Några höjdpunkter

 • Några av världens tveklöst bästa fotogömslen, för att ge optimala möjligheter till spektakulära bilder på ett bortemot 40-tal fågelarter/strong>
 • En gedigen fågelfoto-fest med massor av riktigt bra fotochanser, med fåglar och djur på absolut närhåll, snygga bakgrunder och vackra vinklar
 • Många av de över 20 olika gömslena är byggda så att man bekvämt fotograferar från vatten- eller marknivån
 • Vi brukar kunna ta bilder på härfågel, blåkråka och biätare, skedstork, svartstork, flera arter hägrar, rödhuvad dykand, svarthuvad mås och flera andra änder, men också styltlöpare, tornfalk, ormvråk, minervauggla och en lång rad småfågelarter
 • Bland däggdjuren dyker utter, stäppsisel, räv och rådjur ofta upp framför kamerorna. De söta sislarna/jordekorrarna har sin koloni alldeles runtom husen
 • Gömslena ligger på nära avstånd från gården där vi bor (med undantag för gömslena vid biätarkolonin som ligger en knapp halvtimmes bilresa bort)
 • Fotografering från tidig morgon till sen kväll och in på natten för den som det vill. Ett par av gömslena har LED-paneler med konstljus både som med- och motljus, som man kan styra beroende på vilka bilder man vill göra
 • Gömslesittningar varierar från ungefär tre till fem timmar, beroende på vad man själv vill
 • Reseledarna ger dig egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Transferkostnaden Budapest flygplats – Pusztaszer och tillbaka är inkluderad i priset
 • Möjlighet till jättefina, nybyggda enkelrum för den som önskar det, mot tilläggsavgift

Kanske har du redan sett en del av den världskände ungerske naturfotografen Bence Mátés fantastiska bilder? Kanske har du också hört talas om fotoglädjen hos dem som besöker hans fantastiska gömslen? Vi bor på Bences gård, hans ”biodiversitetsfarm”, som ligger i en del av Kiskunsági nationalpark strax utanför den lilla byn Pusztazer. De flesta av arterna i Pusztastäppens typiska djurliv lever härikring och runt hans gård ökar de flesta arterna i antal.
Pusztaszer ligger en och en halv timmes bilfärd söder om Budapests flygplats, några mil från gränsen till Serbien.
I maj är det oftast mycket behagligt väder, upp till 20–25 grader mitt på dagen. På nätterna är det vanligen mellan åtta och femton grader. Skog, gräs och buskar är fräscht gröna och alla fågelarter har sin finaste häckningsdräkt på, och häckningsbestyren är i full sving.

Här har Bence byggt ett tjugotal olika fotogömslen, och det är inte vilka gömslen som helst. Här kan man till exempel sitta varm och torr nere i ett par våtmarkssjöar och fotografera hägrar, skedstorkar, svarta storkar, uttrar, olika vadare och änder från vattennivån, samtidigt som man själv sitter bekvämt ”under” vattennivån. Två av Bences gömslen kallas ”teatern” respektive ”biografen”, och här talar vi innovativa high-tech lösningar för att fotograferingen ska fungera på bästa sätt. Även den som suttit en hel del i gömslen kommer nog att häpna.

Bences så kallade ”drinking station”-gömslen innebär också att man sitter under vattennivån och fotograferar fåglar som antingen dricker eller badar, upplagt för spektakulära bilder med speglingar och vatten som splashar åt alla håll. Många av våra även i Sverige vanliga skogsfåglar kommer till dessa gömslen, särskilt under varma dagar.
Vi roterar mellan gömslena enligt ett välplanerat schema.

Här finns också ett antal gömslen för några av Europas mest karismatiska och färgglada fåglar: härfågeln, blåkråkan och ett nytt fantastiskt ställe för biätaren. Tidigare hade Bence upp till sex-sju biätarhäckningar på gårdens mark, men numera kryllar gräsmattorna istället med siselekorrar som Bence räddat från Budapests flygplats (där de ställde till problem för flyget genom att locka till sig rovfåglar). Det nyaste är två specialgjorda gömslen för dessa jordgrävande djur.

Men den nya platsen för biätare har inte sex par utan minst trettio, fyrtio biätarpar. Från början av maj är det full fart. En biätare fångar mer än hundra flygande insekter, humlor, bin, trollsländor, fjärilar, men i nödfall duger det även med enstaka flugor.
Fågelfotograferingen står i centrum, men det är goda chanser till bra bilder även på räv och rådjur som kommer för att dricka! Ett gömsle är inriktat på utterfotografering på natten med artificiellt ljus.

Gömslena är försedda med ett speciellt glas som reflekterar mindre åt ena hållet. Tack vare att gömslet är mörkt fungerar glaset som ett spegelglas där vi utan att störa kan plåta, men vi kan även byta kamera och objektiv utan att fåglarna märker någonting. För säkerhets skull uppmanas till mörk klädsel, helst svart; under vissa gömslesittningar är det en fördel med långärmad tröja så att våra vita armar inte skrämmer bort våra fotoobjekt. De gånger vi fotograferar i motljus är detta centralt; då måste vi när solen ännu är låg även dra en tunn men mörk gardin framför oss; sedan ”skjuter” vi genom objektivhål i gardinen.

Bences gård har två olika byggnader där vi sover. Vi äter gemensamt en stadig middag utomhus vid niotiden på kvällen när alla återvänt från gömslena, på morgonen ordnar man själv kaffe och frukost inne i huvudhuset. Till lunch serveras hemlagad mat. Guiderna Coco och Czaba, som bor i Pusztaszer respektive grannbyn O’Pusztaszer, tar oss till de olika gömslena och hämtar oss på avtalad tid eller när vi ringer. Vid de så kallade drinking stations händer det ofta att en sparvhök, duvhök eller ormvråk kommer ner för att dricka och även bada; då kan det hända att man får ”omboka” hämtningen till ett senare klockslag.

Vi har aldrig tid att spendera några pengar utanför farmen. Å andra sidan finns allt här. Här kan man tala om ”all inclusive”, även djuren och fåglarna inkluderade. Den enda kostnad som kan tillkomma är för alkoholhaltiga drycker, öl eller vin till maten. Detta betalas på plats i slutet av resan.

Dagsprogram

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Resans fokus ligger på att fotografera fåglar. Då vi kommer att fotografera i första hand från specialgjorda gömslen är det framför allt teleobjektiv som gäller. De flesta gömslen byggda för max 300 till 400 mm brännvidd. För småfåglar vid vattenbaden och mindre vadare vid ”teatern” kan 500 mm och 600 mm vara användbara.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 100-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur. En normalzoom för andra typer av bilder bör naturligtvis också följa med.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ ska medtas, behöver inte vara de tyngsta eller mest stabila.

Temperaturen i Ungern i maj är behaglig. Dock kan morgonen och kvällen upplevas lite kylig, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka. Lätta vandringsskor är ett bra val för fötterna.

Vi bor på Bences farm. Standarden är av medelkaraktär. Boendet har gemensamma toaletter och dusch. Maten lagas av lokal kock.

Gömslena är svårtillgängliga med rullstol.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  vattenflaskor och tillgängliga alkoholfria drycker till måltider och gömslesittningar ingår, tillgång till gömsle enligt schema, fotoundervisning, transfer till och från Budapest flygplats.

Flyg tur och retur Budapest internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker och saker av personlig karaktär.

Enkelrum, nybyggd lodge av högre klass med eget badrum. Vid enkelrum tillkommer ett tillägg på 4 500 kr.

Resan börjar och slutar på Budapests internationella flygplats. Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan.  Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.