Några höjdpunkter

 • 5 nätter med norrskens- och astrofoto
 • Peter Rosén är Sveriges sannolikt mest erfarna norrskensfotograf
 • Peters grupper har haft norrskensfotoframgång på alla sina turer ända sedan 2012
 • Peter visar dig sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en lagom liten grupp (max 7 deltagare) av likasinnade
 • Abisko är Sveriges och en av världens norrskens-säkraste platser
 • Renar och träff med renskötande samer
 • Turer med hundspann och rensläde
 • Möjlighet att fotografera lavskrika och lappmes under hundspannsturen
 • Fantastiskt boende på Aurora Wilderness Camp mitt ute i skogen, och på klassiska STF Abisko Turiststation
 • Vedeldad bastu och varm utomhus jacuzzi vid Torneälven för den som vill
 • Gruppen har hela tiden tillgång till skoter med kälke och en AWD minibuss, för maximal flexibilitet
 • Vi besöker platser som de flesta besökare inte hittar till
 • Och kom ihåg, vi har alltid varit där förut! I Peters fall 100-tals gånger…

NORRBOTTENS LAPPLAND
Detta är en helt fantastisk resa till flera av vinterlapplands mest bildmässiga attraktioner. En innehållsrik men ändå avslappnad fotoresa. En sexdagars fotoresa i vinterlappland till norrskenet, astrofoto och älgfotografering, hundspann både dag och kvällstid, rensläde tillsammans med samer, samt besök vid ICEHOTEL – allt tillsammans under ledning av den Norrbottniske fotografen och guiden Peter Rosén. Vi bor tre nätter i skogen precis intill Torneälven vid Aurora Wilderness Camp och två nätter vid STF AbiskoTuriststation.

NORRSKEN
Det magiska och mytomspunna himlafenomenet lockar människor från hela världen till Lappland. Men att fotografera norrskenet snyggt kan vara svårt om man inte är van vid nattfotografering. Just därför erbjuder vi denna resa ledd av en riktig norrskensfotoexpert: Peter Rosén. Samtliga hans flerdagarsgäster hittills, under 8 år i rad, har både sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer (c.80 grupper). Därmed är han sannolikt den mest framgångsrika norrskensfotoguiden i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskenets egen aktivitet, såväl som vädret, vilket gör det lite krångligt att garantera norrsken på en tur. Trots det har Peter i alla fall hittills lyckats med det och det tror vi att han kommer att göra även under kommande vinter!

Peter har fått utmärkelsen TripAdvisors Certificate of Excellence Award under sju år i rad: 2014-2020! Han har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland i mer än 10 år längre än något annan i området och är också det högst betygssatta guideföretaget på TripAdvisor för norrskensturer i Sverige Gruppen består av max 7 gäster per tur, vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och det gör att vi kan vara mer flexibla med skoter och minibusstransporter. Flexiblitet är nyckeln till framgång för norrsken. Om vädret råkar vara mer lämpligt någon annanstans så åker vi helt enkelt dit. Peter har bott i Abisko 14 år och genom att Peter själv är från Lappland så har han bra lokalkännedom och fjällkunskap, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl, utan också för att kunna ta bra bilder och att kunna delge dig berättelserna om att leva i Lappland.

ICEHOTEL
Världens första hotell helt byggt av is och snö och de firar 31 år kommande vinter. En galen idé som snabbt blev en världsattraktion. Extremt viktigt har hela tiden varit det konstnärliga utrycket. Därför bjuds varje år olika is-skulptörer och formgivare in att formge årets version av ICEHOTEL. Vi gör ett dagsbesök i denfotoinspirerande miljön.

RENAR OCH SAMISK KULTUR
Rensläden och ackjan var i århundraden de renskötande folkens främsta transportmedel under snötiden. När vi fångat in renarna så får du själv prova att köra rensläde ut i skogen med samer. Vi gör fotostopp längs vägen och avslutar turen med en traditionell samisk lunch i en lavvu (kåta).

ÄLG
Under midvintern kommer många storvuxna älgar ner från fjällen och fjälldalarna för att övervintra i detta området. Vi hoppas att få se och fotografera flera av dem, kanske på ganska nära håll dessutom.

HUNDSPANN
Inuit- och tjuktjerfolken i arktiska Sibirien och Nordamerika lärde sig att använda hundarna för transport vintertid. Idag är det ett bekvämt och naturnära sättatt njuta av vinterlandskapet. Vi åker hundspann i en heldag med lunch utomhus plus en kväll där ambitionen är att fånga norrskensbilder med hunspannet i förgrunden. Hundspann är ett praktiskt transportmedel i snölandskapet, men samtidigt också ett fotomotiv i sig. Vår tur går längs Torneälven och in i några av de finaste hundspannsmarker som vårt land kan erbjuda.

Om du vill få fantastiska möjligheter att fotografera Lapplands mest fantastiska vinterattraktioner, inklusive norrskenet och samtidigt få personlig fotoundervisning-av den sannolikt mest erfarna norrskensfotoguiden i Sverige, så är detta verkligen en resa för dig.

Chansen att se och fotografera norrsken är mycket stor men eftersom det trots allt är ett naturfenomen så kan vi aldrig lämna garantier för att du kommer att se norrsken under turen. Programmet kan komma att ändras om väder eller andra oförutseddaa händelser så kräver.

Dagsprogram

Mer information

Som biolog och forskare i miljövetenskap bosatte sig Peter i Abisko. Där blev de storslagna fjällen och den vildmark som omgav hans arbetsplats snabbt föremål för  favorithobbyn, och han började fånga den ständigt föränderliga skönheten i det subarktiska landskapet på bild. Under 25 års tid har Peter med sina bilder försökt att fånga Lapplands själ, att förmedla det Lappland som han är mest stolt över: det orörda landskapet med dess flora och fauna samt naturfenomen som norrsken och midnattssol, som båda skänker extra skönhet åt sina säsonger. Lägg sedan till den mänskliga dimensionen av Lappland. Skratt, stillhet, lekfullhet och äventyr – vårt samspel med naturen runt omkring oss.

Sedan 2012 har Peter kört ett 80-tal exklusiva, guidade fotokurser med inriktning mot norrsken, samisk kultur och midnattssol. Han har också gett ut böckerna “Aurora Borealis i Lappland” och ”Midnattssol över Lappland”.

Vi kommer att fotografera både på natten, skymning och mitt på dagen, i fjällterräng, i skogen, på slädturer och med stativ, så du kommer att behöva fotoutrustning som passar för alla de fallen. Det är bra att ha så ljusstarka objektiv som möjligt, gärna 1,8, 2,8 eller 4,0 i bländare. Saknar du något så kan du låna Canonobjektiv under turen. Telezoomobjektiv, som 200-400mm, 80-400mm, 150-600mm och långa ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 m eller, 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på djuren, landskap eller nebulosor. Vidvinkelobjektiv är bra för norrsken, vintergatan, landskapsbilder och hundspann. Makro- eller porträttobjektiv runt 90-105 mm bra för detaljer vid tex ICEHOTEL.
För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.
Stativ är helt nödvändigt för nattfotograferingen. Om du saknar stativ så kan du låna bra stativ av Peter under turen. Blixt är ett bra komplement för varierade bilder, även dagtid. Fjärrutlösare är användbar. För de som vill, kan Peter låna ut fotoutrustning från Canon, både för norrskensfoto och en del längre objektiv för viltfoto, astro och landskap. Han lånar också ut Manfrottostativ. Ange gärna dina önskemål vid bokningen.

Februari-Mars i Lappland betyder ofta kallt eller riktigt kallt väder. Faktum är att det är det vi hoppas på., Kallt väder ökar våra chanser till klara himlar med både norrsken och fint vinterljus.. Peter lånar ut varm overall som du har över dina egna kläder, varm mössa och varma kängor, handskar och tjocka sockor, bara för säkerhets skull. Flerlagersprincipen gäller, med ett vindskyddande lager ytterst, bra vantar, vindtät och varm mössa, samt rymliga, isolerande kängor på fötterna. Utförlig information om kläder ges efter bokning.

Vi bor i bekväma dubbelrum, precis intill Torneälven på Aurora Wilderness Camp (3 nätter), respektive på STF Abisko Turiststation vid den stora sjön Torneträsk (2 nätter).

Detta är inte en resa som är uppenbart enkel för personer med rörelsesvårigheter, men beroende på hur allvarliga de rörelsesvårigheterna är så kan vi kanske lösa en del av utmaningarna.

5 kvällar med möjlig norrskensfotografering, dagbesök på ICEHOTEL, ren- och älgfotosafari, heldag plus kväll med hundspann, renslädestur, träff med renskötande samer, tillgång till vedeeldad bastu och varm utomhus jacuzzi.
 Del i dubbelrum, 3 nätter vid Aurora Wilderness Camp och 2 nätter vid STF Abisko Turiststation, måltider enligt dagsprogram (middagar 2-3 rätters, främst med lappländska specialiteter), samtliga inträden, fotoundervisning, coachning och guidning, lokala transporter i AWD minibuss, tillgång till skoter med kälke hela tiden, transfer till och från Kiruna flygplats eller tågstation.
Vill du komma till Kiruna eller Abisko någon dag före så hjälper vi er att boka boende.
Tillgång till varm skoteroverall, varm pälsmössa, kängor, tjocka ullsockor och handskar.
Lån av Canon-kamerautrustning och stativ från Manfrotto och Star Adventure Tracker för den som vill.

Resa tur och retur till Kiruna flygplats, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Kiruna flygplats (KRN). Resan börjar och avslutas här. Kommer du med tåg kan vi hämta dig på Kiruna järnvägsstation. Ange var ni vill bli upphämtade.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att er försäkring ska täcka eventuell sjuktransport hemåt, vid behov samt avbeställningsskydd vid eg. eventuell sjukdom.

Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.