RESAN ÄR FULLBOKAD! ANMÄL DIG TILL RESERVLISTAN HÄR! →

Några höjdpunkter

 • En gång i livet bör du ha sett en vild lo! Vi erbjuder här den sannolikt bästa chansen hittills!
 • Väl inkörda fotogömslen för panterlo, världens mest sällsynta kattdjur, på det bästa stället i Spanien för att se dem, under deras allra mest aktiva tid på året
 • Goda fotochanser dessutom till spansk kejsarörn, grågam, gåsgam, utter, blåskata kungsörn och kronhjort
 • Stor flexibilitet och frihet, vi bor på samma ställe hela tiden och kan alternera mellan gömslen, egna promenader och bilburen safari
 • Wild Nature är den enda svenska arrangören som erbjuder resor hit
 • Allt i ett fantastiskt andalusiskt ”Tjuren Ferdinand”- landskapmed pastorala idyller och korkek-skogar, i ett privat reservat som är en del av en stor ”Parque Natural”
 • Mysigt 3-stjärnigt Casa Rural hotell med bekväma rum, eget bad/toa och god mat
 • Vi bidrar till naturskydd genom spanska WWF:s ”Iberian Lynx project”
 • Ledaren visar dig sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade

ANDALUSIEN
Denna resa äger rum I Andalusien i södra Spanien, strax ovanför Malaga. Vi tar oss till ett privat reservat som är en del av ett mycket stort naturreservat, Sierra Morena de Andújar, ett av Spaniens större kvarvarande relativt ostörda områden. De pastorala landskapen här är välbevarade och naturskyddade. En mosaik av bergskammar, olivträd, korkekar och gammeldags betesmarker i dalar med stora mossklädda stenblock och hög vilttäthet. Örnar och gamar syns som silhuetter mot den blå himlen och runtomkring i buskarna typiska korkekskogsfåglar som härfåglar, lagerlärkor och blåskator. Kronhjorten är vanlig och i åarna som meandrar genom landskapet trivs uttern.

DEN MYTOMSPUNNA PANTERLON
är en numera extremt ovanlig och utrotningshotad art, faktiskt ett av världens tre mest sällsynta och hotade kattdjur. Att möta denna karismatiska och eleganta katt är en nästan obeskrivlig upplevelse. Den är lite som en korsning mellan tiger, leopard och katt. De gyllene ögonen till synes ser rakt igenom dig och dess pälsteckning och polisonger är fantastiska. När du ser den komma gående, graciöst men samtidigt kraftfullt inser du att du är med om något alldeles extra, något utöver det vanliga, som du kommer att komma ihåg i resten av livet. För de flesta naturfotografer ger det en extra kick utöver det vanliga att dessutom få in panterlon i kamerasökaren. Då utlovas adrenalinpåslag!…

Vår resa hit är det första researrangemang som erbjuds i Europa, som specifikt fokuserar på att fotografera panterlo på bästa sätt, på bästa tid och på nära håll. Andra turer i Spanien finns där man måhända kan lyckas få se en panterlo, mestadels från bil och ofta på långt håll och vid landsvägen eller någon parkeringsplats, men här satsar vi på att försöka få dem nära, i bra ljus och mot fin bakgrund, från fasta gömslen. Gömslena står på sådana platser som loarna erfarenhetsmässigt frekventerar mest ofta, i ett stiligt landskap, inte bara vid någon campingplats eller parkeringsplats.

Som med alla vilda djur vet man förstås aldrig riktigt vad som kommer att hända, men vi kan lova att bättre fotomöjligheter/fotochanser till panterlo än här, har du ingen annanstans, dessutom är detta under den tid på året som de oftast rör på sig som mest och vi sitter på de platser dit de oftast rör sig. I området lever inte mindre än 8-9 individer av panterlo, så chanserna är verkligen ovanligt goda. Normalt dyker lon upp vid gömslena såpass ofta att de flesta som sitter i gömsle här i tre dagar får se den. Ibland dessutom oftare än så, men säkert vet man aldrig.

AKUT HOTAD MEN NUMERA PÅ ÅTERKOMST IGEN
Många av världens vilda kattdjur är hotade på olika sätt, men nästan inget av dem mer än panterlon – förutom möjligen Amur-leoparden eller den asiatiska geparden. Knappt 830 panterloar lever idag i det vilda, men redan det är en enorm framgång för naturskyddet, eftersom då läget för panterlon var som sämst för tio år sedan, var de färre än 100 stycken och dess framtid som art inom till och med ett 10-årsperspektiv, var då mycket osäker. Lyckligtvis bestämde sig EU och Spaniens regering i sista stund för att denna art inte skulle tillåtas försvinna ut ur historien och stora resurser har sedan dess satsats på att på alla sätt försöka få panterlon att lyckas komma tillbaka.

Panterlon är lite mindre än den nordiska lon, bakbenen är på lodjurs vis lite längre än frambenen och svansen är kort med en svart spets. Pälsen kan ha flera olika brungrå kulörer och har ett mönster av svarta prickar eller cirklar. På bröstet och undertill är den ljusare, liksom på hakan och halsen. Öronen har långa tofsar och särskilt hannarna har långa, riktigt yviga polisonger och hakskägg, nästan som en liten lejonman. Ögonen är eldgula och runtom är det som en svart eyeliner med kontrasterande vita markeringar till. Panterlons favoritmiljöer är oftast torra, busk- och trädklädda områden på sandig mark, där deras favoritbyte vildkaninerna lever och trivs. De fanns en gång över hela Spanien och Portugal, i uppskattningsvis 100 000 exemplar, men finns nu huvudsakligen kvar på enstaka platser i sydvästra Spanien. De senaste åren har man noterat att de kommit tillbaka till tidigare kärnområden i Portugal, vid Toledo och i bergskedjan Sistema Central. Deras revir är ganska små, bara 3-4 kvadratkilometer.

Panterlon lever ensam och jagar snabbt bort främmande artfränder från sitt revir. De möts egentligen bara under parningstiden och då honan tar hand om ungarna. Detta stiliga kattdjur är nästan fullständigt fokuserat på att jaga kaniner, kanin utgör över 80% av deras föda. Att kaninerna har minskat katastrofalt sedan 1950-talet är en av huvudorsakerna till att panterlon minskat i antal. Annars äter panterlon smågnagare, rödhöns, duvor, änder och i enstaka fall byten så stora som dovhjortskalvar. Panterlons mest intensiva parningstid är i januari och februari. Honan inreder gärna sitt bo i stammen av en åldrig korkek. Ungarna, 2-3 per hona, föds oftast i mars-april. Efter bortåt 1-1,5 år så är ungarna mogna att drar väg till egna jaktmarker, kanske 10-20 km bort. Det är den farligaste perioden för de unga panterloarna, och bara ungefär hälften av dem överlever det året. Resten dör i vägtrafiken, fastnar i snaror, drunknar I brunnar, skjuts vid jakten etc. ​Panterlon har idag statusen “Hotad” på IUCN:s Rödlista. Bara sedan 1980-talet har de minskat med över 80%, huvudsakligen för att vildkaninerna har minskat katastrofalt, på grund av för hårt jakttryck och sjukdomarna myxomatos och kaninlungpest, men också på grund av byggexploatering och habitat-fragmentering. Dessutom minskar antalet åldriga korkekar och de är av avgörande betydelse för panterlons bo-byggande.

ATT FOTOGRAFERA PANTERLO
Att fotografera ett av världens mest sällsynta kattdjur är givetvis inte fullständigt garanterat på denna resa. Vi kan bara garantera att vi är här på den sannolikt bästa platsen i världen att göra det, under den bästa tiden på året, i väl inkörda gömslen och med en kunnig lokal guide som vet vilka gömslen som just då har bäst besöksfrekvens av loarna. Observationsfrekvensen är hög här, men absolut inte garanterad.

Tålamod och uthållighet är två egenskaper som kommer väl till pass under tiden här. Vi strävar efter att sitta i gömslena hela dagarna från morgon till kväll, eftersom panterlon kan dyka upp precis närsomhelst. Vi har hela 5 heldagar i reservatet i vårt program, för att öka chanserna maximalt. Gömslena står på strategiska platser där många kaniner håller hus och där loarna erfarenhetsmässigt mest ofta dyker upp. Om och när panterlon kommer, så är det för att den valt det, ofta för att jaga kaniner.

Panterlon är relativt skygg och visar sig oftast inte jättelånga stunder men ibland lägger den sig och njuter i solen. Den är känslig för ovana ljud så det gäller att försöka vara så tyst som möjligt.

Därutöver gäller att vara uppmärksam och tålmodig. Tänk på att du väntar på ett av världens mest sällsynta djur! Detta är alltså ingen djurpark och det är precis som det ska vara.

SPANSK KEJSARÖRN, KUNGSÖRN, GRÅGAM & GÅSGAM
Utöver panterlon finns här dessutom mycket mer att se och fotografera I detta verkligt natursköna reservatsområde. Väl inkörda gömslen också för grågam, gåsgam och den spektakulära spanska kejsarörnen, samt gömslen för kungsörn. Vi ordnar också möjligheter att försöka med utterfotografering om så önskas, och kanske vill du prova lyckan med de talrika blåskatorna? Kronhjort finns på många håll i reservatet och sannolikt har de flesta av hannarna (hjortarna!) ännu sina horn kvar efter höstens parningsbataljer.

DIN RESA HJÄLPER PANTERLON ATT ÖVERLEVA
Som naturfotografer är det vår plikt att försöka hjälpa till och stödja naturskyddsarbetet.
På denna resa gör du det på minst två sätt. Dels, genom att alls åka dit och betala ett rättvist pris lokalt, så visar vi i handling att panterlon skapar inkomster, jobb och affärer. Dels genom att 20% av gömsle-hyreskostnaderna går till spanska WWF:s panterlo-projekt så att de har råd att driva det vidare, köpa nya marker, göra överenskommelser med markägare och ha personal som genomför olika skyddsåtgärder. Dels att de bilder vi tar och sedan sprider i sociala medier etc. bidrar till att göra världen mer uppmärksam på att detta fantastiska djur och det fantastiskt mångfaldsrika landskap som det lever i, fortfarande finns och måste skyddas för framtiden.

Genom att fotografera panterlon här hjälper du den att överleva!

Dagsprogram

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Eftersom vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så kan det vara lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Zoomobjektiv från 70-200 eller ännu typ 180/200-400mm, upp till t.ex. en fast 500 mm eller 600mm är utmärkta för lo-foto. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom, kan du använda telekonverter. Det ges ibland tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det är bra att ha med sig en bra ficklampa och en pannlampa därtill så att du kan arbeta med händerna fria. Ta med ett bra regnskydd för kamerautrustningen. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ är helt nödvändigt i gömslena.

Gömslena är mycket enkla plywoodkonstruktioner med stora spegelfönster i toppkvalitetsglas, vilka du kan se ut och fotografera mycket bra igenom, men där det vilda på andra sidan bara ser sin spegelbild. De har plats till en eller två personer och man sitter i en fällbar stol. Därutöver finns en liten hylla för kringutrustning. Framför vissa gömslen finns vattenbad, där ibland småfåglar som lagerlärka och iberisk varfågel dyker upp.

Morgnarna kan vara lite kyliga. Dagarna är ofta varma med temperaturer på över 20 grader. Det är bra att ha med ett regnställ/poncho. Varm tröja, tunt ull-underställ, ullfrottésockar, eftersom vi sitter still hela dagen under gömsledagarna. Vandringskängor. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller träningsskor för vistelse på hotellet.

Boendet är på ett mysigt och fräscht 3-stjärnigt ”Casa Rural”, ett bra hotell av medelstandard

Hotellet saknar hiss och den steniga miljö och natur vi rör oss i gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från Málagas flygplats.
Logi på ett mysigt och fräscht 3-stjärnigt ”Casa Rural”, ett bra hotell av medelstandard

Flyg tur och retur Málaga, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, eventuellt enkelrumstillägg och saker av personlig karaktär.

Resan börjar och slutar på Málagas internationella flygplats (AGP). Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Speciella betalningsvillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.