NÅGRA HÖJDPUNKTER

 • 5 dagar i Okavangodeltat på en ”private concession”, vi bor i en liten mysig camp. Att vi är i en ”private concession” ger oss möjligheter till att köra off-road och även fotografera till fots
 • Fyra dagar på Chobe floden där vi bor ombord på ett ”båthotell” och fotograferar från specialanpassade fotobåtar
 • Afrika i den gröna säsongen, en helt annan upplevelse än under torrperiod
 • Stora chanser att möta och fotografera lejon, leopard och vildhund i Okavangodeltat
 • Nära möten med elefanter, flodhästar, buffel och krokodiler utmed Chobe floden
 • Unika antiloparter i Okavangodeltat som sitatunga, tsessebe och lechwe
 • Stora chanser att fotografera SEX arter kungsfiskare
 • Nattsafaris i Okavangodeltat för att leta nattaktiva djur
 • På båtsafaris på Chobe floden är vi endast 1 fotograf per sätesrad
 • Dramatiska himlar ger dina bilder en extra dimension
 • Vi har campen i Okavangodeltat helt för oss själva
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Solen börjar så sakta färga molnen på himlen svagt rosa och skymningen närmar sig alltmer. Våtmarken framför oss ligger spegelblank och födosökande fåglar speglas i vattnet. Runt om i gräsmarkerna betar zebror, gnuer och stora flockar med lechwe antiloper. Plötsligt så vajar det i gräset och lugnt förbyts mot stund av oro och snabba rusningar bland de betande djuren. Flockarna med lechwe tar sin tillflykt ut i våtmarken där de känner sig säkra mot rovdjuren. Sakta kommer en grupp med lejon fram ur det gröna gräset, denna gång misslyckades jakten men så lätt ger de inte upp…

OKAVANGODELTAT
Okavangodeltat är ett stort och varierat ekosystem som bildas där Okavangofloden rinner ut i Kalahariöknen i Botswana. Okavangodeltat är en unik våtmark som täcker mellan 6 000 till 15 000 kvadratkilometer av Kalahariöknen i norra Botswana. Deltat skapas av säsongsbetonade översvämningar som sker pga nederbörd under januari och februari i Angolas högländer. Vattnet flyter sedan sakta ner mot Botswana och översvämningarna i deltat når sin kulmen under juni till augusti. Deltat är i allmänhet platt, med en höjdvariation på mindre än två meter gör att området består övervägande av många små öar.

Deltat är en oas i en annars torr miljö och är känt för sitt fantastiska djurliv, med stora populationer av däggdjur och fantastiskt fågelliv. Under vår resa kommer vi att tillbringa vår tid i deltat på en privat koncession, vilket innebär att området inte är öppet för allmänheten. Vi kommer att bo i en camp mitt i ”vildmarken”, vi kommer att ha hela campen för oss själva. För vårt fotograferande är detta en stor fördel, inom koncessionen har vi möjlighet att köra off-road så vi kan både hitta motiv och vinklar som blir bäst för våra bilder. Vi har även möjligheter att gå ut ur fordonen och fotografera till fots, detta är givetvis reglerat och inte möjligt när det t.ex. finns rovdjur eller bufflar i närheten. Då det inte heller finns några ”öppnings- eller stängningstider” kan vi vara ute extra tidigt och sent om dagarna samt att vi kommer att ha nattsafaris för att leta nattaktiva djur. Det finns endast ”vår” lodge och en till på koncessionen, dessa ligger dock i var sin ände av området, så det är mycket få jeepar i området. Vi kommer aldrig att uppleva någon trängsel. Guiderna på lodgerna samarbetar och har radiokontakt med varandra så på det sättet ökar våra chanser att hitta t.ex. leopard.

Området har ett mycket rikt djurliv med flera lejonfamiljer, i skrivande stund så är det två flockar med vildhundar i området (OBS: vildhundarna rör sig över mycket stora ytor och ses inte alltid), leopard är vanligt förekommande (om än som nästan överallt lite lurig att se). Här finns även rikligt med betande djur och vi ser stora flockar med lechweantiloper beta kring våtmarkerna, impala, gnuer, tsessebe och zebror är vanliga. Den magnifika kudun finns också här men inte så rikligt. I deltat finns även sitatunga, roan- och sabelantiloper men de är mer sällsynta så här års.

CHOBE FLODEN
Den fantastiska och livgivande floden Chobe bildar den norra gränsen till Chobe nationalpark. Floden börjar som en liten bergskälla i Angola, där den är känd som Kwando. Därifrån rinner den genom Kalaharis sand innan den når Botswana och slutligen blir Chobe. Floden fortsätter sedan längs Botswanas norra gräns innan det möter den mäktiga Zambezifloden och rinner över stupet vid Victoriafallen. När floden når nationalparkens norra gräns har den blivit en bred, slingrande vattenmassa som slingrar sig genom träskmarker och varvas av ett antal frodiga, gröna öar. Denna del av floden lockar till sig en nästan otrolig täthet av vilt, elefanter, bufflar och otaliga flodhästar och krokodiler. Fågellivet är också extraordinärt under hela året.

Vi kommer att tillbringa två heldagar och två halvdagar på Chobe floden, där vi tar oss fram med en specialanpassad fotobåt. Under samtliga båtturer på resan är vi endast en fotograf per sätesrad för att få så bra fotomöjligheter som möjligt. Vid tidpunkten för vår resa bjuder floden på ett fantastiskt fågelfoto med mängder av olika arter där kanske de sex arterna kungsfiskare, som är regelbundna utmed floden så här års, är pricken över i:et. Men förutom dessa juveler så finns det rikligt med jacanor, ormhalsfågel, olika vadare, afrikansk fiskörn och så den lilla underbart vackra afrikanska dvärganden.

Givetvis kommer vi även att fotografera däggdjur utmed floden och här är det elefanterna som är huvudattraktionen. Ofta kommer de ner till floden, framförallt på eftermiddagen, för att dricka, beta eller bada. Här finns även gott om flodhästar och buffel och med lite tur dyker även lechwe och puku antiloper upp. Självklart vill vi även fotografera de stora krokodilerna och det är inte ovanligt att vi kommer de så nära som bara någon meter.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. Våra dagar på Choke floden ger fantastiska möjligheter att fotografera fåglar och vi kommer att kunna träna på bl.a. high-key och low-key bilder, panoreringar och rena porträttbilder.
I Okavango deltat möter vi mer däggdjur och här kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.

Dagsprogram

Dag 1  (Eftermiddagste – Middag)
Ankomst till Kasane runt lunchtid. Transport till vår boende. Vi kommer att bo tre nätter på ett ”båthotell”. Under eftermiddagen beger vi oss ut på första båttur på Chobe floden i våra specialanpassade fotobåtar. Tillbaka på boendet ca kl 19.00.

Dag 2-3  (Frukost – Brunch – Eftermiddagste – Middag)
Efter en lätt frukost tidigt på morgonen beger vi oss åter ut på Chobe floden och letar efter spännande motiv. Tillbaka på boendet ca 10.30 för brunch, vila och bildredigering. Ca kl 15.30 får vi ”high-tea” och sedan åter ut på floden. Tillbaka på lodgen ca kl 19.00.

Dag 4  (Frukost – Brunch – Eftermiddagste – Middag)
Vi tar en tur utmed floden på morgonen för att sedan efter brunch flyga ut till Okavangodeltat. Flyget från Kasane tar ca 1 timma. Väl framme i deltat tar vi oss till vår camp och installerar oss innan det är dags för vår första gamedrive.

Dag 5-7  (Frukost – Brunch – Eftermiddagste – Middag)
Unde dessa tre dagar tillbringar vi så mycket tid det går ute i deltat för att leta motiv och fotografera. Området är mycket djurrikt med flera flockar med lejon och vildhundar. Även leopard är vanlig men som så ofta är den den svåraste av de stora katterna att se och fotografera. Här finns även mycket antiloper och andra betesdjur. Elefanter är även dom vanligt förekommande. Under vår tid i Okavango kommer vi även att göra nattgamedrives för att leta efter nattaktiva djur. Om man vill kommer det även finnas möjlighet att flyga med helikopter över deltat för att fotografera från luften (ingår inte i resans pris).

Dag 8  (Frukost – Brunch)
Vi har en sista gamedrive på morgonen innan det är dags för oss att lämna deltat och flyga tillbaka till Kasane och lämnar Botswana för denna gång.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. I våra jeepar finns det bean bags att använda som stöd. Stativ kan vara bra om tillfälle ges till nattfotografering i campen.

 • KLÄDER
  Temperaturen i norra Botswana är såhär års behagligt riktigt varm och skön. Dag tid är det shorts och t-shirt som gäller, alternativt tunna långbyxor. Det är dock bra att ha med sig en fleecetröja och långbyxor då morgnar och kvällar kan vara litet svala när man färdas i jeepen. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Ett par grövre gymnastikskor samt sandaler är bästa valet för fötterna.

 • BOENDE
  När vi är vid Chobe floden bor vi på ett mycket bekvämt båthotell. Ute i Okavangodeltat bor vi en i liten tältcamp som ligger vid en av deltats huvudkanaler. Då campen ”bara” har fem tält är enkelrums möjligheterna mycket begränsade. Kontakta oss för mer information.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendena har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon, båtar och flygplan vi använder kan innebära en minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum) och drycker och måltider enligt program, alla drycker under vår vistelse på lodge i Kasane och tältcamp i Okavango (även inkluderat alkohol), samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, jeep, båt),  flyg Kasane – Okavangodeltat – Kasane, transfer till och från Kasane flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg t/r Kasane alt. Victoria Falls, transfer Victoria Falls – Kasane, ev. visum, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker och måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och avslutas på Kasane flygplats. Det går även att flyga till och från Victoria Falls om man önskar det. Transfer från Victoria Falls ingår inte i resans pris utan tillkommer. Kontakta oss för mer information.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Botswana. För svenska medborgare krävs inget visum till Botswana för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Du bör i god tid före avresan ta kontakt med en vaccinationscentral för att se över dina vaccinationer, samt ev. behov av andra mediciner.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Frida Hermansson
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

  Intresseanmälan (ej bindande)

  Emerald season i Okavango deltat och på Chobe floden feb - mars 2026

  OBS! När du gjort din intresseanmälan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.