Några höjdpunkter

  • Fotografera elefanter med vidvinkelobjektiv från gömsle i marknivå
  • Gömslet ligger vid ett vattenhål dit ”alla” djur kan komma. Förutom elefanter besöker olika antiloper, zebror, giraffer, babianer och mängder av fåglar vattenhålet regelbundet. Med tur så kan vi även få möjlighet att fotografera någon av Afrikas stora katter vid vattenhålet
  • Vi har tre halvdagar i gömsle
  • Området har en av Afrikas största och tätaste elefantpopulationer
  • Alla tre av Afrikas stora katter – lejon, leopard och gepard finns i området
  • Antalet leoparder är mycket stort och många av dom är väldigt avslappnade och låter oss njuta av dom länge
  • Nattsafaris för att leta efter nattaktiva djur som genet, öronräv, ugglor och annat spännande
  • Fantastiska uråldriga Baobab träd
  • Nattfotografering med fokus på vintergatan och stjärnspår
  • Vi kan köra off-road för att få bättre fotomöjligheter
  • Max fyra fotografer i varje jeep
  • Under resan har vi fotografiska workshops där vi pratar olika fototekniker och förbereder oss för olika fotosituationer
  • Vår fotografiskaledare ger fotografisk rådgivning och tips under game drives för att du ska lyckas bättre med dina bilder

Det är fortfarande mörkt ute när vi går ner i vårt gömsle invid vattenhålet. Den afrikanska nattens ljud börjar så sakta att bytas ut mot morgonens symfoni av fågelljud. Långt borta hörs en lejonhanne som ropar in morgonen.
När så ljuset sakta gör att mörkret ger vika ser vi de första djuren närma sig vattenhålet, en grupp elandantiloper rör sig försiktig närmre och närmre. Plötsligt vänder de tvärt och försvinner iväg, ett ljud som kom från bakom vårt gömsle skrämde iväg dom. Ljuden tilltar och så kommer en grupp med Chacmababianer kommer i full fart till vattenhålet. På avstånd ser vi allt fler djur komma mot oss, impalaantiloper, zebror och vårtsvin får babianerna att skingra sig. Fåglar kommer och går (flyger) och vi fotograferar intensivt…
Så helt utan förvarning kommer dom, den första gruppen av elefanter kommer ljudlöst bakom vårt gömsle och går fram till vattnet. Känslan av vördnad är total när vi, från marknivå, tittar upp på den närmsta av elefanterna som står bara en knapp meter ifrån oss. Hon utstrålar lugn, stolthet och klokhet när hon fyller snabeln med vatten, sakta höjer den till munnen och dricker…

MASHATU…
…känt som ”jättarnas land”, är sinnebilden för vad som definierar ett vildmarksområde i Afrika. Fylld av mystisk historia och utsmyckad med ett överflöd av vilda djur kommer Mashatu att för alltid fylla dina sinnen med känslan av Afrika.

I Botswanas sydöstra hörn, som gränsar till Sydafrika och Zimbabwe, ligger Northern Tuli game reserve som är ett privat naturskyddsområde på drygt 71 000 hektar uppdelat på 36 fastigheter. Mashatu utgör ungefär halva området och kännetecknas av gles busk- och trädsavann, öppna slätter, sandstenshällar och våtmarker.

Mångfalden av livsmiljöer gör att området är mycket rikt på djur, allt från kameleonter och fåglar till Afrikas stora djur. Mashatu har en av södra Afrikas största elefantpopulationer, i området strövar drygt 1000 elefanter och dessa är en av resans absoluta höjdpunkter. Från ett gömsle vid ett vattenhål kommer vi att kunna fotografera elefanter från marknivå. Ofta är elefanterna bara på någon meters håll, känslan av att vara så nära detta fantastiska djur är helt obeskrivlig. Vi kommer att fotografera från gömslet vid minst tre tillfällen, två morgonpass och ett eftermiddagspass, och det är inte ovanligt att mer än hundra elefanter har besökt vattenhålet under denna tid. Vi kommer att få uppleva underbara stunder med dessa milda jättar, vi kommer att kunna se och fotografera deras sociala spel, deras lek (det händer att elefanterna sprutar vatten in i gömslet) och deras skönhet. Ungarna är ofta nyfikna på gömslet och ibland tittar dom in.

Det är inte bara elefanter som kommer till vattenhålet utan hela tiden så rör sig olika djur kring oss. Massor av fåglar är ständigt närvarande och olika antiloper kommer och går. Den största av dom alla, Eland, är en ganska försiktig art och kan ta lång tid på sig att komma fram till vattnet medan impalan är mer rätt fram, för att inte tala om Chacmababianerna när de kommer. När vi sitter i gömslet så kan vilket djur som helst dyka upp och vi ska alltid vara beredda på att det oväntade kan hända.

En av våra stora förhoppningar är givetvis att någon av områdets stora katter ska komma till vattenhålet och dricka och med en portion tur så kan det hända. Mashatu har gott om de stora katterna så vi kommer att få många tillfällen under vår vistelse här att fotografera dom även om de inte dyker upp vid vattenhålet. Av de tre stora är gepard minst vanliga men vi hoppas givetvis att vi ska få se dom. I området finns ett flertal lejongrupper och med lite tur kanske någon av dom har ungar. Katternas katt i Mashatu är trots allt leoparden, här finns en mycket stor population leoparder och ofta kan vi hitta dom avslappnade och bekvämt vilande i något av de stora Mashatuträden (nyalabärsträd). Det är ingen underdrift att säga att Mashatu är ett av de absolut bästa ställena i Afrika att se och fotografera leoparder.

Reservatet har en varierande miljö och vi kommer att röra oss genom busk- och trädbeklädd savann och följa uttorkade flodbäddar till grässlätter för att leta efter våra fotomotiv. Djur och fåglar finns överallt och landskapet är bedårande vackert. Uråldriga baobabträd ger en dramatisk känsla till landskapet och en perfekt förgrund för våra bilder på vintergatan. Vi kommer under några kvällar, när väder tillåter, att ge oss ut för att fotografera natthimlen. Här är den afrikanska nattens stjärnhimmel magnifik, med nästan inga ljusföroreningar alls ser vi vintergatan och himmelns alla andra stjärnor oerhört tydligt.

Då området är privat och det endast finns några få lodger så är antalet bilar mycket begränsat och det är aldrig någon trängsel vid någon ”sighting”. Inte sällan är det bara något enstaka safarifordon där. Att området är privat innebär också att vi kan köra off-road, givetvis med vissa regler, vilket förbättrar våra möjligheter till bättre fotografering.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. När vi är i Mashatu så kommer vi att fotografera stjärnhimlar och vintergatan och inför dessa fotopass kommer vi i lugn och ro gå igenom hur vi går tillväga. Inför nattfotografering är det bra om du kan göra vissa inställningar på din kamera i mörker.
Vi kommer även att fotografera från gömsle under resan, här kommer vi att kunna fotografera allt från fåglar till elefanter. Inför dessa fotopass går vi igenom vad som är viktigt att tänka på. Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.

Mashatu - jättarnas land. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson
Mashatu - jättarnas land. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 1 (24/4) (Middag)
Ankomst till Johannesburg, Sydafrika på eftermiddagen. Vi bor över på hotell nära flygplatsen och äter välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2 (25/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi mot Botswana och Mashatu, resan tar ca 4 timmar. Vi gränsen till Botswana möts vi av våra guider från Mashatu och vi åker sista biten till vår första lodge här. Efter att vi installerat oss och ätit lunch är det dags för vår första game drive. Om vädret (och orken) tillåter så beger vi oss ut för att fotografera natthimlen efter middagen..

Dag 3 – 9 (26/4 – 2/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att utnyttja tiden så mycket vi kan till att fotografera. Vi har tre tillfällen inbokade i gömsle vid vattenhålet, två morgonpass och ett eftermiddagspass. När vi inte är i gömslet så kommer vi att ha game drives morgon och eftermiddag och vi kommer även att göra några nattgame drives för att leta efter nattaktiva djur. Dessutom ska vi utnyttja nätter med klara himlar till att njuta av och fotografera den fantastiska stjärnhimlen. Det blir intensiva men fotografiskt mycket givande dagar.

Efter lunch den 29 april kommer vi att byta lodge till en som ligger i ett annat område av reservatet.

Dag 10 (3/5) (Frukost – Lunch)
På morgonen har vi en sista game drive. Efter en avslutande lunch på vår lodge börjar vi resan tillbaka till Johannesburg i Sydafrika och sedan vidare hemåt.

Mer information

  • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
    På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

    Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap till  djur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vid fotografering i gömslet kommer vi att använda allt från de vidaste vidvinklarna till teleobjektiv. På game drives är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen.

    Stativ är bra att ha med för landskapsfotografering och direkt avgörande för nattfotografering.

  • KLÄDER
    Temperaturen i Botswana i april och maj relativt varm men tidig morgon och sen kväll kan vara kyliga och då särskilt om vi åker i en jeep vilket gör att man behöver långbyxor, långärmade tröjor och en vindtät jacka eller tunnare dunjacka. Dagtid är det shorts och t-shirt som gäller, alternativt tunna långbyxor. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Ett par grövre gymnastikskor samt sandaler är bästa valet för fötterna.

  • BOENDE
    Vi kommer att bo på boenden av hög standard på resan. Första natten i Johannesburg bor vi på ett mycket bra hotell. I Mashatu kommer vi att bo på två olika lodger som båda håller hög standard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendena har vissa begränsningar vad gäller tillgänglighet. De fordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet. Gömslet är inte tillgänglighets anpassat och kan vara mycket svårt att ta sig in i om man har nedsatt rörlighet då man klättrar på en stege.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga game drives och gömslesittningar, lokala guider, fotoundervisning, , transfer mellan Johannesburgs flygplats och Mashatu tur och retur.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg tur och retur Johannesburg, Sydafrika, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker och måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Resan börjar och avslutas på Johannesburgs flygplats i Sydafrika. Exakt tid meddelas senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

  • PASS OCH VISUM
    Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver vanligtvis inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. I nuläget gäller att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Sydafrika och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar.
    Vid incheckning för flyg krävs pass.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontrollera även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM System Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se

    Boka fotoresa

    Mashatu, jättarnas land - Botswana 24 april - 3 maj 2025

    OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Boende*
    Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
    Önskar dela rum med

    Önskemål om specialkost

    Övriga upplysningar

    Rabattkod

    Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
    JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
    JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund