Några höjdpunkter

 • Teoripass i fågelfotografi
 • Lär dig utnyttja kreativt ljus
 • Vi fotograferar Råstasjöns gråhägrar
 • Lär dig hur du kan använda motljus, silhuett, high-key, icm och panorerings tekniker vid fågelfotografering
 • Vi går igenom hur du arbetar med förgrund och bakgrund för bästa resultat
 • Vi har gemensamma bildanalyser och du får feedback och fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Vintern i Stockholm bjuder på fantastiska förutsättningar får fågelfotografen. Tillsammans med Naturfotograf Jonathan Stenvall kommer vi besöka Stockholms bästa fågellokaler för fotografering där vi lär oss jobba kreativt för att skapa fågelbilder med känsla och stämning.

VINTERFÅGLAR I STOCKHOLM
Stockholm har ett förvånansvärt rikt fågelliv som under vinterhalvåret bjuder in till spektakulära fotografiska förutsättningar. I stadens gamla ekar hittar vi landets största bestånd av kattuggla och i den närbelägna urskogen visslar sparvugglor som ofta visar sig stationära vintertid. I Solna samlas hundratals övervintrande gråhägrar tillsammans med den ovanliga vattenrallen som fotografer reser från hela norden för att få en skymt av. I forsen simmar den lilla strömstaren som besöker oss under vintermånaderna och där vattnet är öppet ligger vitfåglar, änder och gäss i väntan på vår. Vid fågelmatningen i gammelskogen får vi möta tofsmes, svartmes och nötskrikan som oskyggt kommer oss nära. Det är bara några av alla fåglar vi har chans att få se och fotografera under vår workshop.

Kursledaren Jonathan kommer besluta vilka lokaler vi besöker och vilka fåglar som blir vårt mål utifrån rådande förutsättningar vid workshopen.

WORKSHOP
Många fåglar är på vintern mycket stationära och lättare att komma nära, detta ger oss fina möjligheter att träna på fågelfotografi och lära oss nya tekniker.  Under helgen blandar vi fotografering ute med teoripass och redigering i vår konferenssal i Solna. Här har vi förövrigt vår bas under helgen. Du kommer få lära dig att fotografera fåglar på flera kreativa sätt och inspireras till fortsatt fågelfotografering. Under helgen kommer Jonathan visa upp motiv, dela med sig av sina egna erfarenheter och ge individuell handledning med feedback.

Kreativ fågelfotografering i Stockholm. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Jonathan Stenvall

Dagsprogram

Dag 1  (7/2)
Samling kl 18:00 digitalt via zoom för genomgång inför helgen och en inspirerande föreläsning i fågelfotografi.

Dag 2 (8/2)
Dagen spenderas ute på utvalda fågellokaler i Stockholmstrakten. Vi väljer lokaler utifrån rådande förutsättningar.

Dag 3 (9/2) (Middag)
Förmiddagen spenderas ute på utvalda fågellokaler i Stockholmstrakten. Vi väljer lokaler utifrån rådande förutsättningar. Efter en lunchpaus samlas vi i vår konferenslokal i Solna för redigering och bildgenomgång med feedback. Vi avslutar med middag och samkväm.

Schemat kan komma att ändras med kort varsel beroende på väder och andra oförutsägbara händelser.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Workshopens fokus ligger på att fotografera fåglar. Vi kommer att kunna röra oss en del fritt i markerna då vi fotograferar, men vi måste förstås absolut undvika att skrämma fåglarna. Teleobjektiv gäller och oftast men glöm inte ta med vidvinkelobjektivet! Tele-zoomobjektiv (t.ex. 70-200 mm, 200-400mm, 80-400mm, 150-600mm) eller långa, ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 mm eller 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på fågellivet. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad och skärpan i någon mån. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ kan vara bra, isåfall gärna med ett såkallat gimbalhuvud.
 • KLÄDER
  Vinterfältkläder så att du kan klä dig i lager är det bästa alternativet.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Då vår fotografering delvis kommer att ske i terrängen och kanske i snö är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Har du frågor, så hör efter med oss så kan vi resonera om detaljerna.
 • INKLUDERAT I PRISET
  Teoripass, praktik och bildfeedback, Guidning och handledning till Stockholms bästa vinterfågellokaler, bildbehandlingssession i Adobe photoshop och Lightroom, avslutningsmiddag på söndagen och moms.
 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa till och från Stockholm, transporter under helgen (vi samåker) visum, måltider som inte nämnts i dagsprogrammet,  försäkringar, avbeställningsskydd, samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Exakt tid och plats anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan workshopen.

   

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Var noggrann med att kolla att försäkringen innehåller hemreseskydd vid eventuell sjukdom eller pandemi och att den gäller för alla former av förändringar i form av inställda flygresor, förseningar, myndighetsbeslut eller skadestånd, oavsett anledning bortom er, vår resebyrås och vår lokala arrangörs kontroll. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.
 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Jonathan (f, 1997) är uppväxt och baserad i Stockholm. Med fascination för naturens mångfald fotograferar han allt från spektakulära bergslandskap till den lilla makrovärlden. Han har sedan ung ålder föreläst, haft workshops och fotoresor. Hans bilder och texter har publicerats i ett flertal böcker, magasin och tidningar.

År 2015 blev han utsedd till årets unga nordiska naturfotograf (NNPC) och sedan dess har han blivit tilldelad flera utmärkelser i internationella fototävlingar.

Jonathans intresse för att resa och upptäcka världen tog honom 2017 till Nepal och Himalaya vilket har blivit en plats han återbesökt många gångar och är idag utbildad vandringsguide i centrala Nepal.

Jonathan är invald i Naturfotograferna/N utbildad guide och ambassadör för kameramärket OM System.

Hemsida: www.Jonathanstenvall.com

Jonathan Stenvall, fotografisk ledare Wild Nature fotoresor

  Boka fotoresa

  Kreativ Fågelfotografering i Stockholm 7-9 Feb 2025

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund