Förläng din resa med  – Papegojor och myrslokar i Södra Pantanal, Brasilien  23 – 27 september 2024.
LÄS MER HÄR…

NÅGRA HÖJDPUNKTER

 • Jaguar – Vi tillbringar 4 dagar (7 båtsafaris) ute i världens bästa område för att kunna se och fotografera dessa fantastiskt vackra, stora katter
 • Våra lokala båtförare anses vara bland de proffsigaste och bästa i trakten på att hitta jaguarer och jätteuttrar
 • På dessa båtsafaris är vi endast 1 fotograf per sätesrad, så där är gott om utrymme
 • Vi bor på ett bekvämt och välplacerat flytande hotell mitt i det väglösa jaguarlandet, för att slippa annars långa transportsträckor med båt. Jaguarer visar sig ibland alldeles utanför
 • Stora chanser till nära möten med sällsynta däggdjur som tapir och jätteutter och viss möjlighet till den sällsynta ozeloten
 • Världens största storkfågel – jabirustorken
 • Världens största papegoja – hyacintaran
 • Världens största gnagare – kapybaran
 • Tusentals jacarékajmaner och chanser att se anaconda
 • Möten med andra däggdjur som näsbjörn, vrålapa, capuchinapa och flera arter hjortar
 • Fantastisk fågelrikedom med flera andra arter papegojor, kolibrier, tukaner, storkar, hägrar, kungsfiskare och ett antal spännande rovfågelarter
 • Nattsafaris för att leta upp nattaktiva djur och fåglar
 • Vi bor på en egendom där ingen jagat sedan mer än 25 år tillbaka, vilket gjort djurlivet ovanligt oskyggt
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över 200 000 kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay. Tack vare den höga koncentrationen av fis, kajmaner och däggdjur, den höga artrikedomen och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk. Här lever allt från jaguarer, pirayor, anakondor och kabybarer, till jätteuttrar, kajmaner, hjortar och oerhörda mängder fåglar. Det anses som världens bästa plats att få se och fotografera de annars så skygga jaguarerna. Till största delen är Pantanal ett öppet savannlandskap, med glesa galleriskogar längs flodfårorna och på något mer höglänta platser. Halvårsvis är Pantanal ett nästan helt översvämmat träsk med meterdjupt vatten. Resten av året ett sjörikt, men torrt savannområde, genomkorsat av livgivande floder, där mycket av djur- och fågellivet då koncentreras.

I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna.

DJUREN OCH FÅGLARNA
Både när vi åker längs med traktens enda väg, den så kallade Transpantaneiran och då vi är på lodgerna kommer vi att leta efter spännande motiv. På savannen letar vi efter de många och för oss mycket exotiska däggdjuren som näsbjörn, kapybara och tapir. I våtmarkerna samlas stora mängder med hägrar, skarvar, ormhalsfåglar, kungsfiskare, rosenskedstorkar och världens största storkfågel, jabirustorken. I våtmarkerna och i floderna möter vi även kajmaner i tusental. Lodgernas trädgårdar och närområden ger oss många fina fotomöjligheter, här finns i regel många relativt oskygga fåglar och ibland även däggdjur. Floderna är Pantanals livsnerver och här finns mycket spännande att upptäcka. Utmed floden Pixaim kommer vi även få chansen att fotografera fiskande rovfåglar, hägrar och kungsfiskare. Vi planerar även att besöka en lodge där det finns chanser att möta av den starkt utrotningshotade hyacintaran, världens största papegoja. Floderna ger oss chanser att uppleva jaguaren. Dessa normalt så skygga katter kommer under torrperioden ner till Pantanals floder för att jaga, dricka och vila, vilket ger oss goda förutsättningar för att få uppleva och fotografera detta fantastiska djur. För att få så bra möjligheter som det bara går kommer vi att bo på ett flytande hotell som ligger mitt i jaguarens kärnområde. Under dessa fyra dagar ute på Cuiabá floden kommer vi att ha hela 7 utfärder med våra specialbåtar för att leta jaguarer och annat spännande, så som jätteutter, tapir, kapybarer, kajmaner och mängder av fåglar att fotografera. Under samtliga båtturer på resan är vi endast en fotograf per sätesrad för att säkerställa så bra fotomöjligheter som möjligt. Våra båtförare och guider är sjukt duktiga på hitta fram de djur vi vill få syn på, och att positionera sig rätt med båtarna för bästa fotomöjligheter.

Resan är planerad så att på varje ställe vi bor på kommer vi att särskilt fokuser på några specifika arter. Vi har valt områden att besöka i norra Pantanal som ger de absolut bästa förutsättningarna för att kunna fotografera karaktärsarterna som finns där. Självklart kommer vi även kunna fotografera bra mycket mer än de olika fokusarterna.

Under resan kommer vi att ha fotografiska workshops och bland annat gå igenom olika tekniker för att förbereda oss inför olika typer av fotografering som kommer under resan. Vi tittar även på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att under angenäma former ge alla chans att utveckla sin fotografering.

Pantanal, Brasilien - jaguarer, jätteuttrar och aror. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlssson
Pantanal, Brasilien - jaguarer, jätteuttrar och aror. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlssson

Dagsprogram

Resdag 
Flyg från Skandinavien mot Brasilien. Då vi har en tidig start den 16 september så rekommenderar vi att man ankommer till Cuiaba på kvällen den 15 september.

Dag 1 (16/9)  (Lunch – Middag)
Vi strålar samman i Cuiabá vid 09 på morgonen. Transport till vår lodge. Lunch på vägen till lodgen. Efter lunch vårt första möte med på den fantastiskt viltrika Transpantaneira-vägen. Under eftermiddagen och sena kvällen beger vi oss ut på safaris för att leta efter Pantanals spektakulära djurliv.

Dag 2  (Frukost – Lunch – Middag)
Hela dagen spenderas i markerna i och kring vår lodge. Redan i gryningen gör vi vår första safari. Under eftermiddagen och kvällen/natt görs ytterligare safaris för att leta efter Pantanals spektakulära djurliv. På den ranch där vi bor är djurlivet ovanligt oskyggt, eftersom man inte jagat där på över 25 år. Även när vi inte är på safari finns fina fotomöjligheter av framför allt fåglar i närområdet runtom lodgen.

Dag 3 (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig morgon lämnar vi lodgen och åker mot Porto Jofre, där hela resan är en safari och vi kommer att få många fototillfällen längs med vägen. Från Porto Jofre tar vi oss vidare ut med båt på Cuiabá-floden till vårt flytande hotell. Här, mitt i jaguarens kärnområde, kommer vi att bo i fyra nätter. Redan denna första eftermiddag ger vi oss ut i båtarna för att leta efter jaguarer och allt annat spännande som finns utmed flodstränderna.

Dag 4-6  (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa tre heldagar tillbringas på floden Cuiabá. Vårt huvudmål är jaguaren. Under förmiddag och eftermiddag kommer vi att aktivt, per båt, leta efter dessa skygga katter utmed floden. Vi kommer även att kunna fotografera jätteuttrar, kajmaner, fåglar och en rad andra djur. Vi gör endast ett uppehåll under dagen för lunch och en kort stunds vila. Under kvällarna kommer vi att ha föredrag och workshops.

Dag 7  (Frukost – Lunch – Middag)
Efter en tidig frukost lämnar vi det fina flytande hotellet per båt på Cuiabá floden och påbörjar sedan färden tillbaka längs Transpantanerian, till nästa lodge. Där gör vi under eftermiddagen en båttur på Pixaim floden för att leta spännande motiv att fotografera. Vi håller ögonen öppna efter kungsfiskare, vackra hägrar, storkar och rovfåglar.

Dag 8  (Frukost – Lunch)
På morgonen ytterligare en båttur på Pixaim floden för att fortsätta välja och vraka bland de många spännande motiven. Vi njuter av mängden kungsfiskare, hägrar och rovfåglar. Kanske möter vi den mytomspunna och vackra agamihägern?

Efter lunch åker vi mot Cuiaba. För de som inte följer med på förlängningsresan till myrslokar, bältdjur och arapapegojekolonier, så börjar resan hem mot Skandinavien igen.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari, oavsett i fordon, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon där är bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt och därmed för långsamt. Stativ är däremot mycket bra att ha vid fotografering runt omkring lodgerna.
 • KLÄDER
  Klimatet i Pantanal är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Packa lätta och svala men tåliga kläder. Det är dock bra att ha med sig en tunnare fleecetröja och ett par tunna byxor då kvällarna på floderna kan bli lite ”kyliga”. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

 • BOENDE
  Boendet kommer att vara på hotell och lodger av enkel men rustik standard. På Cuiaba floden bor vi på en båt.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet på haziendor har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet, dock är båten vi kommer att bo på begränsade. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil, båt), transfer till och från Cuiabá flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Cuiabá, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Cuiabá Marechal Rondon International Airport. Resan börjar och avslutas här.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Brasilien. För svenska medborgare krävs inget visum till Brasilien för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Resan är inte fysiskt ansträngande.
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
 • RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
  OBS: Resevillkoren för denna resa avviker från de ordinarie med att slutbetalningen ska ske 90 dagar innan avresa. Därmed ändras även avbokningsvillkoren enligt följande. Om avbeställningen sker mer än 90 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avbokningskostnad. Sker avbeställningen 90 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning. Notera att om avbeställningen sker 90 dagar eller mindre, före avresa och slutbetalning ännu ej erhållits, måste resterande belopp betalas in omedelbart.

  Resevillkor

  Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Fotografisk ledare

STAFFAN WIDSTRAND
född 1959. Fotograf och författare. Sony Europe Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe och Wild Wonders of China
Medgrundare till Rewilding Europe och Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Emirates Wildlife Photographer of the Year, Årets Bild I Sverige, PGB Awards, Golden Turtle, Ryssland, Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar: World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i tre gånger hittills i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i många av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun, Yangtze Daily, Yancheng News och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N. Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Hemsida: www.staffanwidstrand.se

www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Pantanal, Brasilien - jaguarer, jätteuttrar och aror 16 - 23 september 2024

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.