Några höjdpunkter

 • Ett fotoresmål i världsklass, med några av Sveriges och Europas ståtligaste fjällandskap
 • Just under de få dagar då de flammande höstfärgerna häruppe är som allra praktfullast
 • Skönt boende och helpension i den fina hotelldelen på STF turiststation i Abisko, där motiven finns rakt utanför dörren och inom promenadavstånd
 • Abiskojohkas imponerande bildmässiga kanjon, inramad av gulorange björkar
 • Knallröda ripbärsmattor på fjället Nuoljas högfjällstundra, dit vi tar linbanan
 • En landskaps- och höstfärgsfototur som bjuder på riktigt storslagna vyer, intima landskap och finurliga detaljer
 • Fotoutfärder till fots i lugnt tempo och i egen takt
 • Inga krävande vandringar, men den som vill sträcka lite mer på benen kan förstås besöka Kårsafallet eller Kårsavagge och ändå vara tillbaks till middagen
 • Vi jobbar med olika typer av fototeknik för att försöka skapa olika uttryck i bilderna
 • Individuell handledning, både i fält såväl som i teori
 • Fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas ännu bättre med dina bilder
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

ABISKO NATIONALPARK
Det är en dröm att få njuta sig genom några av de mest ståtliga landskap och flammande höstfärger som vårt land kan erbjuda. praktfulla färger och unika landskapsformationer i Abisko. Abisko nationalpark är en av Sveriges äldsta och mest kända nationalparker. Naturen här växlar från kalfjäll till artrika fjällbjörkskogar, över myrmarker, klart vatten, turkosblå vattendrag och sjöar. Så här framemot mitten av september brukar höstens färger vara som allra stiligast när färgskalan skiftar från grönt till rött, organge och gult.

Genom parkens breda dalsänka från sjön Abiskojaure ned till Torneträsk rinner den fritt strömmande Abiskojohka. Före utloppet i Torneträsk så passerar denna forsande lilla fjällälv genom en 20 meter djup kanjon som har stupbranta väggar. I zick-zack. Klippväggarna är fulla av vackra mönster och längs med jokken tänds sprakande höstfärger i björkar och markvegetation. På älvbottnen lyser naturliga marmorstenblock upp vattnet så det får ett delvis turkost skimmer.

Våra dagar i Abisko kommer att bli lagom fullspäckade av fotografering. Fokus på resan är landskapsfoto men sådant kan som bekant göras på många olika sätt. Vi kommer att vara ute i det finaste ljuset och jobba med både de stora vyerna och med mindre, mer intima landskap och detaljer. Vi provar och utvecklar oss i olika tekniker, t.ex. med långa slutartider, panoreringar, dubbelexponeringar samt high- och low-key bilder.

Vi tillbringar hela resan i Abisko nationalpark eller i dess absoluta närhet. Vi gör utfärder till fots för att fotografera i det bästa ljuset och i lugn takt. En av dagarna gör vi en utfärd med linbanan upp till Nuolja, och en vandring där uppe för att få lite mer överblick över bergslandskapet. Från Nuoljas höjder har man en spektakulär utsikt över Abisko, Lapporten, Abiskojohkas breda dalgång och Torneträsk.

Boendet är i den fina och bekväma hotelldelen av STFs kända och anrika turiststation och måltiderna äter vi i dess erkänt högklassiga restaurang. Vid längre utfärder kan den som vill ta med sig lunchpaket.

Denna fotoresa riktar sig både till dig som alltid velat uppleva fjällen i höstskrud och dig som är tänd på landskapsfoto, vare sig du nyss börjat med det, eller vill utveckla ditt fotograferande vidare. Vi kommer att varva tiden i fält med workshops/genomgångar i grundläggande bildbehandling, kamerateknik och komposition, bildföredrag och bilddiskussioner.

Abisko i flammande höstskrud rekommenderas mycket starkt! Det är hälsosamt, stärkande och tar mycket plats på minneskorten …
Målet är att du ska komma hem med både nya kunskaper, en massa inspiration och ett urval riktigt fina bilder.

Dagsprogram

Dag 1 (12/9) (Lunch – Middag)
Vi ses i Abisko lagom efter att nattåget från Stockholm eller bussen från Kiruna flygplats ankommer vid lunchtid. Vi checkar in på det karismatiska och fina hotellet och äter sedan lunch. Under eftermiddagen lär vi känna varandra och har ett kort teoripass innan vi ger oss ut för en första fotografering i kvällningen. Middag på turiststationens kända restaurang där flera av fjällets och fjordarnas läckerheter serveras. Efteråt kan vi även njuta av en sprakande brasa till kaffet.

Dag 2 – 4 (13 – 15/9) (Frukost  – Lunch – Middag)
Vi tar tidiga morgonfotograferingar och återkommer till den anrika men stiligt nyrenoverade turiststationen för att äta frukost. Vädret får sedan styra hur dagens upplägg ser ut, med en lagom blandning av fotografering, vila och/eller workshop inomhus.  På eftermiddagen beger vi oss ut för att fotografera igen i det allt finare kvällsljuset. Därefter intas middag på turiststationen.

Dag 5 (16/9) (Frukost)
Tidig morgonfotografering i närområdet, innan det är dags att packa och checka ut och påbörja resan hem.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Lämpliga objektiv för landskapsfotografering kan till exempel vara från 12 till 70 mm, som passar bra i de miljöer vi fotograferar, ett kortare tele, t ex 70-200 t ex. och kanske ett makro, typ 90-105 mm. Gråfilter är användbart för att få till längre slutartider, ett graderat gråfilter för att få jämnare exponeringar och ett polarisationsfilter för att mörka ner himlar och öka färgstyrkan kan också vara kul. Stativ och tråd/fjärrutlösare rekommenderas mycket starkt.
 • KLÄDER
  Temperaturerna i september kan variera kraftigt. Vi kan ha dagstemperatur mellan +15 grader till ner mot 0 grader eller strax under. Lämpligt är att ta med sig kläder i flera olika lager så man kan anpassa klädseln efter rådande temperatur. Riktiga regnkläder är en självklarhet precis som mössa och vantar. Ta med ett par vattentåliga kängor/stövlar samt några enklare skor att ha på sig under kvällarna. Minst en vandringsstav rekommenderas.

 • BOENDE
  Vi bor och har teorigenomgångar på STF Turiststation i Abisko. Boendet är i Turiststationens hotelldel och av fin medelstandard. Restaurangen är långt över standard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Hotellet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. Längs Abisko kanjon finns ett par stigar som är ordentligt rullstolsanpassade. I övrigt har områdena vi rör oss i för fotografering lägre tillgänglighet för rullstol. Vandringarna har annars mest karaktären av promenader i lugn takt, men man måste kunna gå i terräng.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, helpension med måltider enligt dagsprogram, moms, fotoguidning, fotoundervisning och support.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Abisko Turiststation, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Abisko turiststations reception, i samband med nattågets ankomst från Stockholm ca kl 12.00 den 12 september. (Exakt tid lämnas när det finns en gällande tidtabell).

 • HUR TAR MAN SIG TILL ABISKO?
  Alt 1. Nattåg från Stockholm till Abisko Turiststation. Tidtabell är ej tillgänglig ännu.

  Alt 2. Flyg till Kiruna och tåg eller buss vidare till Abisko Turiststation.

  Alt 3. Bil på egen hand till Abisko Turiststation.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.