Projektbeskrivning

Några höjdpunkter

 • Den helt unika och karga naturen på två av Sveriges nordligaste öar, i Bottenvikens yttersta havsband
 • Fokus på bildskapande, kreativitet, landskaps- och detaljfoto
 • Mysigt boende ”Enkel Lyx”, i den gamla lotsstugan på Malören. Tre rätters middag på första kvällen
 • Tillgång till bastu på Malören där vi kan värma oss, mjuka upp stela muskler efter fotografering och låta blicken vila mot horisonten
 • Individuell handledning både i fält och i det digitala mörkrummet
 • Reseledaren tar dig till sina favoritställen på öarna
 • Wild Nature är den enda svenska fotoresearrangören som ordnar turer hit
 • Liten grupp om max 8 personer
 • Samtliga transporter från Kallax flygplats med taxi och båtresor till öarna ingår

Naturreservatet Malören och Haparanda Sandskär nationalpark som ligger i Sveriges nordligaste skärgård i Bottenviken bjuder på variationsrik och unik natur. Vi tillbringar tidiga morgonar och kvällar ute för att fotografera i det vackraste ljuset. Fotografiskt ligger vårt huvudfokus på landskapsfoto såväl på de större vyerna som på mindre utsnitt och vackra detaljer. Ljuset styr våra val av motiv och på öarna finns det förutom den karga, variationsrika och vackra kusten, andra spännande miljöer att fotografera såsom de säregna fyrarna och kyrkorna. Det finns alla möjligheter att prova nya tekniker och utveckla sin kreativitet och sitt bildseende.

MALÖREN
är en särpräglad ö som hittills relativt få har kunnat besöka eller övernatta på. Den hästskoformade ön bjuder på en nästintill arktisk känsla, med den lilla byn centrerad kring fyren och kyrkan. Naturen är karg med gräsklädda strandängar, några få träd, böljande sanddyner, gyllene sandstränder och stenstränder, med en fri, öppen havshorisont åt alla håll. Vi bor på Malören Lodge, beläget i den gamla lotsstugan. Lodgen är varsamt och smakfullt renoverad under senare år och här bor vi i enkel lyx med naturen och motiven rakt utanför dörren.

HAPARANDA SANDSKÄR
Ett dygn tillbringas på ön Haparanda Sandskär, som är lite större än Malören och förutom sagolika stränder även har en gammal tallurskog, enbuskhedar, lövlundar, våtmarker och strandängar.

Sandskär har en häpnadsväckande blandning av fåglar och djur från hav, gammelskog och fjäll. Här finns stor variation i såväl naturtyper som motiv, och har vi tur stöter vi kanske dessutom på någon av öns många älgar, rävar eller skogsharar. Kanske stöter vi på gråsäl och så har vi öarnas säregna fyrar, kyrkor och övrig bebyggelse som i sig är spännande motiv, så det är en god idé att packa ner telet och makrot också.

På dessa avlägsna öar är vi beroende av väder och vind vilket gör att vi planerar och anpassar dagarna utefter det. I bakfickan har vi även flera fina kustmiljöer på fastlandet som vi kan besöka vid eventuellt otjänlig väderlek.

BOKA DENNA WORKSHOP

Dagsprogram

Dag 1 (3/6) (Middag)
Ankomst till Luleå, ca kl 11.00 för vidare transfer till Malören och vårt boende. Tidig eftermiddag tar vi båten ut till Malören. På plats hinner vi med en första genomgång innan vi ger oss ut för att fotografera. Eftersom ljuset är som allra bäst under natten vänder vi lite på dygnet och fotograferar när det är som bäst.

Dag 2 och 3 (4 – 5/6) (Frukost – Lunchpaket – Middag)
Det blir lite extra vila under morgon och förmiddag, efter lunch har vi genomgång innan det är dags att ge sig ut för fotografering. På dag 3 beger vi oss ut till Haparanda Sandskär efter lunch för att tillbringa ett dygn där med goda möjligheter att fotografera den varierade och vackra naturen där. Med lite tur stöter vi även på någon av öns många älgar, rävar eller skogsharar. På Sandskär bor vi i enklare stugor och har med oss matpaket.

Dag 4 (6/6) (Frukost – Lunchpaket)
Morgonfoto eller sovmorgon, idag är det fritt val. Efter frukost är det bildvisning med feedback. Vi tittar tillsammans på våra bilder och varje fotograf får återkoppling och fotohandledning att ta med hem. Helgen avslutas med lunch innan det är dags att åka hemåt.

Mer information

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Eftersom vi har många varierande motiv, rikt fågelliv och unika växter kan både tele och makro vara bra att ta med sig om man har. Objektiv för landskapsfotografering rekommenderas starkt, till exempel någon vidvinkel, (objektiv från 14 mm till 70 mm kan passa de miljöer vi fotograferar, och ett kortare tele, 70-200 mm). Gråfilter och polarisationsfilter kan vara användbara. Stativ med snabbkoppling och tråd/fjärrutlösare rekommenderas varmt.

Vädret i juni kan variera från varma sommardagar till relativt kyliga dagar att ha med även varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Underställ i tunn ull (typ ullfrotté/Woolpower eller Aklima). Ta även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor. Gummistövlar är bra om man tänker sig närmare utforska en del våtare miljöer.

Boendet är på pensionat av medelstandard 2 nätter på Malören och i stuga av enklare standard 1 natt (denna natt finns inte enkelrum tillgängligt) på Haparanda Sandskär.

Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering (mycket sandig mark och en del kullerstensfält) kan innebära minskad tillgänglighet för rullstol.

Helpension (del i dubbelrum, 3 frukostar, 3 luncher, 3 middagar), transport från / till flygplats eller tågstation, båtresa till Malören och Sandskär, workshops och fotohandledning.

Resa till och från Kallax flygplats/Luleå tågstation, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

Kallax flygplats och/eller Luleå tågstation. Resan börjar och avslutas här.

Starttid: ca kl 11.00 3 juni
Sluttid: ca kl 15.00 6 juni

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Läs omdömen

  Boka fotoworkshop

  Inspirationslånghelg på Bottenvikens yttersta öar 3-6 juni 2022

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med workshopen till workshopens övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund