Några höjdpunkter
- En helgworkshop med en av Sveriges mest erfarna workshopledare
- Ett spännande områden med äng- och hagmarker
- Lär dig spännande makrotekniker och bemästra din blixt
- Lär dig fokusstacking och kreativ makrofotografering
- Tillverka din egen blixt- och ljusdiffusor på kursen och lär dig hur du skall använda den
- Så här års exploderar allt i naturen och många växter, insekter och smådjur kommer fram
- Vi bor kungligt på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus från 1700-talet, Gustav den III:s och Bellmans favoritställe
- Gedigen teknisk rådgivning och konstnärliga tips under lättsamma former, i en liten grupp likasinnade
- Fototips och tekniker som passar alla förkunskapsnivåer
Vi kommer att vara på plats under den mest intensiva perioden under våren där allt händer i naturen. Vi kommer att vara uppe och ute redan tidiga morgon och kommer tillbaka till slottslogin efter sena eftermiddagens fotografering.
Under tre dagar går vi igenom olika typer av makrotekniker. Vi börjar ”basic” och lägger tonvikten på handfasta tips som får dig att nå tydliga förbättringar och det grundläggande är – hur kommer du nära, hur får du det skarpt och hur får du det bra belyst.
Denna helg passar för makro- och närbildsfotografer av alla slag, oavsett om du är intresserad av maximal skärpa på supernära håll på insekter och växter eller om du är mera för spännande närbilder som lever på spännande perspektiv, ljus och färger. Alla kommer att få mycket övning på att fokusera, komponera och exponera rätt. Och alla kommer att ha med sig nya tekniker för efterbehandling av bilderna hem samt att ha haft en kul helg.
Vår strävan är att det ska bli en mycket njutbar helg, i många avseenden.
HJÄLSTAVIKEN
Hjälstaviken är en vassrik och grund slättsjö, egentligen en avsnörd vik av Mälaren, som ligger mitt i det uppländska odlingslandskapet. Markerna i dessa vikingabygder har brukats för odling, eller betats av boskap under tusentals år. Våtmarkerna har nyttjats för slåtter och bete, något som tillsammans med landhöjningen har gjort Hjälstaviken till det naturparadis som det är idag. Betade, öppna strandängar och hagmarker ger en rik och varierad vegetation med en rikedom av växter och insekter. Slottsparken och fina ädellövskogslundar i sydväst som kallas Parnassen ger ytterligare livsrum för andra växt- och insektarter.
EKOLSUNDS SLOTT
På gångavstånd till Hjälstaviken ligger det en gång kungliga 1600-tals slottet Ekolsund med sin stiliga arkitektur och imponerande slottspark. Ekolsund användes genom århundradena som festplats och jaktpark, slottet har tillhört både Gustav Wasa, Gustav II Adolf, Fredrik I och Gustav III.
På Ekolsunds slotts Wärdshus, med anor från 1700-talet lär Carl Michael Bellman ha varit en flitig gäst. Vi kommer att bo här, i mycket fina, vackert renoverade rum och äta lunch och middag här under workshophelgen. De som så önskar kan dessutom mot tillägg få bo uppe i slottstallets ännu finare, riktigt eleganta rum. Föredrag och bildvisningar sker i en bekväm lokal, med eftersits nere i den anrika vinkällaren, under tegelvalv från 1600-talet.
Om du vill vara med om en intensivkurs i makro- och närbildsfotografering under ledning av en av Sveriges mest erfarna workshopledare, så är detta verkligen en fotohelg för dig. Dessutom får du bo och äta kungligt…!
Dagsprogram
Vi samlas på Ekolsunds slott på fredagseftermiddagen. Där har vi en kort teknikworkshop om makrofotgrafering och tillverkning av blixt- och ljusdiffusors samt information inför de kommande dagarna och gör sedan ett första besök i den fina slottsträdgården för att testa några av de nya kunskaperna i den sena eftermiddagen och förkvällen. Middag på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus, med möjlig eftersits i den mysiga, anrika vinkällaren i Valvet under Wärdshuset
Dag 2 (8/5)(Frukost – Lunch – Middag)
Under tiden här kommer vi att fokusera på att fotografera växter och insekter/små djur. Exakt vilka ställen vi besöker runt sjön och vilka arter vi fotograferar beror på vegetationen och solen just dessa dagar. Vi kommer att vara ute i redan i de tidiga morgontimmarna. Efter sen frukost och mitt på dagen tar vi lite paus och Jan ger sina bästa fototips, går igenom kameradetaljer och försöker svara på deltagarnas frågor. Jan kommer också att visa fokusstacking och efterbehandling och det blir tid att träna på detta. På eftermiddagen är det dags igen för en ny fotorunda, som sedan avslutas med en spännande och smakrik middag.
Dag 3 (9/5) (Frukost – Lunch)
Vi är uppe tidigt för ytterligare fotografering och sist på förmiddagen innan lunch blir det ytterligare teknik- och bildgenomgång. Sedan lunch och hemfärd.
Mer information
Fel: Kontaktformulär hittades inte.