Några höjdpunkter

 • En riktig vinterexpedition till Skandinaviens bästa myskoxe-fotoställe
 • Vi är på plats hos myskoxarna i det allra finaste fotoljuset varje dag
 • Fotomöjligheter i världsklass i en högarktisk vintermiljö i norska fjäll
 • Under den tid då det brukar vara den finaste snövintern
 • Så här års är myskoxarna i sin vackraste, ofta snöiga, vinterpäls
 • Med hundspann upp på kalfjället till en riktig vinterexpeditionscamp
 • Floris Smeets är en av Norges bästa viltfotografer, tillika certifierad Dovrefjellsguide
 • Han vet var myskoxarna håller till och hur man bäst närmar sig dom
 • Vinterexpeditionsutrustning ingår – stadiga tält, snöskor, sovsäck, liggunderlag, mat och fältkök
 • Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade

SOM RAKT UR ISTIDEN
Myskoxen är ett av Skandinaviens ursprungliga djur, de fanns överallt där Inlandsisen drog sig tillbaka. Sedan blev de lättjagade djuren utrotade av de alltför effektiva tidiga jägarna och försvann in i historiens dis. Under 1940-talet återinfördes dock myskoxen igen från Grönland till Norge, och ett av vårt naturarvs mäktigaste djur var tillbaka. Idag, 100 år senare, lever nu ungefär 300 myskoxar i Skandinavien, de allra flesta i Dovrefjäll, till och med några enstaka få som vandrat från Dovre till Härjedalenfjällen i Sverige. De är fridsamma djur och särskilt under vintern tar de det väldigt lugnt, för att spara energi. Som med alla andra storvuxna, vilda djur ska man givetvis inte gå för nära och det är därför så bra att ledas av en erfaren guide som vet hur man bäst beter sig.
Myskoxarnas val av plats under vintern är en relativt förutsägbar historia och varierar inte så mycket från dag till dag, om de inte blir bortskrämda. Det gör att ledaren med rätt stor säkerhet vet var man kan förvänta sig att finna dem.
För att få bra myskoxbilder behövs både tålamod, en del väntetid, viss ljuddisciplin och att använda tidiga morgnar och sena kvällar. Vi kommer att vara där under vad som brukar vara den bästa delen av midvintersäsongen, vi är på plats dygnet runt, med den sannolikt bäste guiden för just detta häruppe.

VINTERFJÄLLFOTOEXPEDITION TILL MYSKOXARNA
Resans hela fokus ligger på att fotografera myskoxar i högfjällsmiljö. Vi kommer att kunna röra oss ganska fritt på fjället när vi fotograferar men vi måste givetvis undvika att skrämma eller störa myskoxarna och vi måste följa nationalparkens bestämmelser. Efter att vi med hundspannens och slädkuskarnas hjälp tagit oss upp på kalfjället, nära det område där myskoxarna håller till, så riggar vi upp ett tältbasläger och campar där i tre nätter, för att göra utfärder till fots och med snöskor därifrån. Endast på det sättet kan vi dra full nytta av det allra finaste ljuset och de bästa myskoxfotoförhållandena.

Tälten är stabila och professionella, riktiga vinterexpeditionstält som testats många gånger under mycket svåra vinterförhållanden på olika håll i världen.

Vår ledare, fotografen Floris Smeets, är certifierad Dovrefjellsguide och har lett resor i området under flera år, inklusive många vinterexpeditioner. Han kommer att göra allt för att det ska bli så bra fotomöjligheter som möjligt, under så säkra och bekväma förhållanden som det bara går. Detta är en riktig expedition, där deltagarna förväntas bidra med vissa arbetsinsatser vid exempelvis tältresning och matlagning. Före och efter fjällexpeditionen kommer vi att bo i enkla men bekväma och väl belägna stugor, nära vägen uppe i en bred fjälldal.

EN RIKTIGT HUNDSPANNSUPPLEVELSE SOM BONUS!
Att åka hundspann som dras av dragvilliga, riktiga polarhundar är ingen vanlig transport, det är en helt fantastisk vildmarksvinterupplevelse i sin egen rätt! På denna resa använder vi hundspann för att ta oss upp till platsen där vi sätter upp vintercampen och sedan ned därifrån igen efter att tiden på högfjället är över. Snöskoterkörning är förbjuden i nationalparken. Där kommer att bjudas fina fotomöjligheter runt allt med hundarna och slädarna också.

DOVREFJELL-SUNNDALSFJELLA NATIONALPARK
Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark är den kanske mest kända av alla Norges 47 nationalparker. Här kan vi se hur stora delar av den Skandinaviska fjällkedjan en gång såg ut, hur vårt gemensamma fjällnaturarv faktiskt egentligen ska kunna se ut, med nästan alla arterna på plats. Lav- och mossklädda stenblock, is och snö, praktfulla fjällmassiv och inte minst det 2 286 meter höga fjället Snöhaetta i bakgrunden. Nedanför det kala högfjället breder sig fjällbjörkskogen och myrarna milsvitt ut i alla riktningar, med en och annan grov tall här och där. Kanske kan också någon fjäll- eller dalripa komma inpå fotoavstånd? I fjärran ses ibland de mycket skygga fjällvildrenarna, men de jagas häruppe, så de håller oftast ett så långt avstånd från människan som de bara kan.

Om du vill uppleva ett av Arktis mest mytomspunna och urtida djur på nära håll, få många chanser till spännande myskoxbilder i fantastiskt ljus och vara med om en riktig vinterfjäll-fotoexpeditionserfarenhet, så är detta verkligen en resa för dig. En unik expedition till ett av vårt naturarvs mest spännande och speciella djur, i en av Skandinaviens vackraste vinterfjällmiljöer.

Dagsprogram

Mer information

Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.

Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.

Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.

Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.

www.florissmeets.com

Vi kommer att fotografera både i gryning och skymning, så det är bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare om du har.
Telezoomobjektiv är mycket använbara här, t.ex. 70-200 mm, 100-400mm, 80-400mm. Ett långt fast teleobjektiv som 500 mm eller 600 mm är också användbart, men man får väga in att det är tungt att bära och ger kanske mer begränsade bildutsnittsval jämfört med en zoom. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ behövs för norrskensfotografering om vädret och Norrskenet så medger, men stativ är inte alldeles nödvändigt för myskoxefotograferandet, om man inte vill göra långa exponeringar. Ta med flera extrabatteripackar, eftersom där inte finns laddmöjligheter i campen uppe på fjället. Kylan gör också att batterierna laddar ur snabbare. NiCd och Lithiumbatterier/ackar är alldeles överlägset bäst i kyla. Tänk inte ens på att ha med vanliga brunstensbatterier.

Detta är en midvinterexpedition i ett högfjällsområde med arktiska väderförhållanden så här års. För att hålla sig varm och känna sig bekväm däruppe, även i minus 10-15 C på dagarna och ned till kanske minus 20 C på nätterna, så måste man klä sig rätt. Flerlagersprincipen gäller, med ett vindskyddande lager ytterst, bra vantar, vindtät och varm mössa, samt rymliga, isolerande kängor på fötterna. Närmast kroppen ett underställ helt i ullfrotté, inklusive strumpor av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera. Inget av bomull innerst, och inga syntetunderställ. Riktiga midvinterkängor som får plats med ett extra par tjocka yllesockar är ett måste för fötterna, gärna typ Sorel med löstagbara foder av ull. Ovanpå detta flera lager av tröjor (ull eller fleece) och gärna ytterligare ett långkalsong-kit av ullfrotté. Tunna byxor, typ skidbyxor och sedan ett par termobyxor att ha utanpå vid väntelägen. Varma och mycket rymliga långa tumhandskar (t ex Hestra eller The Heat Company), där det ryms ullfrotté-tumvantar inuti. Och gärna tunna yllefingervantar med, för att slippa ta i kamerametall med sina bara händer. Mössan gärna en riktig pälsmössa med nedfällbara flikar. Buff av tunn Merinoull, samt en till av ulffrotté eller en rejäl yllehalsduk. Balaklava av ullfrotté är skönt om det blåser, samt i sovsäcken på natten. Skoteroverall eller skoterkläder brukar också gå bra. Lång expeditionsdunjacka är ett måste (t ex av Fjallräven, North Face, Mountain equipment, Canada Goose eller RAB), eftersom vi kommer att sitta still en del och vänta antingen på djuren ska göra något eller på ljuset. Snödamasker. Packa i en stor, mjuk väska, typ hockeytrunk, som kan öppnas upptill. Hård resväska är ingen hit på fjället. Solglasögon och skid-glasögon. Pannlampor med ett par extra set Lithiumbatterier till. Insticks-sovlakan av fleece värmer upp otroligt bra i sovsäcken.

Denna tur är inte lämplig för deltagare med nedsatt rörlighet eller svag kondition. Vi kommer att bo i tre nätter under arktiska förhållanden i tält uppe på fjället, där vi rör oss till fots på snöskor, under 3-5 timmar per dag. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först.

Vi bor i enkla men bekväma stugor i två nätter och i mycket professionella vinterexpeditionstält i tre nätter. (Begränsad tillgång på enkelrum i stugorna. Kontakta oss för mer information). Vad gäller tälten så ingår ingen enkelrumsgaranti.

Del i dubbelrum i stuga under två nätter, samt del i rymligt 2-3 persons-expeditionstält under tre nätter, måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning, lokala transporter, hundspann upp till och tillbaka från vintercampen på fjället, vinterutrustat tält, sovsäck, liggunderlag och all kok- och matutrustning, samt varsin 1-literstermos.

Resa tur och retur från ditt hem till Hjerkinn tågstation eller stugorna i Dovre, egna varma vinterkläder/skodon, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

Resan börjar och avslutas på Hjerkinn tågstation alternativt vår logiplats i Dovre, beroende på om du kommer med tåg eller bil. Tåg till Hjerkinn eller egen bil till vår logi rekommenderas. Flyg närmast till Oslo eller Trondheim och så tåg därifrån.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.