Några höjdpunkter

  • En helgworkshop med en av Sveriges mest erfarna workshopledare
  • Ett spännande områden med äng- och hagmarker
  • Lär dig spännande makrotekniker och bemästra din blixt
  • Lär dig fokusstacking och kreativ makrofotografering
  • Tillverka din egen blixt- och ljusdiffusor på kursen och lär dig hur du skall använda den
  • Så här års exploderar allt i naturen och många växter, insekter och smådjur kommer fram
  • Vi bor kungligt på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus från 1700-talet, Gustav den III:s och Bellmans favoritställe
  • Gedigen teknisk rådgivning och konstnärliga tips under lättsamma former, i en liten grupp likasinnade
  • Fototips och tekniker som passar alla förkunskapsnivåer

Vi kommer att vara på plats under den mest intensiva perioden under våren där allt händer i naturen. Vi kommer att vara uppe och ute redan tidiga morgon och kommer tillbaka till slottslogin efter sena eftermiddagens fotografering. 

Under tre dagar går vi igenom olika typer av makrotekniker. Vi börjar ”basic” och lägger tonvikten på handfasta tips som får dig att nå tydliga förbättringar och det grundläggande är – hur kommer du nära, hur får du det skarpt och hur får du det bra belyst.

Denna helg passar för makro- och närbildsfotografer av alla slag, oavsett om du är intresserad av maximal skärpa på supernära håll på insekter och växter eller om du är mera för spännande närbilder som lever på spännande perspektiv, ljus och färger. Alla kommer att få mycket övning på att fokusera, komponera och exponera rätt. Och alla kommer att ha med sig nya tekniker för efterbehandling av bilderna hem samt att ha haft en kul helg.

Vår strävan är att det ska bli en mycket njutbar helg, i många avseenden. 

HJÄLSTAVIKEN
Hjälstaviken är en vassrik och grund slättsjö, egentligen en avsnörd vik av Mälaren, som ligger mitt i det uppländska odlingslandskapet. Markerna i dessa vikingabygder har brukats för odling, eller betats av boskap under tusentals år. Våtmarkerna har nyttjats för slåtter och bete, något som tillsammans med landhöjningen har gjort Hjälstaviken till det naturparadis som det är idag. Betade, öppna strandängar och hagmarker ger en rik och varierad vegetation med en rikedom av växter och insekter. Slottsparken och fina ädellövskogslundar i sydväst som kallas Parnassen ger ytterligare livsrum för andra växt- och insektarter.

EKOLSUNDS SLOTT
På gångavstånd till Hjälstaviken ligger det en gång kungliga 1600-tals slottet Ekolsund med sin stiliga arkitektur och imponerande slottspark. Ekolsund användes genom århundradena som festplats och jaktpark, slottet har tillhört både Gustav Wasa, Gustav II Adolf, Fredrik I och Gustav III.

På Ekolsunds slotts Wärdshus, med anor från 1700-talet lär Carl Michael Bellman ha varit en flitig gäst. Vi kommer att bo här, i mycket fina, vackert renoverade rum och äta lunch och middag här under workshophelgen. De som så önskar kan dessutom mot tillägg få bo uppe i slottstallets ännu finare, riktigt eleganta rum. Föredrag och bildvisningar sker i en bekväm lokal, med eftersits nere i den anrika vinkällaren, under tegelvalv från 1600-talet.
Om du vill vara med om en intensivkurs i makro- och närbildsfotografering under ledning av en av Sveriges mest erfarna workshopledare, så är detta verkligen en fotohelg för dig. Dessutom får du bo och äta kungligt…!

Dagsprogram

Mer information

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Workshopens fokus ligger på makro- och närfotografering.Ett makroobjektiv är lämpligast men även korta eller långa teleobjektiv med bra närgräns fungerar utmärkt. Konvertrar och mellanringar kan vara lämpligt att ha med sig om man har. Vi kommer även att få tid till landskapsfotografering och fågelsjöns rika fågelliv kanske lockar det med. Så tele- vidvinkel- och normalobjektiv är lämpliga att ha med sig. Makro- och närbildsfotografering behöver ofta mycket ljus. Därför är det bra tt ha med sig en blixt eller en LED ficklampa. har du inte sånt så skickar vi i ett informationsbrev förslag på lämplig och mycket billig utrustning. Stativ kan vara bra att ta med sig. Även fjärrutlösare kan vara bra att ha med.

Temperaturen i Mälardalen i början av maj kan vara lite nyckfullt. Från varma soliga dagar till dagar med kalla nordanvindar. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser.  Gärna flera lager med kläder och bra kängor eller skor som tål blöta i gräset.

Vi bor ståndsmässigt på Ekolsunds slotts Wärdshus i dubbelrum med toalett och dusch.

Rummen i det fd Slottsstallet Excedran är tillgängliga för deltagare med nedsatt rörlighet, men Valvet, samt rummen i standardpriset är lite svårare (trappa utan hiss). Matsalen kan nås med rullstol via en ramp, med lite hjälp. Då vår fotografering delvis kommer att ske i terrängen eller på spångad led är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna workshop vid nedsatt rörlighet. Har du frågor, sе hör efter med oss sе kan vi resonera om detaljerna.

6 990kr – del i dubbelrum i anrika Ekolsunds slotts Wärdshus
(Anmälningsavgift 1 398 kr)*

7 490kr – del i dubbelrum i f.d. Slottsstallet Excedran, uppe på slottet
(Anmälningsavgift 1 498 kr)*

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotohandledning och guidning, moms. 

Resa tur och retur Ekolsunds Wärdshus, lokala transporter, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker, dricks och saker av personlig karaktär.

Samling vid Ekolsunds Wärdshus 14.00 Dag 1. Vi kan ordna upphämtning för de som kommer långväga ifrån eller inte kan komma med egen bil (avgift tillkommer). Närmaste flygplats är Arlanda. Närmaste pendeltågsstation är Bålsta. Buss 803 går mellan Bålsta pendeltågsstation och Enköping, ända fram till Wärdshuset (www.ul.se).

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer & beställ försäkring här.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.