Några höjdpunkter
- Intensiv fågelfotoworkshop på ett av Nordens bästa örnfotoställen
- Fantastiska fotomöjligheter med havsörn, kungsörn, duvhök och måsar
- Fantastiska bakgrunder med fjäll, skärgård, hav och dramatiska skyar
- Vi är på plats under den sannolikt bästa örnfotoårstiden på hela vintersäsongen
- Ledare: Staffan Widstrand, Sony-ambassadör och en av Sveriges mest kända naturfotografer, samt Martin Steenhaut, mångfaldig naturfotoprisvinnare och ”Master European Photographer”, Belgien
- Med en av världens mest erfarna örnguider, Ole Martin Dahle
- Lär dig allt om action-fågelfototekniker, olika stilar och tekniska inställningar
- Låna och testa ett urval av den senaste Sony-utrustningen i fält
- Chans till att även fotografera en rad småfåglar och ekorrar i vinterskrud
- Gedigen fotorådgivning, bildkritik och tekniska tips av ledarna, i en liten grupp likasinnade
HAVSÖRNAR NÄRA
Havsörnarna är de verkliga stjärnorna häruppe. Runt Flatanger finns ett tjugotal par och vår lokale ciceron, ”Örnmannen” Ole Martin Dahle känner 12 av dom paren väldigt väl, sedan årtionden tillbaka. De känner igen ljudet från hans båtmotor och kommer direkt för att kolla in vad som kan vara på gång. Ett moln av måsar och trutar följer båten längs sträckan och sedan blir det drama, action och nära möten var gång havsörnarna kommer ner bredvid båten för att fånga den fisk som Ole-Martin kastar ut. Ibland är de bara några meter bort! Det är 30 år av Ole Martins matande av örnarna här med bifångstfisk, som gjort detta möjligt. Att se en havsörn är alltid imponerande. Att göra det på 5-30 meters håll är helt fantastiskt, det glömmer man aldrig. Att sedan dessutom få upprepade chanser att fotografera dem på detta närhåll är oslagbart. Staffan och Martin kommer att hjälpa dig försäkra dig om att du kommer hem med ett imponerande havsörnsbildmaterial härifrån! Två båtturs-dagar ingår, så länge som vädret samarbetar. Blir vädret för hårt till havs så byter vi den dagen till foto från gömslen. Tack vare att vi har fyra heldagar här finns möjligheterna att flytta runt i programmet vid för hårt väder. Glöm heller inte att några av de bästa bilderna ofta tas i det sämsta vädret!
KUNGSÖRN I FJÄLLMILJÖ
Från två bekväma och uppvärmda gömslen kan vi fotografera ofta flera stycken kungsörnar och kanske några havsörnar med, ur olika vinklar. Ofta blir det bråk och drama framför gömslet där örnarna slåss om maten och därmed många chanser till actionfoto. Ibland blandar sig korpar, skator och nötskrikor in i leken dessutom. Allt med ett par imponerande bergsväggar och stiliga fjälltallar som nära bakgrund. Örnarna vid gömslena här är några av Europas mest pålitliga i att besöka åtelplatsen och bland de minst skygga. Normalt så här års är det ett landskap i strålande snöig vinterskrud. Två gömsledagar ingår. Antingen två i örngömsle eller en vardera i duvhöksgömsle och örngömsle.
DUVHÖK PÅ NÄRHÅLL I SKOGEN
Duvhök kommer vintertid ofta flera gånger dagligen framför gömslet i skogen, där den låter sig fotograferas på närhåll om man bara är lite försiktig, 6-8 meter bort. Här samlas också ofta ett antal nötskrikor, mesar, finkar och ekorrar. Duvhökarna brukar vara ett par utvuxna och stiliga individer, samt en eller två ungfåglar. Att se den vuxna duvhökens mycket kraftfulla uppenbarelse och titta in i dess eldrödorange ögon på närhåll glömmer man inte i första taget. Två gömsledagar ingår. Antingen två i örngömsle eller en vardera i duvhöksgömsle och örngömsle.
Dagsprogram
Dag 1 (25/1) (Middag)
Samling på Trondheims flygplats på eftermiddagen, för vidare transport till vår inkvartering i den söta kustbyn Lauvsnes i Flatanger. Vi checkar in, har en teknisk/taktisk workshop-genomgång och diskuterar programmet för de kommande dagarna. Middag och övernattning.
Dag 2 – 5 (26 – 29/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Huvudfokuset på denna Masterclass ligger på att fotografera örn, duvhök och andra fåglar under ledning av två ruggigt duktiga naturfotografer, samt att genom det lära sig en massa nytt om naturfoto och att ha riktigt kul under tiden! Vi styrs förstås av väder och vind, säkerheten kommer alltid först, inte minst till sjöss. Backupplanen om vädret blir för bistert till havs, är utökad tid i gömslena. Kom ihåg att de sämsta väderförhållandena ofta kan ge de bästa bilderna! Så snöstorm, regn eller blåst kan ofta bjuda på kanske oanade fotomöjligheter. Räkna med att vara uppe innan soluppgången och tillbaka i Lauvsnes efter mörkrets infall. Närhelst tillfälle gives, delar Staffan och Martin med sig av sina bästa naturfototips och går igenom kamerateknikdetaljer för den som vill.
Dag 6 (30/1) (Frukost)
Efter frukosten ger vi oss av i minibussen tillbaka mot Trondheim Vaernes (TRD) flygplats för flyg eller tåg hemåt.