Några av resans höjdpunkter:

 • Många arter lemurer som oftast är helt orädda
 • Indri den största lemurarten i Andasibe-Mantadia nationalpark
 • Solnedgångsfotografering i den världsberömda baobaballén
 • Kirindyreservatet med bra chans för Fossa – Madagaskars största rovdjur och Madame Berthes muslemur – världens minsta apa

 • Regnskogen i Ranomafana nationalpark
 • En mångfald av kameleonter
 • Många endemiska geckoödlor och andra reptiler
 • 4 släkten av fåglar som bara finns på Madagaskar
 • Djur i former och färger som inte finns någon annanstans i världen
 • Många nattvandringar för att fotografera nattaktiva djur
 • Möjlighet till förlängningsresa för att fotografera Aye-aye (fingerdjur) och andra djur på nära håll
 • Möten med vänliga människor och hissnande landskap
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Vi stödjer arbetet för att bevara de sista regnskogarna

Madagaskar är ett sägenomspunnet land. Isolerat och geologiskt uråldrigt med en djur- och växtvärld som är helt unik. Ingen annanstans i världen finns så många arter av kameleonter. Lemurerna finns naturligt bara här – i hela världen.

Mellan 80-90 % av alla djur och växter är endemiska. På Madagaskar finns de märkliga baobabträden, insekter med giraffhals, grodor som liknar Sydamerikas pilgiftsgrodor, världens minsta kameleonter – stora som en lillfingernagel, inga giftormar men ormar som har falska kvistar, grenar och löv på huvudet, hela släkten av fåglar som inte finns någon annanstans, insekter kamouflerade som röda blommor – JA – listan kan bli hur lång som helst!
De fantastiska regnskogarna, bland de äldsta i världen, hyser den största mångfalden av alla öns säregna djur och vi besöker flera av de finaste regnskogarna. Vi fotograferar också i ”spiny-forest” – en torrskog där baobab och bläckfiskträd dominerar.

Madagaskar är världens fjärde största ö och ett fantastiskt land att besöka. Naturen är förunderlig, annorlunda och otroligt spännande.
Människorna är nyfikna och intresserade av främlingar, och det sociala klimatet är mjukt och behagligt.
Kriminaliteten är låg och trafiken är ibland obefintlig – speciellt på landsbygden.

Vi har alltid med oss lokala guider och djurspårare. På resan har vi fotoworkshops där Jan går igenom tekniker och fotoidéer för de nästkommande dagarnas fotografering. Vi tittar som vanligt också på bildkomposition och på varandras bilder.

Områden vi besöker är:
Andasibe-Mantadia nationalpark
Runt samhället Andasibe ligger ett kluster av regnskogsområden som är ett av Madagaskars mest spännande områden tack vare det rika djurlivet. Indrin finns enbart i denna del av Madagaskar. Vi besöker Analamazaotra-delen som är 1 500 ha av nationalparken och indrin är stjärnan här. Där vi färdas finns flera familjegrupper med indris.
Ett ihärdigt, sorgmodigt tutande – nästan ylande – ljuder från skogen när indrin sjunger. Sången kan pågå i upp till tre minuter, och när en börjar sjunga kan flera stämma in och bilda en duett eller kör.
Sången är som starkast på morgonen och sent på eftermiddagen. Indrin är den största av lemurerna. I samma område finns också diademsifakan, den vackraste av sifakorna och tillika en av de största lemurerna. Även brun lemur (brun maki) finns. Vi hoppas att hitta en eller flera arter grodor eller bladsvansödlan. Denna gecko är så bra kamouflerad att det nästan är omöjligt att se den mot en mossig stam, även om man står rakt framför. En annan art ser ut som ett visset löv.
Flera arter kameleonter finns också i nationalparken med bl.a. den största arten panterkameleonten. Fågellivet är varierat med den vackra madagaskarparadisflugsnapparen som kronans juvel. Blåkouer och andra kouer är andra endemiska fåglar, stora som nötskrikor, som följer vår färd genom skogen.
På kvällarna ger vi oss ut för att fotografera nattaktiva muslemurer, geckoödlor och kameleonter.

Ranomafana nationalpark
Denna spännande bergsregnskog på 41 600 ha karaktäriseras av tät vegetation och många forsande vattendrag, bl.a. den stora Namoronafloden. Här letar vi efter flera olika lemurarter, bl.a. den gyllene bambulemuren som upptäcktes här så sent som 1991. Den finns enbart här och nationalparken bildades som skydd för denna lemur.
I skogen finns också ytterligare 11 lemurarter, t.ex. den lika så sällsynta och hotade större bambulemur samt brun lemur och den stora Milne-Edwards’ sifaka. Här finns även ett myller av insekter, vi hoppas att hitta den särpräglade giraffhalsviveln, en skalbaggsliknande vivel med en extremt lång ”giraffhals”. Vi letar också efter de färggranna mantellagrodorna – färggranna som Sydamerikas pilgiftsgrodor. I regnskogen finns många arter fåglar som är endemiska som asity, markblåkråkor, ugglor och nattskäror. Efter skymningen fotograferar vi nattaktiva grodor, muslemurer och kameleonter.

Kinindy skogsreservat
Denna skog är unik på många sätt och vis. Den är ett fint exempel på västra Madagaskars torrskogar med inslag av väldiga baobabträd. Dessa skogar får väldigt litet nederbörd under året men är ändå hemviste för en lång rad spännande djur som enbart finns här. Här är den bästa chansen på hela Madagaskar att se och fotografera öns störst rovdjur: Fossan eller frettkatt eller visselkatt som den också heter på svenska. Som en blandning av en katt och en långsträckt jättelik mård är detta nattaktiva rovdjuret en ständig fara för lemurerna som den jagar. I skogen finns den stora och vackra sifakan tillika med 6 andra lemurarter, bland annat världens minsta primat: Madame Berthes muslemur som enbart väger 32 gram. Dessutom en lång rad speciella fåglar med jätttecouan och den harliknande jätteskuttråttan.

Många unika naturområden
Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste naturmiljöer och deras djurliv på mycket nära håll.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.