Några höjdpunkter
- En riktig vinterexpedition till Skandinaviens bästa myskoxe-fotoställe
- Vi är på plats hos myskoxarna i det allra finaste fotoljuset varje dag
- Fotomöjligheter i världsklass i en högarktisk vintermiljö i norska fjäll
- Under den tid då det brukar vara den finaste snövintern
- Så här års är myskoxarna i sin vackraste, ofta snöiga, vinterpäls
- Med hundspann upp på kalfjället till en riktig vinterexpeditionscamp
- Floris Smeets är en av Norges bästa viltfotografer, tillika certifierad Dovrefjellsguide
- Han vet var myskoxarna håller till och hur man bäst närmar sig dom
- Vinterexpeditionsutrustning ingår – stadiga tält, snöskor, sovsäck, liggunderlag, mat och fältkök
- Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade
SOM RAKT UR ISTIDEN
Myskoxen är ett av Skandinaviens ursprungliga djur, de fanns överallt där Inlandsisen drog sig tillbaka. Sedan blev de lättjagade djuren utrotade av de alltför effektiva tidiga jägarna och försvann in i historiens dis. Under 1940-talet återinfördes dock myskoxen igen från Grönland till Norge, och ett av vårt naturarvs mäktigaste djur var tillbaka. Idag, 100 år senare, lever nu ungefär 300 myskoxar i Skandinavien, de allra flesta i Dovrefjäll, till och med några enstaka få som vandrat från Dovre till Härjedalenfjällen i Sverige. De är fridsamma djur och särskilt under vintern tar de det väldigt lugnt, för att spara energi. Som med alla andra storvuxna, vilda djur ska man givetvis inte gå för nära och det är därför så bra att ledas av en erfaren guide som vet hur man bäst beter sig.
Myskoxarnas val av plats under vintern är en relativt förutsägbar historia och varierar inte så mycket från dag till dag, om de inte blir bortskrämda. Det gör att ledaren med rätt stor säkerhet vet var man kan förvänta sig att finna dem.
För att få bra myskoxbilder behövs både tålamod, en del väntetid, viss ljuddisciplin och att använda tidiga morgnar och sena kvällar. Vi kommer att vara där under vad som brukar vara den bästa delen av midvintersäsongen, vi är på plats dygnet runt, med den sannolikt bäste guiden för just detta häruppe.
VINTERFJÄLLFOTOEXPEDITION TILL MYSKOXARNA
Resans hela fokus ligger på att fotografera myskoxar i högfjällsmiljö. Vi kommer att kunna röra oss ganska fritt på fjället när vi fotograferar men vi måste givetvis undvika att skrämma eller störa myskoxarna och vi måste följa nationalparkens bestämmelser. Efter att vi med hundspannens och slädkuskarnas hjälp tagit oss upp på kalfjället, nära det område där myskoxarna håller till, så riggar vi upp ett tältbasläger och campar där i tre nätter, för att göra utfärder till fots och med snöskor därifrån. Endast på det sättet kan vi dra full nytta av det allra finaste ljuset och de bästa myskoxfotoförhållandena.
EN RIKTIGT HUNDSPANNSUPPLEVELSE SOM BONUS!
Att åka hundspann som dras av dragvilliga, riktiga polarhundar är ingen vanlig transport, det är en helt fantastisk vildmarksvinterupplevelse i sin egen rätt! På denna resa använder vi hundspann för att ta oss upp till platsen där vi sätter upp vintercampen och sedan ned därifrån igen efter att tiden på högfjället är över. Snöskoterkörning är förbjuden i nationalparken. Där kommer att bjudas fina fotomöjligheter runt allt med hundarna och slädarna också.
DOVREFJELL-SUNNDALSFJELLA NATIONALPARK
Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark är den kanske mest kända av alla Norges 47 nationalparker. Här kan vi se hur stora delar av den Skandinaviska fjällkedjan en gång såg ut, hur vårt gemensamma fjällnaturarv faktiskt egentligen ska kunna se ut, med nästan alla arterna på plats. Lav- och mossklädda stenblock, is och snö, praktfulla fjällmassiv och inte minst det 2 286 meter höga fjället Snöhaetta i bakgrunden. Nedanför det kala högfjället breder sig fjällbjörkskogen och myrarna milsvitt ut i alla riktningar, med en och annan grov tall här och där. Kanske kan också någon fjäll- eller dalripa komma inpå fotoavstånd? I fjärran ses ibland de mycket skygga fjällvildrenarna, men de jagas häruppe, så de håller oftast ett så långt avstånd från människan som de bara kan.
Dagsprogram
Dag 1 (7/1) (Middag)
Samling vid våra stugor, eller upphämtning på Hjerkinn tågstation på tidiga eftermiddagen. Vi checkar in i de bekväma stugorna, äter middag och har en grundlig genomgång och information inför de kommande dagarna. Vi kan lämna kvar den utrustning vi inte behöver för vinterexpeditionen i stugan.
Dag 2 – 5 (12 – 15/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter att vi med hundspannens och slädkuskarnas hjälp tagit oss upp på kalfjället, nära det område där myskoxarna håller till, så riggar vi upp ett tältbasläger och campar där i tre nätter, för att göra utfärder till fots och med snöskor därifrån. Under våra dagar här kommer vi att fokusera på att fotografera myskoxe. Vi kommer att kunna röra oss ganska fritt på fjället när vi fotograferar men vi måste givetvis undvika att skrämma eller störa myskoxarna och vi måste följa nationalparkens bestämmelser. Endast på det sättet kan vi dra full nytta av det allra finaste ljuset och de bästa myskoxfotoförhållandena Räkna med att vara uppe innan soluppgången och tillbaka i campen vid mörkrets inbrott. Närhelst tillfälle gives, kör Floris sina bästa naturfototips och går igenom kamerateknikdetaljer. Efter fjällexpeditionen kommer vi under eftermiddagen Dag 5 tillbaka till den enkla men bekväma stugan, äter middag och tittar igenom varandras bilder.
Dag 6 (12/1) (Frukost)
Efter frukost skiljs våra vägar igen, tills nästa gång.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.