Fågelfotografering i Ungern – gömslen i världsklass

8 – 15 maj 2021

Några av resans höjdpunkter

  • Unika gömslen som ger spektakulära och annorlunda bildmöjligheter; vi fotograferar inne i nationalparken. 
  • Många gömslen är byggda så att man bekvämt fotograferar från vattennivån vilket ger helt andra bakgrunder
  • Möjligheter att få bilder på ett fyrtiotal arter, till de mer extraordinära hör härfågel och biätare. Vi fotograferar flera sorters hägrar, skedstorkar, dykänder men också rovfåglar och ugglor. 
  • Gömslena ligger på mellan sjuttio meters och några kilometers avstånd från gården där vi bor (med undantag för biätargömslena som ligger en halvtimme bort)
  • Fotografering från tidig morgon till sen kväll, massor av action
  • Gömslesittningar varierar från ungefär tre till fem timmar, beroende på vad man själv vill
  • Reseledarna ger dig egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Följ med oss till den unge men världskände naturfotografen Bence Mátés fantastiska gömslen i Ungern. Vi bor på Bences gård som ligger inne i Kiskunsági nationalpark strax utanför den lilla byn Pusztazer.

Pusztaszer ligger några mil från gränsen till Serbien längs motorvägen ner mot Belgrad. Det är bara en och en halv timmes bilfärd söder om Budapests flygplats.
I maj är det behagligt, mellan 12 grader svala dagar och upp till 20–25 mitt på dagen. På nätterna är det vanligen mellan åtta och femton grader.

Här har Bence byggt tjugo olika fotogömslen, och det är inte vilka gömslen som helst. Här kan man till exempel i ett par våtmarkssjöar fotografera hägrar, skedstorkar, svarta storkar, olika vadare och änder från vattennivån samtidigt som man själv sitter bekvämt ”under” vattennivån. Två av Bences gömslen kallas ”teatern” respektive ”biografen”, och här talar vi innovativa lösningar för att fotograferingen ska fungera på bästa sätt. Även om man suttit en hel del i gömslen kommer man nog att häpna.

Bences så kallade drinking station-gömslen  innebär också att man sitter under vattennivån och fotograferar fåglar som antingen dricker eller badar, upplagt för ganska spektakulär bilder med vatten som splashar åt alla håll. Många av våra även i Sverige vanliga skogsfåglar känns igen i dessa gömslen.

Här finns också ett antal gömslen för några av Europas mest karismatiska och färgglada fåglar: härfågeln, blåkråkan och ett nytt fantastiskt ställe för biätaren. Tidigare hade Bence upp till sex-sju biätarhäckningar på gårdens mark, men numera kryllar gräsmattorna istället med siselekorrar som Bence räddat från Budapests flygplats (där de ställde till problem för flyget genom att locka till sig rovfåglar). Det nyaste är två specialgjorda gömslen för dessa jordgrävande djur.

Men den nya platsen för biätare har inte sex par utan minst trettio, fyrtio biätarpar. Från början av maj är det full fart. En biätare fångar mer än hundra flygande insekter, humlor, bin, trollsländor, fjärilar, men i nödfall duger det även med enstaka flugor.

Bences gård har två olika byggnader där vi sover. Vi äter gemensamt en stadig middag utomhus vid niotiden på kvällen när alla återvänt från gömslena, på morgonen ordnar man själv kaffe och frukost inne i huvudhuset. Till lunch serveras hemlagad mat. Guiderna Coco och Czaba, som bor i Pusztaszer respektive grannbyn O’Pusztaszer, tar oss till de olika gömslena och hämtar oss på avtalad tid eller när vi ringer. Vid de så kallade drinking stations händer det ofta att en sparvhök, duvhök eller ormvråk kommer ner för att dricka och även bada; då kan det hända att man får ”omboka” hämtningen till ett senare klockslag.

Vi har aldrig tid att spendera några pengar utanför farmen. Å andra sidan finns allt här. Här kan man tala om ”all inclusive”, även djuren och fåglarna inkluderade. Den enda kostnad som kan tillkomma är för alkoholhaltiga drycker, öl eller vin till maten. Detta betalas på plats i slutet av resan.

Fågelfotograferingen står i centrum, men det är goda chanser till bra bilder även på räv och rådjur som kommer för att dricka! Ett gömsle är inriktat på utterfotografering på natten med artificiellt ljus.

Gömslena är försedda med ett speciellt glas som reflekterar mindre åt ena hållet. Tack vare att gömslet är mörkt fungerar glaset som ett spegelglas där vi utan att störa kan plåta, men vi kan även byta kamera och objektiv utan att fåglarna märker någonting. För säkerhets skull uppmanas till mörk klädsel, helst svart; under vissa gömslesittningar är det en fördel med långärmad tröja så att våra vita armar inte skrämmer bort våra fotoobjekt. De gånger vi fotograferar i motljus är detta centralt; då måste vi när solen ännu är låg även dra en tunn men mörk gardin framför oss; sedan ”skjuter” vi genom objektivhål i gardinen.

Eftersom vi fotograferar dygnet runt – vi är klara med middagen klockan 21–22 och ska upp tidigt – blir det sällan tid för gemensamma bildvisningar, utom möjligen en enstaka kväll. Men för den som känner sig osäker finns vi hela tiden till hands med råd och hjälp, och mitt på dagen finns ofta tid för bildbearbetning och allmänt prat. Då har vi ofta flera timmar när vi också kan välja att vila litet.

Resefakta

Datum
8 – 15 maj 2021

Pris  
39 900 kr
(Anmälningsavgift 9 000 kr)*

Reseledare
Brutus Östling

Antal deltagare
Min 8
Max 10

Sista anmälningsdag
8 december 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  vattenflaskor och tillgängliga alkoholfria drycker till måltider och gömslesittningar ingår, tillgång till gömsle enligt schema, fotoundervisning, transfer till och från Budapest flygplats. Förutsätter att ankomst- och avgångstider anpassas de tider vi meddelar skriftligen per mejl.

Enkelrumstillägg
3 000 kr
Tillgång på enkelrum är starkt begränsad, kontakta oss för mer information.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Budapest internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker och saker av personlig karaktär.

Boende
Vi bor på Bences farm. Standarden är av medelkaraktär. Boendet har gemensamma toaletter och dusch. Maten lagas av lokal kock.

Flygplats
Budapests internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Resans fokus ligger på att fotografera fåglar. Då vi kommer att fotografera i första hand från specialgjorda gömslen är det framför allt teleobjektiv som gäller. De flesta gömslen byggda för max 300 till 400 mm brännvidd. För småfåglar vid vattenbaden och mindre vadare vid ”teatern” kan 500 mm och 600 mm vara användbara.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 100-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur. En normalzoom för andra typer av bilder bör naturligtvis också följa med.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ ska medtas, behöver inte vara de tyngsta eller mest stabila.

Kläder
Temperaturen i Ungern i maj är behaglig. Dock kan morgonen och kvällen upplevas lite kylig, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka. Lätta vandringsskor är ett bra val för fötterna.

Tillgänglighet
Gömslena är svårtillgängliga med rullstol.

*Betalningsvillkor
Speciella betalningsvillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast fyra månader innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (8/5) (Middag)
Ankomst till Budapests internationella flygplats under dagen och vidare transport till Pusztazer. Avgång från flygplatsen senast kl. 12.15 för att hinna med första eftermiddagspasset. Man kan även flyga dagen innan och övernatta på hotell, hotell är vanligen billiga i Ungern.

Dag 2-7 (9–14/5) (Frukost  – Lunch  Middag)
Under dessa sex dagar kommer vi att fotografera från olika gömslen. Vi kommer att ha en morgonaktivitet och en eftermiddagsaktivitet. Ofta kan man även hinna med ett gömsle mitt på dagen. Fördelning av gömslen sker enligt ett färdigställt schema som ger alla samma fotografiska möjligheter.

Dag 8 (15/5) (Frukost)
På morgonen har vi en sista fotosession innan vi åker till Budapest internationella flygplats för vidare resa hem. Tidigaste flygavgång hem kl. 16.