Etiopien – fantastiska djur och landskap på Afrikas tak

feb/mars 2021

Etiopien är otvivelaktigt en av Afrikas mest attraktiva destinationer för fotografer. Här möts man av ett underbart vackert landskap, fotografiskt attraktiva djur och fåglar som dessutom är relativt lätta att komma nära. Floran och faunan har många endemiska arter med geladan och den etiopiska vargen som huvudnummer. Vi kommer under vår resa bl.a. lägga en hel del tid på att få så bra fototillfällen som möjligt på dessa två arter.

Givetvis kommer vi att fotografera mycket mer. Den etiopiska vargen har vi störst chans att fotografera i Balebergens nationalpark. På vår väg dit kommer vi att förhoppningsvis ha mött den endemiska koantilopen Swayne´s Hartebeest, bergsnyala, rörbockar och en stor mängd fåglar.

För att hitta den etiopiska vargen tar vi oss upp till Sanettiplatån, Afrikas största högplatå, och Afrikas högst belägna allvädersväg. Det är här uppe på över 4000 m vi ska spana efter den etiopiska vargen. Den är dagaktiv och livnär sig mest på smågnagare och rotråttor.

Under vår tid i Balebergens nationalpark besöker vi även den underbart vackra Harennaskogen. Det är en bergsskog bestående av höga lövträd som är draperade med lavar och mossor. I områden med bambu finns den endemiska markattan Bale Monkey, som vi med lite tur kan se.

På vår resa mellan Balebergens nationalpark och Simienbergens nationalpark får vi chans att uppleva och fotografera både det vackra landskapet och djur och fåglar, men vi kommer även att besöka några kyrkor i staden Lalibela, bl.a. Yimrhane Kristos-kyrkan. Denna kyrka är äldre än de uthuggna i Lalibela stad, ca 1200-talet, och den är uppbyggd inne i en grotta under ett litet vattenfall. Kyrkan är i ropet för forskare; de vet inte var cederstommen inne i kyrkan kommer ifrån, inte heller varifrån hundratals mumier av medelhavsfolk bakom kyrkan kommer. När vi är i Lalibela hoppas vi också på att få möjlighet att fotografera lammgam på en speciell plats.

Från Lalibela fortsätter vår resa mot Simienparken. Vår camp ligger på en bergsrygg med hisnande stup på varje sida, på ca 3500 m höjd. Vi har nog redan sett geladababianerna på vägen in till campen. Under vårt besök här kommer vi att tillbringa mycket tid med dessa intressanta apor; de sitter och kommunicerar med varandra hela tiden, ett mummel hörs runtomkring. De stora babianflockarna kan innehålla upp till 450 individer. Fantastiska möjligheter att fotografera.

Vi kommer även att ta oss längre in i parken för att leta efter Walia Ibex, dvs. den etiopiska stengeten, som bara finns här uppe i Simienbergen. Vi kommer upp till 4200 meters höjd. Naturen är storslagen och mäktig i Simien. Här uppifrån ser vi Etiopiens högsta berg Ras Dejen, ca 4620 m. Har vi tur ser vi den etiopiska vargen här uppe också.

Transporterna under resan sker i Toyota Landcruisers med max 3 deltagare i varje. Vi kommer även att ha några kortare inrikesflygningar under resan. Boendet blir en blandning mellan hotell och tältcamp. Vi väljer att ha med oss en mobil tältcamp för att kunna vara ute och fota så mycket som möjligt. Om man ska bo på hotell i bergen blir det långa transportsträckor och mycket tid mellan boendet och fotomotiven, och vi vill lägga den tiden på att vara ute i naturen. Vi vill dock att det ska framgå att tältcampen är bekväm med ordentliga tältsängar, mattält, separat dusch och toalett.

Detta är en helt unik fotoresa och vi samarbetar med några av de absolut bästa guiderna, både inhemska och svenska. Håkan Pohlstrand, som arrangerar resan, är uppvuxen i Etiopien och har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv i landet. Han har alla tänkbara kontakter för att göra detta till en mycket lyckad och speciell resa. Som färdledare medföljer även Tomas Carlberg, som har lång erfarenhet av att leda resor och har lett många resor i Afrika och Etiopien tidigare. Både Håkan och Tomas är hängivna fotografer. Hösten 2019 publicerades boken Ethiopia’s Wildlife Treasures (Håkan Pohlstrand text & bild, Tomas Carlberg redaktör). Dessutom är Wild Nature fotoresors ägare Henrik Karlsson med på resan som fotografisk guide.

Vi väljer att genomföra denna resa i slutet av februari och början av mars då våra arrangörer tycker, med all den erfarenhet de har av Etiopien, att november till mars är den bästa tiden för en resa.

Resan beräknas att bli ca 14-15 dagar i Etiopien exklusive resdagar.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.