Några höjdpunkter

  • Fotografering på orrspelplats med upp till 15-20 hanar
  • Tre morgnar i gömsle på spelplatsen
  • Vi är på plats den bästa tiden av spelet, när honorna brukar komma till spelet 
  • Alla deltagare har eget gömsle
  • Reseledarna ger dig egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Utanför gömslet är det fortfarande mörkt när det plötsligt hörs kraftiga ljud av vingslag, den första orrtuppen landar på spelplatsen bara några meter ifrån gömslet.  Den första tuppen följs snart av ytterligare tuppar och när ljuset så sakta kommer är de samlade och snart är det full aktivitet på spelplatsen. Vi inväntar dagens första ljus och snart kan vi börja fotografera orrarnas parningsritual. Tupparna markerar sina platser på spelet och gör utfall för att utmana andra tuppar om ”bättre” platser. När så en första höna lite försiktigt visar sig på spelplatsen ökar tupparnas aktivitet…

Orren är en av storskogens verkliga pärlor och att få se och fotografera en orrspel är en av våra riktigt stora naturupplevelser. Orren är en av fyra arter fåglar i Norden som har en sk. lek. Detta innebär att fåglarna samlas på samma plats varje år för att para sig. Hanarna är på spelplatsen under någon månad men ju närmre parningstiden desto mer aktivt blir spelet. Till skillnad från tjäderns spel är orrens mer förutsägbar, varje år återkommer fåglarna till en och samma plats och spelets centrum är nästan alltid exakt samma. Detta gör orrspelet enklare att fotografera än vad tjäderspelet är.

Vi jobbar tillsammans med en mycket kompetent lokal guide som kommer att rekognosera de spelplatser som vi har i området så att vi får så bra fotomöjligheter som det bara går. Även om orrleken är mer förutsägbar behövs både tålamod och tid för att få bra bilder. Vi är på plats den absolut bästa tiden under leken, den sk. hönveckan, när hönorna kommer till spelplatsen och aktiviteten är som intensivast.

På spelplatsen har man ett eget tältgömsle, vi måste vara i gömslet i god tid innan gryningen så att vi inte stör orrarna när de flyger in till spelplatsen. Även efter att fåglarna lämnat spelet måste man sitta kvar i gömslet ett tag för att inte störa ev. fåglar som sitter kvar i närheten.

Om du vill uppleva ett av nordens stora skådespel i naturen och att fotografera orrspel är detta en workshop för dig.

Under dagarna har vi möjlighet att vila på vårt boende och redigera bilder från morgonen.

Dagsprogram

Mer information

Workshopens fokus ligger på att fotografera orrlek. Vi kommer att fotografera från tältgömslen vilket gör det lämpligt att ha med sig teleobjektiv. Då orrarna leker tidigit på morgonen är det bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av leken.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljuskänsligheten.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är ett måste.

Temperaturen i norra Sverige i april kan vara behaglig på dagarna men nätterna är fortfarande kalla. Det är viktigt att ha med sig varma kläder och en varm sovsäck så att man inte fryser under natten. Ett par gummistövlar eller vandringskängor är bästa valet för fötterna.

Vårt boende är tillgängligt men de miljöer vi kommer att röra oss i vid fotograferingen har inte några anpassningar med avseende på rörelsenedsättning.

Enkelrum, måltider enligt dagsprogram,  tre morgnar i gömsle (utrustat med enklare liggunderlag), fotoundervisning, lokala resor, transfer till och från Umeå flygplats, moms.

Resa tur och retur Umeå flygplats (OBS! Kontakta oss för information om tider), sovsäck, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Umeå flygplats. Resan börjar och avslutas här. Exakt tid anges närmre workshopen.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor och workshops är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.