Några höjdpunkter
- Längre resa, få deltagare.
- Lunnefågel och andra havsfåglar på nära håll.
- Fantastiska landskap. Grönt av rik växtlighet och omväxlande med bruna hedar, vilda klippkuster och långa sandstränder.
- Dramatiska klippor med rika fågelkolonier med tusentals lunnefåglar, alkfåglar, stormfåglar och tretåiga måsar.
- Chans för utter, sälar, delfiner och valar.
- Besök vid den enorma havssulekolonin på ön Noss.
- Den lilla ön Mousa där tusentals stormsvalor häckar i världens bästa bevarade broch från keltisk järnålder.
- Besök på den nordliga ön Unst med rika havsfågelklippor och det fina reservatet Hermaness.
- Fina fornlämningar från bronsålder, keltisk järnålder och nordisk vikingakultur.
- Reseledarens kunskap om Shetland. Fyra hela somrar på Shetland och sedan återbesök på öarna många gånger därefter med grupper, även de mest avlägsna öar.
- Olika fototekniker och personlig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
SHETLANDSÖARNA
Mer än 170 km nordost om Skottland ligger Shetlandsöarna, Storbritanniens nordligaste utpost. Skulpterade av Atlantens våldsamma krafter reser sig öarna ur havet med sina dramatiska kuster. I detta gränsområde mellan land och hav finns en säregen natur och ett mycket spännande landskap.
Shetland har spektakulära havsfågelkolonier som bara få, om något, ställen kan matcha.
Havet runt Shetlandsöarna är rikt på marint liv och de senare åren har valskådningen ökat. Grindval, späckhuggare och flera delfiner ses regelbundet, till exempel flasknosdelfin, Rissos delfin, vitsiding och vitnos. Även knölval och vikval är regelbundet förekommande. Både knubbsäl och gråsäl är mycket vanliga och finns med stora bestånd. Uttern har sitt starkaste fäste i Europa och är vanligt förekommande vid alla kuster.
Shetlandsöarna består av drygt 100 större och mindre öar med en samlad yta av 1 408 km2, ungefär lika stort som Öland. Bara 17 större öar är bebodda. Här finns inga träd eller naturlig skog, däremot sträcker sig ljungklädda hedar milsvitt i landskapet.
Endast i de små dalarna och vid de låga stränderna bryts det bruna karga mot grönska. I årtusenden har shetländarna levt ett hårt liv och försörjt sig genom fiske och ”crofting” – småbruk som ger mat, torv till bränsle och bete för fåren. Naturen domineras av närheten till havet och kusterna är djupt inskurna och eroderade. Var man än befinner sig på öarna är man aldrig mer än dryga 5 km från havet.
Dagsprogram
Dag 1(13/6) (Middag)
Flyg Skandinavien till Sumburgh Head på Shetlandsöarna där reseledaren väntar. Övernattning i Lerwick.
Dag 2-3 (14-15/6) (Frukost – Lunch)
Vi utforskar den största ön Mainland. Beroende av väder och vind så kommer vi att besöka havssulornas ö Noss, den lilla ön Mousa med den gamla keltiska brochen, den långa sandstranden (tombola) vid St Ninians Island, havsklipporna vid nordvästra Mainland och längst i söder vid Sumburgh Head för lunnefågel och det berömda Jarlshof. Vi stannar självklart för shetlandsponnies, gamla ”crofter”-hus och allt annat som är fint och spännande att fotografera.
Dag 4 (16/6) (Frukost – Lunch)
På morgonen sätter vi kursen norröver mot den nordligaste ön Unst. Här checkar vi in vid vårt hotell i Baltasound för att därefter direkt utforska stränderna och vikarna längs ön med chans för utter, massor av fåglar och fina strandfynd.
Dag 5 (17/6) (Frukost – Lunch)
Vi fortsätter att utforska Unst och i dag är vi hela dagen i det stora naturreservatet vid Hermaness. Med utsikt mot fyren på klipporna Muckle Flugga så fotograferar vi tusentals havsfåglar längs de branta klipporna. Närmöte med lunnefågel, havssulor över havet och chans för marina däggdjur. På reservatets hedar häckar storlabben också, kallad ”bonxie” på lokalspråket, och luften fylls av vadarfåglars flykt och läten. Detta är ett av Storbritanniens finaste naturreservat.
Dag 6 (18/6) (Frukost – Lunch)
Vi lämnar Unst för att återkomma tillbaka till Lerwick. Efter incheckningen gör vi fotoutflykt resten av dagen och fotograferar det vi inte hann med under våra första dagar här.
Dag 7 (19/6) (Frukost)
Vi lämnar Lerwick mot flygplasten för hemresa med flyget. Har vi tid kvar fotograferar vi en sista gång vid Sumburg Heads mäktiga klippor.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.