Några höjdpunkter

  • Sveriges sannolikt bästa actionfoto-chanser att fotografera fiskgjusar som dyker ner och fångar fisk i kaskader av vattenstänk
  • Fiskgjusarnas mest intensiva dyk-säsong, med stora ungar i bona och därför ett stort behov av mat till ungarna
  • Havsörn är också en regelbunden gäst
  • nga chanser till måsfågelfoto av flera arter
  • Vi är på plats under de bästa fototimmarna på morgonen
  • Möjliga chanser även till andra djur som v, tornfalk och skäggdopping

NU KOMMER DEN!
Fiskgjusen tar en vid sväng över båten och faller sedan ner som ett tappat spett från himlen. Den slår i vattenytan med ett jätteplask, för att plocka upp den braxen som Lars-Erik kastat ut åt den och lättar sedan snabbt och skakar av sig alla vattendropparna, kanske bara femton-tjugo meter från båten. En naturupplevelse och fotomöjlighet av världsklass! Men det gäller att vara snabb med fingret på avtryckaren, för det går undan! Som tur är brukar man få många försök på sig, så att man hinner öva in den rätta fototekniken.

Vi är utanför Torshälla, i närheten av Eskilstuna, där vi åker ut i Mälaren i gryningen med Lars-Erik i hans båt, för att vara på plats på rätt ställe just då ljuset börjar komma. Sedan tillbringar vi ungefär tre-fyra timmar i båten och får många möten med sammanlagt kanske ett tiotal fiskgjusar. Så här års kan de dyka ner tiotals gånger totalt sett under en morgon. Havsörnar dyker ibland upp på festen dessutom, och båten följs ofta på nära håll också av gråtrut, silltrut och fiskmås. Ibland ses från båten även gråhäger, svarttärna eller lärkfalk. Lars-Erik har bjudit gjusarna här på fisk i många år, så de känner sig lugna och trygga att komma mycket nära hans båt. Lars-Erik är själv en flitig och mycket duktig naturfotograf och hjälper till med de rätta lyxtipsen så att deltagarna kommer hem med bra bilder.

FISKGJUSEN
En stor del av Europas fiskgjusar häckar i Finland och i Sverige. I Mälaren är tätheten av häckande fiskgjusar ovanligt hög med internationella mått mätt.
Säsongen är från början av maj till i slutet av augusti, men bäst, med flest gjusar och mest intensiv aktivitet från mitten av juli till i mitten av augusti. Vi lämnar Fiskgjusegaranti på vårt tvådagarsarrangemang: Om det inte blir bra lägen att fotografera fiskgjusar så får man komma dit en dag till! Turen går under minst två morgnar, eftersom man ju aldrig vet med vädrets makter, utan vi tycker det känns säkrast att köra två morgnar i rad. För den som vill utöka chanserna ytterligare, så kan det också gå att boka ännu fler dagar i rad, om de inte redan är upptagna. Kolla med oss om du vill beställa fler fiskgjusedagar, det är ingen dum idé.

ANNAT
Fiskgjuseturen utspelar sig bara under morgontimmarna innan lunch. På eftermiddagen får man sysselsätta sig själv efter att Lars-Erik gett goda lokala tips och anvisningar. Trakten är rik på fotomöjligheter: viken som båtresan utgår ifrån är populär bland skäggdoppingarna, tornfalkar brukar häcka i trakten, strövtåg vid Ekeby våtmark rekommenderas och en räv är ibland på humör att visa upp sig i närheten.

Dagsprogram

Mer information

Workshopens fokus ligger på att fotografera fiskgjusar och andra stora rov- och sjöfåglar, helst i morgonens vackraste ljus och på tillräckligt nära avstånd. En kort telezoom (100-400) rekommenderas, plus vidvinkel och ett kort telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 eller 80-400 mm rekommenderas, eftersom fåglarna tenderar att komma rätt nära. Vi kommer att fotografera i gryningen, så det är bra att ha så ljusstarka objektiv som möjligt.

För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda. Stativ är inte alls användbart ombord, men kanske efter båtturen, särskilt för landskapsfoto och för video.

Regnskydd rekommenderas både för kameraryggsäcken, för kameran och för fotografen.

Temperaturen så här års vid Mälaren kan vara allt från några plusgrader till bortemot 30 grader. Det är klokt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett underställ av typen Aklima är att rekommendera. Gymnastikskor eller lätta vandringsskor är ett bra val för fötterna. Ombyte och regnkläder för det fall det regnar. Tunna vantar och solkeps. Solglasögon. Myggmedel.
Ingår inte i detta researrangemanget. Vi rekommenderar:
• Campingstugelogi på Mälarbadens camping, ligger inom gångavstånd från båthamnen. www.malarbadenscamping.se 016-343187
• Hotell Tuna Park, ligger 10 km bort: www.hotelltunapark.se 016-2006969
Vi rekommenderar övernattning på trakten natten innan båtresan
Båtresan kan göras tillgänglig för deltagare med viss nedsatt rörlighet men den är svår att genomföra med helt rullstolsburna. Väl ombord är det väldigt låga fysiska krav på deltagarna. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna.

Enligt dagsprogram: en båttur per morgon från båthamnen för fiskgjuse-fotografering, med kaffe/te och kakor. Viss fotoinstruktion från Lars-Erik.

Resa tur och retur till Mälarbadens båthamn, försäkringar, avbeställningsskydd, logi, mat, drycker och saker av personlig karaktär.

Vi möts vid Mälarbadens båthamn tidigt på morgonen första dagen. Kör egen bil dit eller ta buss till Torshälla/tåg via Eskilstuna till Mälarbadens båtbrygga eller kanske dela en lokaltaxi.

Vidare detaljer återkommer vi om.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer & beställ försäkring här.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.