Några höjdpunkter

 • Intensiv fågelfotoworkshop på ett av Nordens bästa örnfotoställen
 • Fantastiska fotomöjligheter med havsörn, kungsörn, duvhök och måsar
 • Fantastiska bakgrunder med fjäll, skärgård, hav och dramatiska skyar
 • Vi är på plats under den sannolikt bästa örnfotoårstiden på hela vintersäsongen
 • Ledare: Staffan Widstrand, Sony-ambassadör och en av Sveriges mest kända naturfotografer, samt Martin Steenhaut, mångfaldig naturfotoprisvinnare och ”Master European Photographer”, Belgien
 • Med en av världens mest erfarna örnguider, Ole Martin Dahle
 • Lär dig allt om action-fågelfototekniker, olika stilar och tekniska inställningar
 • Låna och testa ett urval av den senaste Sony-utrustningen i fält
 • Chans till att även fotografera en rad småfåglar och ekorrar i vinterskrud
 • Gedigen fotorådgivning, bildkritik och tekniska tips av ledarna, i en liten grupp likasinnade

HAVSÖRNAR NÄRA
Havsörnarna är de verkliga stjärnorna häruppe. Runt Flatanger finns ett tjugotal par och vår lokale ciceron, ”Örnmannen” Ole Martin Dahle känner 12 av dom paren väldigt väl, sedan årtionden tillbaka. De känner igen ljudet från hans båtmotor och kommer direkt för att kolla in vad som kan vara på gång. Ett moln av måsar och trutar följer båten längs sträckan och sedan blir det drama, action och nära möten var gång havsörnarna kommer ner bredvid båten för att fånga den fisk som Ole-Martin kastar ut. Ibland är de bara några meter bort! Det är 30 år av Ole Martins matande av örnarna här med bifångstfisk, som gjort detta möjligt. Att se en havsörn är alltid imponerande. Att göra det på 5-30 meters håll är helt fantastiskt, det glömmer man aldrig. Att sedan dessutom få upprepade chanser att fotografera dem på detta närhåll är oslagbart. Staffan och Martin kommer att hjälpa dig försäkra dig om att du kommer hem med ett imponerande havsörnsbildmaterial härifrån! Två båtturs-dagar ingår, så länge som vädret samarbetar. Blir vädret för hårt till havs så byter vi den dagen till foto från gömslen. Tack vare att vi har fyra heldagar här finns möjligheterna att flytta runt i programmet vid för hårt väder. Glöm heller inte att några av de bästa bilderna ofta tas i det sämsta vädret!

KUNGSÖRN I FJÄLLMILJÖ
Från två bekväma och uppvärmda gömslen kan vi fotografera ofta flera stycken kungsörnar och kanske några havsörnar med, ur olika vinklar. Ofta blir det bråk och drama framför gömslet där örnarna slåss om maten och därmed många chanser till actionfoto. Ibland blandar sig korpar, skator och nötskrikor in i leken dessutom. Allt med ett par imponerande bergsväggar och stiliga fjälltallar som nära bakgrund. Örnarna vid gömslena här är några av Europas mest pålitliga i att besöka åtelplatsen och bland de minst skygga. Normalt så här års är det ett landskap i strålande snöig vinterskrud. Två gömsledagar ingår. Antingen två i örngömsle eller en vardera i duvhöksgömsle och örngömsle.

DUVHÖK PÅ NÄRHÅLL I SKOGEN
Duvhök kommer vintertid ofta flera gånger dagligen framför gömslet i skogen, där den låter sig fotograferas på närhåll om man bara är lite försiktig, 6-8 meter bort. Här samlas också ofta ett antal nötskrikor, mesar, finkar och ekorrar. Duvhökarna brukar vara ett par utvuxna och stiliga individer, samt en eller två ungfåglar. Att se den vuxna duvhökens mycket kraftfulla uppenbarelse och titta in i dess eldrödorange ögon på närhåll glömmer man inte i första taget. Två gömsledagar ingår. Antingen två i örngömsle eller en vardera i duvhöksgömsle och örngömsle.

NORRSKEN
Vid denna årstiden kan Norrskenet visa sig ibland, om vädrets makter står oss bi. Då är det bra att ha ett stativ med sig, vidvinkelobjektiv och en fjärrutlösare.

FLATANGER
Byn Lauvsnes ligger alldeles på kusten av det man här kallar ”Det Levande havet”. Vattnet är kristallklart, det är galet gott om fisk, tumlare tumlar runt, moln av sjöfåglar som skriar, utter och säl finns längs kusten och en och annan val dyker upp ibland. Vi kommer att bo hela tiden på det gulliga pensionatet ”Örneredet” eller på det lokala fiskehotellet ”Zanzibar” och göra alla utfärder därifrån.
Huvudfokuset på denna Masterclass ligger på att fotografera örn och andra fåglar, att lära sig en massa och att ha riktigt kul under tiden.

Om du vill få fantastiska möjligheter att fotografera havs- och kungsörn i kust- och fjällmiljö, duvhök i skogsmiljö och samtidigt få intensiv foto-coachning av några av Europas vassaste fågelfotografer, så är detta verkligen en Masterclass för dig. Med ekorre, måsar, trutar, korp och småfåglar som bonus.

Dagsprogram

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Vi kommer att fotografera både i gryning och skymning, till havs och till lands, i fjällterräng, skärgård och i skog, så du kommer att behöva fotoutrustning som passar för de fallen. Det är bra att ha så ljusstarka objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare. Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm, 80-400mm, och långa ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 m eller, 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på örnarna, duvhöken och de andra fåglarna och djuren. Vidvinkelobjektiv är bra för landskapsbilderna. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.

Stativ är inte nödvändigt, annat än för eventuellt Norrskensfoto. Däremot är det bra att ta med ett stativhuvud, typ gimbalhuvud, som Gitzo, Wimberley eller Sirui. Det kan sedan skruvas på en tung stålskiva i gömslena, som i sin tur kan flyttas runt på den filtklädda och stadiga bänken framför skottgluggarna inne i gömslet, för maximal flexibilitet och stabilitet. Rispåse/bönpåse fungerar också bra för dem som föredrar det, men vill man filma video är stativhuvud/stålplattelösningen klart bättre.

Ett bra regn/stänk/snöskydd för kamera plus objektiv är helt nödvändigt till sjöss (saltvatten är inte särskilt hälsosamt vare sig för finmekanik, optik eller elektronik…) och även vattenskydd för hela kameraväskan/ryggsäcken.

Januari längs den norska kusten är alltid kylig eller kall och vi måste klä oss därefter. Till havs får vi låna Ole Martins varma, bekväma och vattenavstötande överlevnads/säkerhetsoveraller, och om man vill finns också skoterkängor att låna, om man inte har egna vinterkängor. Att hålla sig varm och känna sig bekväm under kustvinterförhållandena är fullständigt möjligt, men då måste man också klä sig rätt. Flerlagersprincipen gäller, med ett vindskyddande lager ytterst, bra vantar, vindtät och varm mössa, samt rymliga, isolerande kängor på fötterna. Närmast kroppen ett underställ helst i ullfrotté, inklusive strumpor av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera. Inget av bomull innerst, och inga syntetunderställ. Riktiga vinterkängor som har plats för ett extra par tjocka yllesockar är ett måste för fötterna, gärna kängor typ Sorel med löstagbara foder av ull, eller fodrade gummistövlar med uttagbart (och därmed torkbart) foder. Ovanpå detta flera lager av tröjor (ull eller fleece). Vanliga fältbyxor, eller vindtäta skidbyxor och sedan kanske ett par termobyxor att ha med för väntelägen. Varma och mycket rymliga tumhandskar (t ex från Hestra eller The Heat Company), där det ryms typ ullfrotté-tumvantar inuti. Och gärna tunna yllefingervantar med, för att slippa ta i kamerametallen med sina bara händer. Mössan gärna en riktig pälsmössa med nedfällbara flikar eller en bekväm yllemössa. Buff för halsen av tunn Merinoull, samt en till av ullfrotté eller en rejäl yllehalsduk. Balaklava eller huva av ullfrotté är skönt då det blåser. Skoteroverall eller skoterkläder brukar också fungera bra. Pannlampa med ett par extra set Lithiumbatterier till. Regnjacka och regnbyxor eller skaljacka och Goretexbyxor ytterst. Dunjacka om man är frusen av sig. I gömslena finns värmekamin och sovsäckar dessutom. En termos är bra för dagens varma dryck.

Boendet Zanzibar är delvis tillgängligt för deltagare med nedsatt rörlighet och detsamma gäller båten. Pensionatet ”Örneredet” har trappor och utan hiss. Gömslena är i stort sett omöjliga att nå per rullstol. Minibussen har ingen särskild rullstolsmöjlighet, men kan du sitta på vanligt säte i bussen går det säkert att greja ändå. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först.

Vi bor i enkla men bekväma dubbelrum på pensionatet ”Örneredet” eller i dubbelrum i en lägenhet på lägenhetshotellet ”Zanzibar” i Flatanger. Delad toalett och dusch i pensionatet och i respektive lägenhet.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning, coachning och guidning, två båtturs-dagar, minst två gömsledagar, lokala transporter, transfer till och från Trondheims flygplats.

Resa tur och retur från hemmet till Trondheim flygplats, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

Trondheims flygplats Vaernes (TRD). Resan börjar och avslutas här. Kommer du med tåg kan du ta tåget till flygplatsens egen station. Kommer du med egen bil kan du ansluta direkt ute i Flatanger om du vill. Ange var ni vill bli upphämtade.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.