Några höjdpunkter

 • Sossusvleis höga röda sanddynor
 • Dead vleis döda träd
 • Fotosafari i Dorob nationalpark där vi letar efter öknens små djur som Namib Dune Gecko, Shovel-Snouted Lizard, sidvindare och Namaqua kameleont
 • Safari med fyrhjulsdrivna fordon över öknens sanddynor till Sandwich Harbour. Under denna eftermiddag och kväll bjuds fina landskapsfotomöjligheter både på dynor ”från ovan” och när havet möter öknen
 • Flamingos, pelikaner och andra fåglar i Walvis bay
 • Fantastiska stjärnhimlar
 • Cape Cross – pälssälkoloni
 • Welwitschia Mirabilis – en av världens äldsta växtarter
 • Vi letar efter ökenelefanter
 • Fantastiska klippmålningar
 • Spitzkoppe – Afrikas Matterhorn. Hög bergstopp och dramatiska klippformationer
 • ENDAST 6 deltagare på resan men två fotografiska guider
 • Vi är endast 3 deltagre i varje bil. Vi reser i rymliga fyrhjulsdrivna Toyota Hiace ”Bakkies”

NAMIBIA…
…en plats du trodde inte kunde finnas. Namibia, inte som något annat, kombinerar det spektakulära med det ändlösa och surrealistiska. Vidsträckt, uråldrigt och extremt glesbefolkat men här finns en otrolig variation och kombination av olika miljöer och landskap. Följ med oss på ett fotografiskt äventyr till detta spännande land. Vår resa kommer att bjuda på en lång rad med spektakulära fotomöjligheter, allt ifrån landskapsfotografering till djurfotografering (både stora och små). Städerna i Namibia präglas fortfarande av den tyska arkitekturen och det går att hitta underbart goda apfelstrudel på städernas kaféer.

Sossusvlei i Namib-Naukluft nationalpark är vårt första stopp på resan. Här väntar oss några av världens högsta sanddynor. Vackert ockrafärgade är de underbara motiv att fotografera i morgon och kvällsljuset. De mest kända dynorna är Big Daddy, Big Mama och Dune 45. I Sossulvlei hittar vi också Dead Vlei, området var en gång i tiden en oas med acacia träd men så ändrade floden sin riktning och området torkade ut och träden dog. Idag står träden som svarta reliker. Sossusvlei bjuder på fantastisk landskapsfotografering och förutom de kända motiven kommer vi att ta dig till mindre kända platser. För att kunna vara ute och fotografera i det tidiga morgonljuset och sena kvällsljuset bor vi på en av de två lodgerna som ligger inne i parken. Förhoppningsvis kommer även nätterna att ge oss fina möjligheter till stjärnfotografering.

Från Sossusvlei tar vi oss genom Namiböknen västerut mot kusten, närmare bestämt till Swakopmund. Med staden som utgångspunkt kommer vi att utforska både den omgivande öknen men även kusten. Vi kommer att ta oss ut i Dorob nationalpark och leta efter öknens små djur. Med lite tur så kommer vi att få möjlighet att fotografera både små geckoödlor, kameleonter, ormar och några av de andra spännande djur som lever i öknen. Sanden i Dorob skiljer sig i färg från den vi upplevt i Sossusvlei, här är öknen gul. Under våra dagar här kommer vi att få tillfälle att fotografera både sanddynor och andra spännande ökenmiljöer, bl.a. gör vi en eftermiddags/kvälls ”utflykt” till Sandwich Harbour. Vi tar oss med fyrhjulsdrivan fordon över öknens sanddynor och det kommer att ges många fototillfällen både på öknen från ”ovan” när vi tar oss över dynorna men även på där havet möter öknen. I Sandwich Harbour finns även en fågelrik våtmark. Vi kommer även att se en av världens äldsta växtarter, Welwitschia Mirabilis, några av plantorna här uppskattas vara mer än 1500 år gamla. Kusten söder om Swakopmund är fina fågelområden. Vi kommer att ta oss till Walvis Bay och spendera tid med flamingos och mängder av andra fåglar. Våra dagar här kommer även att ge oss möjligheter till att fotografera lite kust- och strandlandskap.

Vi lämnar Swakopmund och tar oss vidare norrut mot Cape Cross och den stora pälssälskolonin som finns där. Här bjuds vi även på många möten med fåglar. Från Cape Cross tar vi oss in i Damaraland och till Brandberg. Här övergår ökenlandskapet till mer bergigt och klippigt, landskapet är dramatiskt. Här hoppas vi att vi har lyckan på vår sida, dels med att nätterna är klara så vi kan njuta av och fotografera den fantastiska stjärnhimlen som ses här, dels då det är här vi har chansen att se de ökenlevande elefanterna. Ökenelefanterna är inte en egen art utan genom århundradens lopp har de anpassat sitt levnadssätt till öknen och de sparsamma resurser som finns här. Elefanterna vandrar från område till område beroende på säsong och regn. Här finns även några av Namibias absolut finaste klippmålningar som vi givetvis ska se.

Vårt sista mål på resan är Spitzkoppe och det dramatiska bergslandskapet där. Här har vind och vatten format fantastiska formationer i berg. Kändast är kanske den stora stenbågen, Spitzkoppe arch, som reser sig magnifikt i landskapet. Här kommer vi även att med ett specialtillstånd få komma in i parken tidigare än reservatets normala öppningstider för kunna fotografera soluppgången.

Namibia är ett stort land, och ibland är det långa avstånd mellan de platser vi vill fotografera, åker vi i fyrhjulsdrivna Toyota bilar med rejäla lastutrymmen.

Under resan  kommer vi att ha olika fotografiska workshops där vi bland annat går igenom olika tekniker för att förbereda oss inför olika typer av fotografering som kommer under resan. Vi tittar även på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Dagsprogram

Dag 1 (6/10) (Lunch – Middag)
Ankomst till Windhoek på morgonen. Vi reser mot Sossusvlei och vår lodge. Lunch på vägen. Efter att vi har checkat in och vilat en liten stund beger vi oss ut för att fotografera. Vi tillbringar eftermiddagen och kvällen bland Sossusvleis sanddynor.

Dag 2 (7/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi börjar dagen tidigt och vi tar oss till Dead Vlei i tid för att kunna fotografera området i det fina morgonljuset. Vi har med oss frukostpaket så vi kan fokusera på fotograferingen. Under sen morgon/tidig förmiddag tar vi oss tillbaka till vår lodge och vilar oss lite. Under eftermiddagen beger vi oss ut igen för att uppleva Sossusvlei. Vart vi åker beror lite på väder och vind.

Dag 3 (8/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Även idag startar vi dagen innan soluppgång. Vi åker in mot området med de stora sanddynorna men vart vi väljer att fokusera vårt fotograferande beror lite på vårt resultat från gårdagen och väderförhållanden. Under förmiddagen börjar vi vår resa mot Swakopmund. Vi reser genom ett kargt ökenlandskap och med få samhällen på vägen. Eftermiddagens och kvällens fotoaktiviteter beror på när vi kommer fram till Swakopmund, det finns en del intressanta saker utmed vägen.

Dag 4 (9/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi börjar dagen i lite mer ”normal” tid idag. Vi äter frukost på vårt boende innan vi blir hämtade runt kl 7.30 av vår guide som ska ta med oss ut i öknen. Hela förmiddagen är vi i Dorob öknen och letar efter öknens små djur. Vi hoppas att vi ska hitta många av öknens djur, vår tur ger även tillfällen till landskapsfotografering i dynlandskapet. Under eftermiddagen och kvällen åker vi ut i öknen för att fotografera Welwitchia och ett område som kallas för månlandskap. Här finns även en oas som vi kommer att besöka.

Dag 5 (10/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag åker vi lite söder om Swakopmund, till Walvis Bay för att utforska de fågelmarker som finns här. Längs med kusten och i översvämningsmarker hittar vi tusentals av mindre flamingos och andra roliga fåglar. Vi kommer även att åka till det som kallas för Pink lake. Under eftermiddagen och kvällen beger vi oss ut i öknen. Över sanddyner tar vi oss till Sandwich Harbour.

Dag 6 (11/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi åker till Cape cross under förmiddagen. Eftermiddagen tillbringas vid den stora pälssälkolonin.

Dag 7 (12/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonen tillbringar vi vid pälssälskolonin och stranden. Under förmiddagen åker vi mot Damaraland och Brandberg. Vi checkar in på vår lodge och under eftermiddagen ger vi oss ut på safari för att försöka hitta ökenelefanterna. OBS: Dessa safaris genomförande beror helt på om elefanterna är i området eller inte, vi får information om det vid vår ankomst. Om förutsättningarna är dom rätt så provar vi att fotografera stjärnhimlen när det är mörkt.

Dag 8 (13/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Om ökenelefanterna är i området så beger vi oss ut på ytterligare en safari för att försöka fotografera dom. Vi kommer även att ägna tid åt landskapsfotografering och att titta på de klippmålningar som finns. Även i kväll fotograferar vi stjärnhimlen om förutsättningarna är de rätta.

Dag 9 (14/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi lämnar morgonens program lite öppet. Vi kommer under förmiddagen att resa till Spitzkoppe där vi sedan spenderar eftermiddag och kvällen med att fotografera det spännande landskapet.

Dag 10 (15/10) (Frukost – Lunch)
Vi börjar dagen tidigt för att hinna vara på plats inne i reservatet innan soluppgången. Efter en intensiv morgonfotografering tar vi oss tillbaka till vår lodge och packar för avresa mot Windhoek flygplats eller mot Etosha nationalpark om du valt att följa med på vår förlängningsresa dit.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap till porträtt av små djur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För de lite större djuren och fåglar är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. När vi är i öknen för att fotografera de små djuren där är en kort närgräns viktig eller att man har ett makroobjektiv. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen.

  Stativ är bra att ha med för landskapsfotografering och direkt avgörande för nattfotografering. Ta gärna även med filer så som avtonat gråfiler och polfilter.

 • KLÄDER
  Temperaturen i Namibia i oktober är varm men det beror också på vart i landet man är. Utmed kusten kan morgon och kväll vara kyliga och dimma är inte ovanligt. I öknen är det ofta riktigt varmt. Dagtid är det shorts och t-shirt som gäller, alternativt tunna långbyxor. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Ett par grövre gymnastikskor samt sandaler är bästa valet för fötterna.

 • BOENDE
  Vårt boende under resan kommer att variera i kvalitet. I Sossusvlei bor vi inne i nationalparken i en av två lyxiga lodger för att kunna utnyttja morgonens fina ljus medan i Spitzkoppe bor vi på en mycket enkel camp. Övriga boenden är av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendena har vissa begränsningar vad gäller tillgänglighet. De fordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (fyrhjulsdrivan Toyota), transfer till och från Windhoek flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Windhoek, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker och måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Windhoek International Airport. Resan börjar och avslutas här. Exakt tid meddelas senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

 • PASS OCH VISUM
  Alla besökare som reser till Namibia måste ha ett pass som är giltigt minst 6 månader från den planerade utresedagen från Namibia. Desstuom måste passet ha minst 2 tomma sidor för instämpling av inrese- respektive utresevisering. Dessutom måste alla besökare ha en gilitgt returbiljett från Namibia. Svenska medborgare erhåller visering vid inresan för turist besök. Denna visering kan vara giltigt i 90 dagar men det är upp till passkontrollen vid inresan att bestämma hur länge du kan stanna.
  Vid incheckning för flyg krävs pass.
 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM System Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se

Fel: Kontaktformulär hittades inte.