Panterlo i Andalusien – med spansk kejsarörn, utter och grågam som bonus

11 – 17 januari 2021

  • Panterlo i Spanien. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Staffan Widstrand

Några av resans höjdpunkter:

  • En gång i livet bör du ha sett en vild lo! Vi erbjuder här den sannolikt bästa chansen hittills!
  • Väl inkörda fotogömslen för panterlo, världens mest sällsynta kattdjur, på det bästa stället i Spanien för att se dem, under deras allra mest aktiva tid på året
  • Goda fotochanser dessutom till spansk kejsarörn, grågam, gåsgam, utter, blåskata kungsörn och kronhjort
  • Stor flexibilitet och frihet, vi bor på samma ställe hela tiden och kan alternera mellan gömslen, egna promenader och bilburen safari
  • Wild Nature är den enda svenska arrangören som erbjuder resor hit
  • Allt i ett fantastiskt andalusiskt ”Tjuren Ferdinand”- landskapmed pastorala idyller och korkek-skogar, i ett privat reservat som är en del av en stor ”Parque Natural”
  • Mysigt 3-stjärnigt Casa Rural hotell med bekväma rum, eget bad/toa och god mat
  • Vi bidrar till naturskydd genom spanska WWF:s ”Iberian Lynx project”
  • Ledaren visar dig sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade

Andalusien
Denna resa äger rum I Andalusien i södra Spanien, strax ovanför Malaga. Vi tar oss till ett privat reservat som är en del av ett mycket stort naturreservat, Sierra Morena de Andújar, ett av Spaniens större kvarvarande relativt ostörda områden. De pastorala landskapen här är välbevarade och naturskyddade. En mosaik av bergskammar, olivträd, korkekar och gammeldags betesmarker i dalar med stora mossklädda stenblock och hög vilttäthet. Örnar och gamar syns som silhuetter mot den blå himlen och runtomkring i buskarna typiska korkekskogsfåglar som härfåglar, lagerlärkor och blåskator. Kronhjorten är vanlig och i åarna som meandrar genom landskapet trivs uttern.

Den mytomspunna panterlon
är en numera extremt ovanlig och utrotningshotad art, faktiskt ett av världens tre mest sällsynta och hotade kattdjur. Att möta denna karismatiska och eleganta katt är en nästan obeskrivlig upplevelse. Den är lite som en korsning mellan tiger, leopard och katt. De gyllene ögonen till synes ser rakt igenom dig och dess pälsteckning och polisonger är fantastiska. När du ser den komma gående, graciöst men samtidigt kraftfullt inser du att du är med om något alldeles extra, något utöver det vanliga, som du kommer att komma ihåg i resten av livet. För de flesta naturfotografer ger det en extra kick utöver det vanliga att dessutom få in panterlon i kamerasökaren. Då utlovas adrenalinpåslag!…

Vår resa hit är det första researrangemang som erbjuds i Europa, som specifikt fokuserar på att fotografera panterlo på bästa sätt, på bästa tid och på nära håll. Andra turer i Spanien finns där man måhända kan lyckas få se en panterlo, mestadels från bil och ofta på långt håll och vid landsvägen eller någon parkeringsplats, men här satsar vi på att försöka få dem nära, i bra ljus och mot fin bakgrund, från fasta gömslen. Gömslena står på sådana platser som loarna erfarenhetsmässigt frekventerar mest ofta, i ett stiligt landskap, inte bara vid någon campingplats eller parkeringsplats.

Som med alla vilda djur vet man förstås aldrig riktigt vad som kommer att hända, men vi kan lova att bättre fotomöjligheter/fotochanser till panterlo än här, har du ingen annanstans, dessutom är detta under den tid på året som de oftast rör på sig som mest och vi sitter på de platser dit de oftast rör sig. I området lever inte mindre än 8-9 individer av panterlo, så chanserna är verkligen ovanligt goda. Normalt dyker lon upp vid gömslena såpass ofta att de flesta som sitter i gömsle här i tre dagar får se den. Ibland dessutom oftare än så, men säkert vet man aldrig.

Akut hotad men numera på återkomst igen
Många av världens vilda kattdjur är hotade på olika sätt, men nästan inget av dem mer än panterlon – förutom möjligen Amur-leoparden eller den asiatiska geparden. Knappt 830 panterloar lever idag i det vilda, men redan det är en enorm framgång för naturskyddet, eftersom då läget för panterlon var som sämst för tio år sedan, var de färre än 100 stycken och dess framtid som art inom till och med ett 10-årsperspektiv, var då mycket osäker. Lyckligtvis bestämde sig EU och Spaniens regering i sista stund för att denna art inte skulle tillåtas försvinna ut ur historien och stora resurser har sedan dess satsats på att på alla sätt försöka få panterlon att lyckas komma tillbaka.

Panterlon är lite mindre än den nordiska lon, bakbenen är på lodjurs vis lite längre än frambenen och svansen är kort med en svart spets. Pälsen kan ha flera olika brungrå kulörer och har ett mönster av svarta prickar eller cirklar. På bröstet och undertill är den ljusare, liksom på hakan och halsen. Öronen har långa tofsar och särskilt hannarna har långa, riktigt yviga polisonger och hakskägg, nästan som en liten lejonman. Ögonen är eldgula och runtom är det som en svart eyeliner med kontrasterande vita markeringar till. Panterlons favoritmiljöer är oftast torra, busk- och trädklädda områden på sandig mark, där deras favoritbyte vildkaninerna lever och trivs. De fanns en gång över hela Spanien och Portugal, i uppskattningsvis 100 000 exemplar, men finns nu huvudsakligen kvar på enstaka platser i sydvästra Spanien. De senaste åren har man noterat att de kommit tillbaka till tidigare kärnområden i Portugal, vid Toledo och i bergskedjan Sistema Central. Deras revir är ganska små, bara 3-4 kvadratkilometer.

Panterlon lever ensam och jagar snabbt bort främmande artfränder från sitt revir. De möts egentligen bara under parningstiden och då honan tar hand om ungarna. Detta stiliga kattdjur är nästan fullständigt fokuserat på att jaga kaniner, kanin utgör över 80% av deras föda. Att kaninerna har minskat katastrofalt sedan 1950-talet är en av huvudorsakerna till att panterlon minskat i antal. Annars äter panterlon smågnagare, rödhöns, duvor, änder och i enstaka fall byten så stora som dovhjortskalvar. Panterlons mest intensiva parningstid är i januari och februari. Honan inreder gärna sitt bo i stammen av en åldrig korkek. Ungarna, 2-3 per hona, föds oftast i mars-april. Efter bortåt 1-1,5 år så är ungarna mogna att drar väg till egna jaktmarker, kanske 10-20 km bort. Det är den farligaste perioden för de unga panterloarna, och bara ungefär hälften av dem överlever det året. Resten dör i vägtrafiken, fastnar i snaror, drunknar I brunnar, skjuts vid jakten etc. ​Panterlon har idag statusen “Hotad” på IUCN:s Rödlista. Bara sedan 1980-talet har de minskat med över 80%, huvudsakligen för att vildkaninerna har minskat katastrofalt, på grund av för hårt jakttryck och sjukdomarna myxomatos och kaninlungpest, men också på grund av byggexploatering och habitat-fragmentering. Dessutom minskar antalet åldriga korkekar och de är av avgörande betydelse för panterlons bo-byggande.

Att fotografera panterlo
Att fotografera ett av världens mest sällsynta kattdjur är givetvis inte fullständigt garanterat på denna resa. Vi kan bara garantera att vi är här på den sannolikt bästa platsen i världen att göra det, under den bästa tiden på året, i väl inkörda gömslen och med en kunnig lokal guide som vet vilka gömslen som just då har bäst besöksfrekvens av loarna. Observationsfrekvensen är hög här, men absolut inte garanterad.

Tålamod och uthållighet är två egenskaper som kommer väl till pass under tiden här. Vi strävar efter att sitta i gömslena hela dagarna från morgon till kväll, eftersom panterlon kan dyka upp precis närsomhelst. Vi har hela 5 heldagar i reservatet i vårt program, för att öka chanserna maximalt. Gömslena står på strategiska platser där många kaniner håller hus och där loarna erfarenhetsmässigt mest ofta dyker upp. Om och när panterlon kommer, så är det för att den valt det, ofta för att jaga kaniner.

Panterlon är relativt skygg och visar sig oftast inte jättelånga stunder men ibland lägger den sig och njuter i solen. Den är känslig för ovana ljud så det gäller att försöka vara så tyst som möjligt.

Därutöver gäller att vara uppmärksam och tålmodig. Tänk på att du väntar på ett av världens mest sällsynta djur! Detta är alltså ingen djurpark och det är precis som det ska vara.

Spansk kejsarörn, kungsörn, grågam och gåsgam
Utöver panterlon finns här dessutom mycket mer att se och fotografera I detta verkligt natursköna reservatsområde. Väl inkörda gömslen också för grågam, gåsgam och den spektakulära spanska kejsarörnen, samt gömslen för kungsörn. Vi ordnar också möjligheter att försöka med utterfotografering om så önskas, och kanske vill du prova lyckan med de talrika blåskatorna? Kronhjort finns på många håll i reservatet och sannolikt har de flesta av hannarna (hjortarna!) ännu sina horn kvar efter höstens parningsbataljer.

Din resa hjälper panterlon att överleva
Som naturfotografer är det vår plikt att försöka hjälpa till och stödja naturskyddsarbetet.
På denna resa gör du det på minst två sätt. Dels, genom att alls åka dit och betala ett rättvist pris lokalt, så visar vi i handling att panterlon skapar inkomster, jobb och affärer. Dels genom att 20% av gömsle-hyreskostnaderna går till spanska WWF:s panterlo-projekt så att de har råd att driva det vidare, köpa nya marker, göra överenskommelser med markägare och ha personal som genomför olika skyddsåtgärder. Dels att de bilder vi tar och sedan sprider i sociala medier etc. bidrar till att göra världen mer uppmärksam på att detta fantastiska djur och det fantastiskt mångfaldsrika landskap som det lever i, fortfarande finns och måste skyddas för framtiden.

Genom att fotografera panterlon här hjälper du den att överleva!

Resefakta

Datum
11-17 januari 2021

Pris  
32 900 kr
(Anmälningsavgift 6 580 kr)*

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare
Mini 6
Max 6

Sista anmälningsdag
30 november 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från Málagas flygplats.
Logi på ett mysigt och fräscht 3-stjärnigt ”Casa Rural”, ett bra hotell av medelstandard

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Málaga, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, eventuellt enkelrumstillägg och saker av personlig karaktär.

Enkelrumstillägg
2 500 kr

Logi
Vi bor i ett modernt utrustat och bekvämt 3-stjärnigt hotell, ett så kallat Casa Rural, med tvåbäddsrum med egen toa, wifi, luftkonditionering, TV.
Från middag dag 1 till frukost på avresedagen har vi helpension här. Kaffe och te finns alltid att tillgå på hotellet och man kan också koka vatten på rummet. Frukost serveras på hotellet och vi får brunchpaket med oss. Efter en lång fotodag äter vi så en riktig spansk middag på hotellet.

Flygplats
Resan börjar på Málagas internationella flygplats (AGP), med samling 11 januari 2021.
Resan avslutas också där, den 17 januari2021.

Fotoutrustning
Eftersom vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så kan det vara lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Zoomobjektiv från 70-200 eller ännu typ 180/200-400mm, upp till t.ex. en fast 500 mm eller 600mm är utmärkta för lo-foto. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom, kan du använda telekonverter. Det ges ibland tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det är bra att ha med sig en bra ficklampa och en pannlampa därtill så att du kan arbeta med händerna fria. Ta med ett bra regnskydd för kamerautrustningen. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ är helt nödvändigt i gömslena.

Gömslena
Gömslena är mycket enkla plywoodkonstruktioner med stora spegelfönster i toppkvalitetsglas, vilka du kan se ut och fotografera mycket bra igenom, men där det vilda på andra sidan bara ser sin spegelbild. De har plats till en eller två personer och man sitter i en fällbar stol. Därutöver finns en liten hylla för kringutrustning. Framför vissa gömslen finns vattenbad, där ibland småfåglar som lagerlärka och iberisk varfågel dyker upp.

Kläder
Morgnarna kan vara lite kyliga. Dagarna är ofta varma med temperaturer på över 20 grader. Det är bra att ha med ett regnställ/poncho. Varm tröja, tunt ull-underställ, ullfrottésockar, eftersom vi sitter still hela dagen under gömsledagarna. Vandringskängor. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller träningsskor för vistelse på hotellet.

Tillgänglighet
Hotellet saknar hiss och den steniga miljö och natur vi rör oss i gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

*Betalningsvillkor
Speciella betalningsvillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som även täcker eventuell sjuktransport både på plats och hem.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (11/1) (Middag)
Ankomst Málaga. Transfer från flygplatsen till hotellet i lodjurslandet i Sierra de Andújar.

Dag 2-6 (12-16/1) (Frukost  – Lunch  Middag)
Fem heldagar i fält i den underbara andalusiska naturen, på ett privat gods där viltrikedomen är stor. Vi kan välja mellan olika gömslen för iberisk lo, spansk kejsarörn och grågam, samt bilsafari på ägorna. Därutöver fotograferas regelbundet utter längs den lokala ån, utan att använda gömslen (men ibland camoflagenät), och trakten är rik på kronhjort, vildkanin och typiska korkekskogsfåglar.
Här är den extremt sällsynta panterlon relativt talrik och gömslena ger sannolikt Europas bästa chanser till att fotografera dem, men de ses också regelbundet under bilresorna till och från reservatet i det attraktiva andalusiska landskapet. Gömslena ligger långt inne i reservatet och det är en 45 min-1 h bilresa med bekväm 4×4 jeep från hotellet. En resa under vilken man ofta ser vilda djur och fåglar och där det brukar ges en del bra fototillfällen.

Dag 7 (17/1) (Frukost)
Efter frukost lämnar vi Sierra de Andújar för transfer till flygplatsen i Málaga.