Några höjdpunkter

  • Makromotiv i alla dess former
  • Lär dig att se och fotografera makro
  • Lär dig enkla blixttekniker som alltid fungerar
  • Ett myller av spännande insekter och skogsmotiv
  • Vi arbetar mycket med naturligt ljus och bakgrund
  • Vi kommer att arbeta med olika ljussättningar, för att skapa små konstverk
  • Du kommer att lära dig tekniker för att få annorlunda bakgrunder
  • Workshopledarna kommer att finnas där för dig i skogen och vid genomgång av utrustning och bildutvärdering så att du kan utvecklas som fotograf

Makromotiv finns i en överflöd när de egna ögon blir varse om detta myller av motiv. På denna workshop söker vi våra motiv i Tyresta nationalpark där det vid den här årstiden finns ett överflöd av svampar och andra spännande motiv.

Svampar bildar ett eget rike med ungefär 100 000 kända arter; det faktiska antalet arter uppskattas till mellan 1,5 miljoner och 5 miljoner. Så många kommer vi dock inte att fotografera, men vi koncentrerar oss på många av de kända arter, men dyker också ner bland de små som man knappt ser under en promenad i skogen. Färger, former, ljus och bakgrund ger möjligheter till otroligt många spännande bilder.

Denna workshop vänder sig till dig som är intresserad utav makrofotografering men också av nära motiv i ett spännande skogslandskap. Dessutom till dig som  även vill lära dig att tänka lite annorlunda än att “bara” få en skarp bild.Vi kommer att vara ute och fotografera i skogen morgon och eftermiddag. När vi inte är ute i skogen blir det teoriföreläsningar och vi arbetar med att redigera bilder tillsammans. Vi kommer även att ägna tid åt att titta på och prata om varandras bilder. Helgen börjar på lördag med en bildvisning och lite genomgång av workshopen. Under helgen kommer vi att blanda teknik med fotograferande ute i skogen.

Behöver du hjälp med något specifikt så finns workshopledare där för dig. Vårt mål kommer att vara att du kommer hem med massor med inspiration och nya idéer, och en massa bra bilder förstås. Vi kommer också tillsammans gå igenom allas bilder och på kursen kommer du att få förslag och råd så att du kommer att utvecklas som fotograf och i efterbehandlingen.

Välkommen till en annorlunda workshop i skogen och de fantastiska svamparnas värld.

Dagsprogram

Mer information

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Eva Pettersson
Bosatt i Tyresö söder om Stockholm

Eva är ordförande i Tyresö fotoklubb sedan några år tillbaka, där hon har drivit klubben framåt med många workshop och föreläsare.

Hon har redan en del utställningar bakom sig och hon leder sedan ett tag fotokurser med ABF Södertörn för nybörjare och mera avancerade grupper.

Det roligaste Eva vet är när hon kan smitta någon annan med sin passion – hon brinner för fotografering, och hon arrangerar med stor energi även utflykter och resor för fotoklubben, vänner och elever.

Eva säger: ”Jag går gärna upp tidiga morgnar för att få en magisk bild, det finns inget bättre än att ta med sig termosen och frukostsmörgåsen ut till en sjö en dimmig sommarmorgon”.
Eva fotograferar mest natur och djur men även mycket macro.

Vi kommer mestadels använda macro objektiv, men man kan även använda ett tele om man har. Även vidvinkelobjektiv kan komma till användning.

September vädret kan variera mycket, dagarna kan vara sommarvarma likväl som de är kyliga. Morgnar och kvällar är dock ofta lite kyliga så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor.

De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Fotoundervisning, lunch lördag och söndag.

Resa till Tyresta nationalpark, drycker och mat annat än det som anges i dagsprogrammet, boende, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

Naturum Tyresta nationalpark
Starttid: 9.00 12 september
Sluttid: 15.00 13 september

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att er försäkring ska täcka eventuell sjuktransport hemåt, vid behov.

Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.