Djurrika Kalahari – i Sydafrika och Botswana

28 november – 8 december 2020

Några av resans höjdpunkter:

 • En av Afrikas finaste nationalparker. Många stora kattdjur i ökenmiljö.
 • Lejon i sanddyner.
 • Kalahariöknens djurrikaste del.
 • Möjlighet för ökenlo, gepard och afrikansk vildkatt.
 • Massor av oryxantiloper i suggestiva miljöer.
 • Bästa området för att se och fotografera den sällsynta bruna hyenan.
 • Många möten med surikater.
 • Djuren är koncentrerade till vattenhål med möjligheter för action.
 • Ett otroligt rikt fågelliv med många rovfåglar.
 • Vi rör oss efter ljuset och söker alltid de bästa fotovinklar.
 • Nattfotografering av öknens stjärnhimmel.
 • Gott om tid till att fotografera och många game-drives** på varje lokal.
 • Två reseledare med massor av kreativa och olika fotograferingstips.
 • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi bidrar aktivt till naturskydd i ”Project Wild Dog”.

Kgalagadi Tranfrontier Park är ett av de vildaste och mest djurrika vildmarksområden som finns på denna planet. Nationalparken är större än många länder och sträcker sig in i både Sydafrika och Botswana. Flera olika ökenekosystem ger en oerhörd rik djurvärld med ökenlejon i sanddyner, geparder och leoparder som jagar sabelhornade gemsbock och andra antiloper. Fågellivet är otroligt varierande med Afrikas största och minsta rovfåglar. Hit kommer professionella naturfotografer om och om igen för den vackra miljön, de många djuren och det otroliga ökenljuset.

12 maj 2000 invigdes denna transfrontier park. Transfrontier betyder en park/nationalpark med stora sammanhängande och intakta ekosystem som sträcker sig in i flera länder, och där det inte finns hinder utan djuren kan röra sig och vandra fritt.
Kgalagadi innehåller flera ökenekosystem med flera stora floder som enbart fylls under regnperioden. Nossobfloden är gränsflod och rinner således både i Botswana och i Sydafrika. Under torrtiden är det här det mesta av djurlivet finns eftersom stora samlingar av kameltornsakacieträd finns. Dessa ger näring och skugga till hovdjuren och efter dessa följer rovdjuren. Runt dessa flodbäddar och vid vattenhålen utspelar sig dagligen en kamp på liv och död eftersom rovdjuren oftast jagar här.

Landskapet präglas av röda och gula sanddyner, saltsjöar, stäpp och skogssavann. Djurlivet är otroligt rikt med stora mängder springbock, gemsbock, struts, gnu, giraff och koantilop. Mindre djur är även de rikt representerade, här hittar vi djur som sjakal, afrikansk vildkatt, honungsgrävling, surikat, ökenräv, mungo och specialiteten den visslande ökenråttan. Men det är de stora kattdjuren och möjlighet att se dem “in action” som har gett parken kultstatus bland naturfotografer. Afrikas stora
svartmanade lejon, gepard, leopard, ökenlo, fläckig hyena och brun hyena jagar alla i nationalparken och möjligheter till spännande fotografering är stor.

Fågellivet är unikt med den störst örnen – stridsörnen, och den minsta rovfågeln i Afrika – pygméfalken. Slagfalk är mycket vanlig och likaså många arter vävarfåglar, bylbyler, duvor, trapper, flyghöns, ugglor, finkar och ett stort urval av övriga rovfåglar.

Under resan kommer vi att bo på flera spännande lodger och “restcamps” där det finns möjlighet att gå runt själv och fotografera de mindre djuren. Några har även egna gömslen där det finns chans för rovdjur på nära håll.

Under resan kommer vi även att ha fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för nästa dags fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö.

Och detta är också en resa för dig som längtar till Afrika men som kanske redan har gjort flera vanliga safariresor i Östafrika och Södra Afrika.

Detta är en oerhörd unik fotosafari!

Resefakta

Datum
28 november – 8 december 2020

Pris  
53 900 kr
(Anmälningsavgift 10 780 kr)*

Reseledare
Jan Pedersen och Johan Siggesson

Antal deltagare

Min 3 deltagare – en bil (detta är bokat)
Max 6 deltagare – två bilar totalt. Resan genomförs bara för den andra bilen om den blir full, det vill säga 3 deltagare.

Sista anmälningsdag
31 juli 2020

Game-drives**
Safari i bil kallas för game-drives. På resan kommer vi att färdas i stora och moderna Toyota 4WD bilar. Vi är 3 fotografer i varje bil.

Hur ser en safaridag ut
Nästan alla arrangörer har ett antal förutbestämda game-drives** per dag och ett max antal kilometer av ekonomiska sparskäl, MEN INTE VI!
Vi kan planera och köra hur mycket vi vill och utan några kilometerrestriktioner.
Normalt vill vi göra game-drives** tidig morgon innan soluppgång tills det blir varmt på förmiddagen. Därefter blir djuren inaktiva p.g.a värmen och för oss väntar frukost, vila, lunch och fotoworkshop i campen innan det är dags för eftermiddagens game-drive** som slutar när det blir mörkt. Några dagar vill vi köra hela dagen, t.ex om det är mycket att fotografera och spännande djur att leta efter och likaså när vi skall förflytta oss mellan lodgerna. Vid dessa tillfällen har vi eventuellt frukost och/eller lunch med oss.

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram (lunch kan vara enklare lunchpaket ex smörgås), samtliga inträden och kameraavgifter i nationalparker och reservat, samtliga game-drives, lokala guider, fotoworkshops, transfer till och från Upington flygplats. Boendet kommer att vara på lodger av medelstandard och vi bor både på Botswana-sidan och på Sydafrika-sidan.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Upington Sydafrika, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd,
drycker, saker av personlig karaktär.

Enkelrumstillägg
6 000 kr

Flygplats
Upington internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.
Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar, så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under game-drives** är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Mer information kommer med avresemeddelande. Stativ är svårt att använda i jeeparna, där är bönpåsar bättre. Stativ är däremot mycket bra i de olika camperna där det finns många mindre djur och fåglar att fotografera.

Kläder
Under morgonen och på kvällen kan det vara kylig och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka.
Gymnastikskor och sandaler är bästa valet för fötterna. Solskydd för huvudet är mycket viktigt.

Tillgänglighet
Boendet har begränsningar för rullstol. De jeepar vi använder kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (28/11) (Middag)
Flyg från Skandinavien till Upington International Airport. På flygplatsen möter Wild Nature fotoresors reseledare upp för transfer till lodge i Upington för middag och en introduktion till resan.

Dag 2 (29/11) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Efter tidig frukost bär det iväg ca 290 km till Kgalagadi Transfrontier Nationalpark och väl inne i parken gör vi vår första game-drive på väg till vår först lodge som ligger inne i Botswana. Vi kommer att korsa den osynliga gränsen många gånger där inga markeringar eller formaliteter finns. Vi stannar tre nätter på denna lodge.

Dag 3-4 (30/11 – 1/12) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Under dessa dagar är vi uppe innan soluppgång för att vara på plats vid vattenhålen när ljuset kommer. Vi fotograferar här och längs vägarna tills hettan slår till och ljuset blir för hårt, sedan blir det frukost, vila, lunch och workshop på lodgen innan vi på eftermiddagen ger oss ut igen fram tills det blir mörkt. Sedan middag och nattfotografering vid lodgens eget vattenhål.

Dag 5 (2/12) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Efter en tidig morgon game drive och frukost lämnar vi lodgen för att åka norrut mot de nordligaste delarna av parken på gränsen till Namibia. Här checkar vi in på en restcamp där vi stannar i två nätter. Resten av dagen game-drive igen till solen försvinner.

Dag 6 (3/12) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Idag är vi uppe innan soluppgång för att vara på plats vid vattenhålen när ljuset kommer. Vi fotograferar här och längs vägarna tills hettan slår till och ljuset blir för hårt, sedan blir det frukost, vila, lunch och workshop på restcampen innan vi på eftermiddagen ger oss ut igen fram tills det blir mörkt. Sedan middag och eventuell
nattfotografering vid restcampens eget vattenhål.

Dag 7 (4/12) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Efter en tidig morgon game-drive och frukost lämnar vi restcampen för att åka norrut mot de nordöstliga delarna av parken. Här checkar vi in på en lodge där vi stannar i tre nätter. På eftermiddagen game-drive igen till solen försvinner.

Dag 8-9 (5-6/12) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Under dessa dagar är vi uppe innan soluppgång för att vara på plats vid vattenhålen när ljuset kommer. Vi fotograferar här och längs vägarna tills hettan slår till och ljuset blir för hårt, sedan blir det frukost, vila, lunch och workshop på lodgen innan vi på eftermiddagen ger oss ut igen fram tills det blir mörkt. Sedan middag och nattfotografering vid lodgens eget vattenhål.

Dag 10 (7/12) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Efter en tidig morgon game-drive och frukost lämnar vi lodgen för att åka söderut mot de sydligaste delarna av parken. Här checkar vi in på den största restcampen där vi stannar en natt. På kvällen avskedsmiddag

Dag 11 (8/12) (Frukost)
Efter tidig frukost bär det iväg ca 290 km till Upington flygplats och flyg tillbaka mot Skandinavien.

Galleri