Några höjdpunkter

  • Längre resa, få deltagare.
  • Lunnefågel och andra havsfåglar på nära håll.
  • Fantastiska landskap. Grönt av rik växtlighet och omväxlande med bruna hedar, vilda klippkuster och långa sandstränder.
  • Dramatiska klippor med rika fågelkolonier med tusentals lunnefåglar, alkfåglar, stormfåglar och tretåiga måsar.
  • Chans för utter, sälar, delfiner och valar.
  • Besök vid den enorma havssulekolonin på ön Noss.
  • Den lilla ön Mousa där tusentals stormsvalor häckar i världens bästa bevarade broch från keltisk järnålder.
  • Besök på den nordliga ön Unst med rika havsfågelklippor och det fina reservatet Hermaness.
  • Fina fornlämningar från bronsålder, keltisk järnålder och nordisk vikingakultur.
  • Reseledarens kunskap om Shetland. Fyra hela somrar på Shetland och sedan återbesök på öarna många gånger därefter med grupper, även de mest avlägsna öar.
  • Olika fototekniker och personlig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

SHETLANDSÖARNA
Mer än 170 km nordost om Skottland ligger Shetlandsöarna, Storbritanniens nordligaste utpost. Skulpterade av Atlantens våldsamma krafter reser sig öarna ur havet med sina dramatiska kuster. I detta gränsområde mellan land och hav finns en säregen natur och ett mycket spännande landskap.

Shetland har spektakulära havsfågelkolonier som bara få, om något, ställen kan matcha.

Havet runt Shetlandsöarna är rikt på marint liv och de senare åren har valskådningen ökat. Grindval, späckhuggare och flera delfiner ses regelbundet, till exempel flasknosdelfin, Rissos delfin, vitsiding och vitnos. Även knölval och vikval är regelbundet förekommande. Både knubbsäl och gråsäl är mycket vanliga och finns med stora bestånd. Uttern har sitt starkaste fäste i Europa och är vanligt förekommande vid alla kuster.

Shetlandsöarna består av drygt 100 större och mindre öar med en samlad yta av 1 408 km2, ungefär lika stort som Öland. Bara 17 större öar är bebodda. Här finns inga träd eller naturlig skog, däremot sträcker sig ljungklädda hedar milsvitt i landskapet.
Endast i de små dalarna och vid de låga stränderna bryts det bruna karga mot grönska. I årtusenden har shetländarna levt ett hårt liv och försörjt sig genom fiske och ”crofting” – småbruk som ger mat, torv till bränsle och bete för fåren. Naturen domineras av närheten till havet och kusterna är djupt inskurna och eroderade. Var man än befinner sig på öarna är man aldrig mer än dryga 5 km från havet.

Den mest fascinerande fågelgruppen på Shetland är havsfåglarna, som häckar på olika klipphyllor som i ett naturens eget höghus. De är helt havsberoende och flyger över väldiga områden i Nordatlanten och kommer bara i land för att häcka. Det finns två nationella reservat för häckande havsfåglar – på ön Noss och på den nordliga halvön Hermaness på ön Unst. Båda är dominerade av hedar och branta fågelberg med ett myller av fåglar. På Hermaness häckar bland annat havssula med 9 500 par och storlabb med 800 par. Vid Sumburgh Head finns också flera havsfågelkolonier.

Under denna resa rör vi oss runt på huvudön Mainland från klipporna längst i söder till de dramatiska kusterna i väster. Vi strövar också vid låga stränder på jakt efter utter, vadarfåglar och strandmotiv. Vi besöker den obebodda ön Mousa med världens bäst bevarade torn från keltisk järnålder och massor av sälar och labbar.
En av många höjdpunkter på resan är när vi med båt beger oss in under den mäktiga havssulekolonin på Noss för att fotografera havssulor på nära håll.

Från Mainland går färden norrut till den nordligaste ön Unst. I reservatet Hermaness på nordliga Unst finns det otroliga mängder med havsfåglar som häckar på klipphyllorna som i ett naturens eget höghus. De är helt havsberoende och flyger över väldiga områden i Nordatlanten och kommer bara i land för att häcka. Havssulor, storlabb och lunnefågel är bara några de spännande arter som finns här.

Fotomotiv finns överallt på Shetlandsöarna och denna resa fotografera vi allt från landskap till djur. Vi tar oss runt med minibuss och till fots och det blir garanterat varierande och spännande fotomässigt.

Under resan bor vi dels i ”huvudstaden” Lerwick där vi lätt når de flesta delarna av de större öarna, varefter vi senare på resan bor på norra ön Unst som är betydligt mer vild och glest bebyggd än Mainland.

Dagsprogram

Mer information

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
Vidvinkel till landskap och objektiv med zoom 70-200 mm är utmärkta allroundobjektiv. För att öka brännvidden för fågelfotografering är det lämpligt att använda ett längre teleobjektiv, upp till 300 eller 500 mm, eller ev. öka din befintliga brännvidd med en telekonverter. Vi kommer att koncentrera oss på landskaps-, växt- och fågelfotografering så ha gärna med eget stativ. Även trådutlösare och olika filter kan vara bra att ha med.

Shetlandsöarnas läge i Nordatlanten gör att vädret är mycket omväxlande. Det är inte omöjligt att uppleva 3 årstider på en och samma dag. Normaltemperatur i juni är 12- 18 grader, dock är det ofta blåsigt. Ha med vindavvisande kläder och gärna underställ och fleecekläder. Huvudbonad och tunnare handskar kan vara utmärkta att ha med sig. Regnkläder är ett måste då det regnar ofta. Bra och stabila skor, ev kängor, att gå i är en nödvändighet. Även en bra dagstursryggsäck för fotogrejer och regnskydd är viktigt.

Vi bor på  mindre hotell av medelstandard.

Boendena har begränsningar vad gäller tillgänglighet då hiss saknas på ett av boendena. De eventuella båtar som används vid fotograferingen av havssulor är inte tillgängliga för rullstolar.

Del i dubbelrum, frukost dag 2-7 och lunchpaket dag 2-6, middag dag 1, fotoguidning och handledning, lokala transporter (minibuss), transport från och till Sumburgh Head flygplats.

Resa tur och retur Shetlandöarna, måltider som inte är omnämnd i programmet, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, saker av personlig karaktär och dricks.

Resan startar och avslutas på Sumburgh Head flygplats.
Information om flyg skickas ut när minimiantalet deltagare har uppnåtts.
Vår reseledare möter vid ankomst på Sumburgh Head flygplats.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Svenska resenärer till Storbritannien behöver ha ett giltigt pass eller nationellt ID-kort för att kunna resa in i landet. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.