Projektbeskrivning

DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – BERGSGORILLOR, SCHIMPANSER OCH ANDRA PRIMATER I UGANDA 13-21 FEBRUARI 2023. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Två dagar i Mabamba våtmarksreservat för att leta efter träskonäbben
 • Flera arter kungsfiskare, biätare och hägrar
 • Fantastiskt fågelliv med mängder av exotiska arter
 • Vi åker till Uganda när det INTE är regnsäsong
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Vi stödjer organisationen Cool Earth som jobbar med bevarande av regnskog

TRÄSKONÄBBEN
Vår förlängningsresa tar oss till Mabamba våtmarksområde för att fotografera den mytomspunna fågeln träskonäbb. Här kommer vi att tillbringa två dagar och göra sammanlagt fyra utfärder i våtmarksområdet i kanoter. Kanoterna ger oss möjligheten att sakta och nästan ljuslöst ta oss fram i våtmarken och närma oss fåglarna.

Träskonäbben lever i stora våtmarksområden och idag beräknas det att det finns mellan 5 000 och 8 000 individer kvar i världen, där majoriteten återfinns i Sudan. Utanför Sudan räknas Mabamba våtmarkerna som det bästa stället i världen att möta den fågel. Med en kroppslängd på 150 centimeter är träskonäbben en av världens största fåglar. Näbben är stor och bred med en ljust rosa till orangeaktig grundton med mörka fläckar och ger fågeln ett omisskännligt utseende.

Förutom träskonäbben kommer vi att kunna fotografera flera arter kungsfiskare, biätare, hägrar, änder och andra spännande fåglar.

Boka denna fotoresa

Dagsprogram

Dag 1 (21/2) (Lunch – Middag)
Vi kommer till vår lodge på eftermiddag/kväll. Efter incheckning så äter vi middag och pratar lite om de kommande dagarna.

Dag 2-3 (22-23/2)  (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost beger vi oss till Mabamba våtmarksreservat och börjar vårt sökande efter träskonäbben. Vi tar oss fram i våtmarken med kanoter. Förutom träskonäbb så hoppas vi att kunna fotografera kungsfiskare, biätare, jacanas och flera häger arter.

Vi äter lunch och vilar lite på lodgen innan vi ger oss ut i våtmarken igen på eftermiddagen.

Dag 9 (24/2)  (Frukost – Lunch)
I dag avslutas vår resa. Efter en frukost beger vi oss mot Entebbe och flygplatsen.  Flyg hem till Skandinavien på kvällen.

Mer information

<

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

Uganda erbjuder många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar, vilket gör det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För fotografering av bergsgorillorna och övriga primater är objektiv från 24mm till 500 mm utmärkta beroende på vilken typ av bilder du vill ta.

Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder på.

Klimatet i Uganda är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet.  Vandringarna i bergen är inte lämpliga för personer med funktionsnedsättningar.

Fyra kanotutfärder i Mabamba våtmarksreservat, övriga inträden och avgifter, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (vi åker i bekväma Toyota Landcrusiers), transfer till och från flygplatser. Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program.

Flyg tur och retur Entebbe, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, visum, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter samt saker av personlig karaktär.

Resan startar och avslutas på Entebbe internationella flygplats.
Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter ankomst till Uganda. För svenska medborgare krävs visum till Uganda, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer. För inresa i Uganda krävs att man är vaccinerad mot Gula febern.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Boka denna fotoresa

  Boka fotoresa

  Bergsgorillor, schimpanser och andra primater - Uganda 13-21 februari 2023

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Jag bokar även huvudresan Bergsgorillor, schimpanser och andra primater - Uganda 13-21 februari 2023 *
  JaNej
  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund