Några höjdpunkter

 • En gång i livet bör du ha sett en vild lo! Vi erbjuder här den sannolikt bästa chansen hittills!
 • Väl inkörda fotogömslen för panterlo, världens mest sällsynta kattdjur, på det bästa stället i Spanien för att se dem, under deras allra mest aktiva tid på året
 • Goda fotochanser dessutom till spansk kejsarörn, grågam, gåsgam, utter, blåskata kungsörn och kronhjort
 • Stor flexibilitet och frihet, vi bor på samma ställe hela tiden och kan alternera mellan gömslen, egna promenader och bilburen safari
 • Wild Nature är den enda svenska arrangören som erbjuder resor hit
 • Allt i ett fantastiskt andalusiskt ”Tjuren Ferdinand”- landskapmed pastorala idyller och korkek-skogar, i ett privat reservat som är en del av en stor ”Parque Natural”
 • Mysigt 3-stjärnigt Casa Rural hotell med bekväma rum, eget bad/toa och god mat
 • Vi bidrar till naturskydd genom spanska WWF:s ”Iberian Lynx project”
 • Ledaren visar dig sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade

ANDALUSIEN
Denna resa äger rum I Andalusien i södra Spanien, strax ovanför Malaga. Vi tar oss till ett privat reservat som är en del av ett mycket stort naturreservat, Sierra Morena de Andújar, ett av Spaniens större kvarvarande relativt ostörda områden. De pastorala landskapen här är välbevarade och naturskyddade. En mosaik av bergskammar, olivträd, korkekar och gammeldags betesmarker i dalar med stora mossklädda stenblock och hög vilttäthet. Örnar och gamar syns som silhuetter mot den blå himlen och runtomkring i buskarna typiska korkekskogsfåglar som härfåglar, lagerlärkor och blåskator. Kronhjorten är vanlig och i åarna som meandrar genom landskapet trivs uttern.

DEN MYTOMSPUNNA PANTERLON
är en numera extremt ovanlig och utrotningshotad art, faktiskt ett av världens tre mest sällsynta och hotade kattdjur. Att möta denna karismatiska och eleganta katt är en nästan obeskrivlig upplevelse. Den är lite som en korsning mellan tiger, leopard och katt. De gyllene ögonen till synes ser rakt igenom dig och dess pälsteckning och polisonger är fantastiska. När du ser den komma gående, graciöst men samtidigt kraftfullt inser du att du är med om något alldeles extra, något utöver det vanliga, som du kommer att komma ihåg i resten av livet. För de flesta naturfotografer ger det en extra kick utöver det vanliga att dessutom få in panterlon i kamerasökaren. Då utlovas adrenalinpåslag!…

Vår resa hit är det första researrangemang som erbjuds i Europa, som specifikt fokuserar på att fotografera panterlo på bästa sätt, på bästa tid och på nära håll. Andra turer i Spanien finns där man måhända kan lyckas få se en panterlo, mestadels från bil och ofta på långt håll och vid landsvägen eller någon parkeringsplats, men här satsar vi på att försöka få dem nära, i bra ljus och mot fin bakgrund, från fasta gömslen. Gömslena står på sådana platser som loarna erfarenhetsmässigt frekventerar mest ofta, i ett stiligt landskap, inte bara vid någon campingplats eller parkeringsplats.

ATT FOTOGRAFERA PANTERLO
Att fotografera ett av världens mest sällsynta kattdjur är givetvis inte fullständigt garanterat på denna resa. Vi kan bara garantera att vi är här på den sannolikt bästa platsen i världen att göra det, under den bästa tiden på året, i väl inkörda gömslen och med en kunnig lokal guide som vet vilka gömslen som just då har bäst besöksfrekvens av loarna. Observationsfrekvensen är hög här, men absolut inte garanterad.

Tålamod och uthållighet är två egenskaper som kommer väl till pass under tiden här. Vi strävar efter att sitta i gömslena hela dagarna från morgon till kväll, eftersom panterlon kan dyka upp precis närsomhelst. Vi har hela 5 heldagar i reservatet i vårt program, för att öka chanserna maximalt. Gömslena står på strategiska platser där många kaniner håller hus och där loarna erfarenhetsmässigt mest ofta dyker upp. Om och när panterlon kommer, så är det för att den valt det, ofta för att jaga kaniner. Panterlon är relativt skygg och visar sig oftast inte jättelånga stunder men ibland lägger den sig och njuter i solen. Den är känslig för ovana ljud så det gäller att försöka vara så tyst som möjligt. Därutöver gäller att vara uppmärksam och tålmodig. Tänk på att du väntar på ett av världens mest sällsynta djur! Detta är alltså ingen djurpark och det är precis som det ska vara.

SPANSK KEJSARÖRN, KUNGSÖRN, GRÅGAM & GÅSGAM
Utöver panterlon finns här dessutom mycket mer att se och fotografera I detta verkligt natursköna reservatsområde. Väl inkörda gömslen också för grågam, gåsgam och den spektakulära spanska kejsarörnen, samt gömslen för kungsörn. Vi ordnar också möjligheter att försöka med utterfotografering om så önskas, och kanske vill du prova lyckan med de talrika blåskatorna? Kronhjort finns på många håll i reservatet och sannolikt har de flesta av hannarna (hjortarna!) ännu sina horn kvar efter höstens parningsbataljer.

DIN RESA HJÄLPER PANTERLON ATT ÖVERLEVA
Som naturfotografer är det vår plikt att försöka hjälpa till och stödja naturskyddsarbetet.
På denna resa gör du det på minst två sätt. Dels, genom att alls åka dit och betala ett rättvist pris lokalt, så visar vi i handling att panterlon skapar inkomster, jobb och affärer. Dels genom att 20% av gömsle-hyreskostnaderna går till spanska WWF:s panterlo-projekt så att de har råd att driva det vidare, köpa nya marker, göra överenskommelser med markägare och ha personal som genomför olika skyddsåtgärder. Dels att de bilder vi tar och sedan sprider i sociala medier etc. bidrar till att göra världen mer uppmärksam på att detta fantastiska djur och det fantastiskt mångfaldsrika landskap som det lever i, fortfarande finns och måste skyddas för framtiden.

Genom att fotografera panterlon här hjälper du den att överleva!

Dagsprogram

Dag 1 (8/1) (Middag)
Ankomst Málaga. Transfer från flygplatsen till hotellet i lodjurslandet i Sierra de Andújar.

Dag 2 – 6 (9 – 13/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Fem heldagar i fält i den underbara andalusiska naturen, på ett privat gods där viltrikedomen är stor. Vi kan välja mellan olika gömslen för iberisk lo, spansk kejsarörn och grågam, samt bilsafari på ägorna. Därutöver fotograferas regelbundet utter längs den lokala ån, utan att använda gömslen (men ibland camoflagenät), och trakten är rik på kronhjort, vildkanin och typiska korkekskogsfåglar.

Här är den extremt sällsynta panterlon relativt talrik och gömslena ger sannolikt Europas bästa chanser till att fotografera dem, men de ses också regelbundet under bilresorna till och från reservatet i det attraktiva andalusiska landskapet. Gömslena ligger långt inne i reservatet och det är en 45 min-1 h bilresa med bekväm 4×4 jeep från hotellet. En resa under vilken man ofta ser vilda djur och fåglar och där det brukar ges en del bra fototillfällen.

Dag 7 (14/1) (Frukost)
Efter frukost lämnar vi Sierra de Andújar för transfer till flygplatsen i Málaga.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Eftersom vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så kan det vara lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Zoomobjektiv från 70-200 eller ännu typ 180/200-400mm, upp till t.ex. en fast 500 mm eller 600mm är utmärkta för lo-foto. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom, kan du använda telekonverter. Det ges ibland tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det är bra att ha med sig en bra ficklampa och en pannlampa därtill så att du kan arbeta med händerna fria. Ta med ett bra regnskydd för kamerautrustningen. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ är helt nödvändigt i gömslena.
 • GÖMSLENA
  Gömslena är mycket enkla plywoodkonstruktioner med stora spegelfönster i toppkvalitetsglas, vilka du kan se ut och fotografera mycket bra igenom, men där det vilda på andra sidan bara ser sin spegelbild. De har plats till en eller två personer och man sitter i en fällbar stol. Därutöver finns en liten hylla för kringutrustning. Framför vissa gömslen finns vattenbad, där ibland småfåglar som lagerlärka och iberisk varfågel dyker upp.

 • KLÄDER
  Morgnarna kan vara lite kyliga. Dagarna är ofta varma med temperaturer på över 20 grader. Det är bra att ha med ett regnställ/poncho. Varm tröja, tunt ull-underställ, ullfrottésockar, eftersom vi sitter still hela dagen under gömsledagarna. Vandringskängor. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller träningsskor för vistelse på hotellet.

 • BOENDE
  Boendet är på ett mysigt och fräscht 3-stjärnigt ”Casa Rural”, ett bra hotell av medelstandard

 • TILLGÄNGLIGHET
  Hotellet saknar hiss och den steniga miljö och natur vi rör oss i gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från Málagas flygplats samt moms.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Málaga, dricks, enkelrumstillägg, försäkringar, ev vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar på Málagas internationella flygplats (AGP). Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Speciella betalningsvillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

 • PASS OCH VISUM
  När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass..

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring


  För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

  Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

  OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

 • RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
  OBS: Resevillkoren för denna resa avviker från de ordinarie med att slutbetalningen ska ske 90 dagar innan avresa. Därmed ändras även avbokningsvillkoren enligt följande. Om avbeställningen sker mer än 90 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avbokningskostnad. Sker avbeställningen 90 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning. Notera att om avbeställningen sker 90 dagar eller mindre, före avresa och slutbetalning ännu ej erhållits, måste resterande belopp betalas in omedelbart.

  Resevillkor

  Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Fel: Kontaktformulär hittades inte.