Några höjdpunkter
- Sveriges sannolikt bästa actionfoto-chanser att fotografera fiskgjusar som dyker ner och fångar fisk i kaskader av vattenstänk
- Fiskgjusarnas mest intensiva dyk-säsong, med stora ungar i bona och därför ett stort behov av mat till ungarna
- Havsörn är också en regelbunden gäst
- Många chanser till måsfågelfoto av flera arter
-
Vi är på plats under de bästa fototimmarna på morgonen
- Möjliga chanser även till andra djur som räv, tornfalk och skäggdopping
NU KOMMER DEN!
Fiskgjusen tar en vid sväng över båten och faller sedan ner som ett tappat spett från himlen. Den slår i vattenytan med ett jätteplask, för att plocka upp den braxen som Lars-Erik kastat ut åt den och lättar sedan snabbt och skakar av sig alla vattendropparna, kanske bara femton-tjugo meter från båten. En naturupplevelse och fotomöjlighet av världsklass! Men det gäller att vara snabb med fingret på avtryckaren, för det går undan! Som tur är brukar man få många försök på sig, så att man hinner öva in den rätta fototekniken.
Vi är utanför Torshälla, i närheten av Eskilstuna, där vi åker ut i Mälaren i gryningen med Lars-Erik i hans båt, för att vara på plats på rätt ställe just då ljuset börjar komma. Sedan tillbringar vi ungefär tre-fyra timmar i båten och får många möten med sammanlagt kanske ett tiotal fiskgjusar. Så här års kan de dyka ner tiotals gånger totalt sett under en morgon. Havsörnar dyker ibland upp på festen dessutom, och båten följs ofta på nära håll också av gråtrut, silltrut och fiskmås. Ibland ses från båten även gråhäger, svarttärna eller lärkfalk. Lars-Erik har bjudit gjusarna här på fisk i många år, så de känner sig lugna och trygga att komma mycket nära hans båt. Lars-Erik är själv en flitig och mycket duktig naturfotograf och hjälper till med de rätta lyxtipsen så att deltagarna kommer hem med bra bilder.
FISKGJUSEN
En stor del av Europas fiskgjusar häckar i Finland och i Sverige. I Mälaren är tätheten av häckande fiskgjusar ovanligt hög med internationella mått mätt.
Säsongen är från början av maj till i slutet av augusti, men bäst, med flest gjusar och mest intensiv aktivitet från mitten av juli till i mitten av augusti. Vi lämnar Fiskgjusegaranti på vårt tvådagarsarrangemang: Om det inte blir bra lägen att fotografera fiskgjusar så får man komma dit en dag till! Turen går under minst två morgnar, eftersom man ju aldrig vet med vädrets makter, utan vi tycker det känns säkrast att köra två morgnar i rad. För den som vill utöka chanserna ytterligare, så kan det också gå att boka ännu fler dagar i rad, om de inte redan är upptagna. Kolla med oss om du vill beställa fler fiskgjusedagar, det är ingen dum idé.
ANNAT
Fiskgjuseturen utspelar sig bara under morgontimmarna innan lunch. På eftermiddagen får man sysselsätta sig själv efter att Lars-Erik gett goda lokala tips och anvisningar. Trakten är rik på fotomöjligheter: viken som båtresan utgår ifrån är populär bland skäggdoppingarna, tornfalkar brukar häcka i trakten, strövtåg vid Ekeby våtmark rekommenderas och en räv är ibland på humör att visa upp sig i närheten.
Dagsprogram
Dag 1 (kaffe och kaka på förmiddagen)
Båtutfärd 3-4 timmar, till fiskgjusarna på morgonen. Exakt avgångstid ges med hänsyn till vädret. Tillbaka innan lunch.
Dag 2 (kaffe och kaka på förmiddagen)
Båtutfärd 3-4 timmar, till fiskgjusarna på morgonen. Exakt avgångstid ges med hänsyn till vädret. Tillbaka innan lunch.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.