Några av resans höjdpunkter:
- Vi bor djupt inne i deltat i ett exklusivt privat naturreservat på över 1000 hektar, helt tillägnat optimala naturfotomöjligheter, med ett nätverk av stigar och kvalitetsgömslen i ett riktigt djur-, fågel- och kräldjursrikt område – allt inom gångavstånd från hotellet. Enda sättet att komma hit är per båt, där finns ingen väg hit. Wild Nature är den enda svenska arrangören som erbjuder resor hit
- Fantastiska fotomöjligheter med 10-talet väl inkörda panorama-fotogömslen för bland annat guldsjakal, europeisk vildkatt, biätare, härfågel, havsörn, minervauggla, gråspett, mellanspett, brun kärrhök, kungsfiskare, blåkråka, vitögd dykand och en rad vadarfåglar
- Stor flexibilitet och frihet, vi bor på samma ställe hela veckan och kan variera mellan gömslen, smygfoto till fots och båttur i våtmarkerna runtikring
- Båttur i deltat med särskild fotobåt, med chanser till två arter pelikaner, alla Europas hägerarter, skägg/svarttärna, dvärgskarv, bronsibis, skedstork, dvärgrördrom, styltlöpare, skärfläcka, svarthuvad trut, svarthalsad dopping gråhakedopping, aftonfalk, balkanhök, vit stork, bara för att nämna några…
- Myller av amfibier och vackra insekter – lövgroda, skrattgroda, sjögroda, grönfläckig padda, stor dykarskalbagge, trollsländor och fjärilar
- Vi har erfarenhet av Rumänien och Donaudeltat ända sedan 1975 och tycker att detta är den bästa tiden på hela året här, med full fart i häckningsområdena
- Fler dagar och timmar i naturen och med många fler och mer professionella fotogömslen än de flesta andra arrangörer kan erbjuda
- Tillgång till små, tysta elbilar för att ta sig runt i reservatet på egen hand
- Ekonomiskt bidrag till naturskydd här genom ”Rewilding Danube Delta”
- Mysig lodge-anläggning med mycket bekväma rum med wifi och eget bad/toa
- Reseledarna ger dig egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
För den fågelintresserade fotografen är deltat ett paradis med fantastiska fotomöjligheter. Det privata reservatet vi ska till har utökat dessa fotomöjligheter enormt.
Donaudeltat upptogs 1991på UNESCOs Världsarvslista. På senare år har man börjat lägga ner resurser på att rätta till tidigare misstag (utdikningar, dammbyggen, rovfiske, rovjakt, kanalgrävningar, torrläggningar, etc) och nu tas steg för steg mot ett vildare delta: återutsättning av stör, borttagande av diken och vallar, återöversvämningar av forna våtmarker, lägre jakttryck, mer reglerat fiske och steg börjar nu tas för att börja återutsätta viktiga djurarter som förlorats, t ex kron- och dovhjort, vildhäst, bäver och utter. Stiftelsen Rewilding Europe driver i deltat projektet ”Rewilding Danube Delta”, vilket vi också stödjer med ett bidrag från varje resa.
Vårt utvalda privata reservat
Är närmare 1000 hektar stort och ligger innanför Periprava, den sista rumänska byn innan denna nordligaste av Donaus flodarmar, Chilia-armen kallad, kilometerbred rinner ut i Svarta Havet. På motsatta flodstranden ligger Ukraina och många invånare i dessa delar av deltat är etniska ukrainare. Ett nedlagt system med gamla fiskdammar finns på området, med en mycket rik fågelfauna. För första gången kör vi nu en resa till detta relativt nyskapade gömsle-fotoparadis, för vilket vi är exklusiv agent i Sverige.
Hur går fotograferandet till i reservatet?
Vi försöker vara uppe innan gryningen varje dag och vara på plats i respektive gömsle då ljuset kommer. Gömslena är för bland annat guldsjakal, vildkatt, biätare, härfågel, blåkråka, minervauggla, hackspettar, hägrar och vadare.
När ljuset in på förmiddagen blir för hårt och djurlivets aktivitet klingar av drar vi oss tillbaka till lodgen för lunch, kanske nedladdning av bilder och välbehövlig vila ett par timmar i middagshettan, innan vi åter ger oss ut, nu i det fina eftermiddags- och kvällsljuset för nya försök i något annat av de många gömslena. Eller kanske smygfotojakt till fots i reservatet, för fåglar som hackspettar, skäggmes, pungmes och gök, eller grodor och insekter? Några gömslen är dessutom gjorda för att användas efter mörkrets inbrott/ efter solnedgången, för de mer nattaktiva djuren.
Vi gör ett par båtturer med en särskild fotobåt in i deltat, för att fotografera naturen och fågellivet från vattensidan också, samt gör en utfärd till en kustlagun med saltträsk runt, där på senare år en koloni med svarthuvad trut börjat etablera sig och vadarsvalor brukar kunna fås att komma in på nära avstånd.
Vårt besök här (både i form av lokala inkomster och jobb från företagandet här, samt vårt enkla naturskyddsbidrag) bidrar till att stödja de aktiva ”rewilding”-åtgärder som man nu har börjat med, för att försöka återställa mer av deltats naturliga prakt. Man avvecklar dammar, översvämmar tidigare invallade marker, återinför saknade djurarter, stödutplanterar deltats symbol-art framför andra, den stora belugastören och reglerar fisket hårdare.
Förväntat antal fågelarter fotograferade under resan
30-40 arter
Resefakta
Datum
23–30 maj 2020
Pris
26 900 kr
(Anmälningsavgift 5 380 kr)*
Reseledare
Brutus Östling
Antal deltagare
Mini 6
Max 7
Sista anmälningsdag
15 mars 2020
Inkluderat i priset
Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden & gömslen, samtliga båtturer, lokala guider, fotoreseledare från Wild Nature Fotoresor, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, lokala elfordon), transfer till det privata reservatet till och från Bukarest flygplats och/eller NH Hotel i Bukarest.
Vi kommer att bo hela sex nätter på ett och samma ställe, en 4-stjärnig lodge, mitt ute i ett privat reservat i naturen.
Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Bukarest OTP, ev. hotell i Bukarest natten innan avresan (eftersom många flyg anländer hit för sent på dagen för transfern ut till deltat, det kan bokas genom oss!), ev. visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär, enkelrumstillägg (om så önskas eller om rumspartner inte kan ordnas att dela dubbelrum med).
Enkelrumstillägg
3 000 kr
Flygplats
Resan börjar med samling på NH Hotel, alternativt Bukarests flygplats Otopeni (OTP) i Bukarest senast 11.30 23 maj, och avslutas på Bukarests internationella flygplats Otopeni OTP 2,5 timmar innan deltagarnas respektive flyg därifrån, den 30 maj.
Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till flera olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så att ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och gärna en blixt för nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. Under strövtågen i området är det viktigt att ha med ett bra vattenskydd för kamerautrustningen, då kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan/ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera plus objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Regnskydds-överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med bägge. Ett stativ är en nödvändighet, gärna med ett så kallat Gimbal-huvud, typ Wimberley/Benro/Sirui/Gitzo. En rispåse/beanbag kan komma väl till pass i gömslena. Använd de som finns på platsen eller ta med egen (tom, den kan fyllas på plats med ris eller bönor). Beanbag kan köpas på vår shop om så önskas.
Gömslena
Det finns ett 10-tal gömslen på området. De flesta är för 2 fotografer, men några för upp till 6 fotografer. All deltagare kommer att få tillfälle att sitta i vildkatts- och örngömslet minst två gånger under resan.
Vandringar
Många tillfällen ges till korta strövtåg i reservatet, både dag- och nattetid, på egen hand och/eller i grupp. De är inte ansträngande konditionsmässigt eller långa.
Kläder
Morgnar och kvällar kan vara aningen kyliga i deltat, men annars brukar vädret så här års vara huvudsakligen torrt och varmt. Dagarna kan bli mycket varma med temperaturer på 25-30 grader. Vi är dock precis i skiftet mellan vår och sommar, så svalare luftmassor kan komma ner norrifrån och kyla ner betydligt. Ta med ett regnställ/regnponcho av god kvalitet (Fjällrävens klassiska poncho rekommenderas), regnbyxor, vind-/skaljacka samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. En skön varm tröja. Gummistövlar (om man tänker sig traska bit i våtmarkerna) eller annars ett par lätta vandringskängor/skor eller joggingskor, rekommenderas för fötterna i terrängen. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skodon för viloperioderna på hotellet eller transportsträckorna till och från området. En keps eller hatt samt solglasögon mot den tidvis starka solen.
Tillgänglighet
Hotellrummen är i markplan och naturen i reservatet är i huvudsak platt, dock bitvis sandig. Eftersom deltagarna har tillgång till små tysta elbilar på området får tillgängligheten anses vara god även för personer med något begränsad rörlighet, typ kryckor. Vi kommer också att röra oss sittandes ombord en mindre båt i deltat. Resan bedöms inte lämplig för rullstolsburna.
*Betalningsvillkor
Speciella betalningsvillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.
Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.
Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.
För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som
- inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
- du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.
Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.
OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.
Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.
Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
Dagsprogram
Många flighter från Västeuropa kommer in till Bukarest för sent på dagen för den vidare transfern till deltat. Reser ni med de flygbolagen rekommenderar vi att ni åker till Bukarest redan dagen innan. Vi har ordnat ett specialpris på NH Hotel för de som vill boka det. Tänk på att vi behöver starta transfern senast 11.30 den 23/5, så att om ni inte anländer dagen innan och bor över i Bukarest, så ta en flight som kommer in med minst 4 timmars marginal, så att eventuella förseningar inte förstör för alla. Vi rekommenderar att stanna över natten i Bukarest från 22/5.
Dag 1 (23/5) (Lunch – Middag)
Beroende på vilka flyg deltagarna väljer att anlända med, så samlas vi antingen på NH Hotel i Bukarest eller på Bukarests flygplats senast klockan 11.30, för avresa med minibuss till Donaudeltats huvudstad Tulcea. Där hämtas vi sedan med en privat, täckt båt som tar oss hela vägen fram till hotellet/reservatet utanför den lilla byn Periprava, dit vi anländer i kvällningen.
Dag 2-6 (24-28/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Fem och ett halvt härliga dygn i det privata reservat på 1000 hektar. Ett område helt vigt åt naturfoto, med ett 10-tal fasta gömslen som vi roterar mellan enligt ett visst schema, alltefter önskemål, turordning och möjlighet. Deltagarna har också tillgång till små elfordon att köra runt i på ägorna efter eget tycke. Det ordnas dessutom fotosafaris med båt ut i deltat, för andra sorters bilder på vattenfåglar som pelikaner, hägrar, dvärgskarvar, dvärgrördrommar, skägg/svart/vitvingade tärnor och kanske några av de miljoner stora gröna grodor (damm/sjö/skrattgroda) som lever i näckroshaven. Vi kommer ofta att vara uppe innan tuppen, ha tid för vila mitt på dagen, och sedan vara ute till efter solnedgången på kvällen. Vissa gömslen är dessutom bäst i mörkret, tex för europeisk vildkatt.
Dag 7 (29/5) (Frukost – Lunch – Middag)
En avslutande fotomorgon, med utfärd till en saltlagun med chans till svarthuvad trut och vadarsvala. Sedan far vi tillbaka från Periprava med hotellets båt via Tulcea och sedan minibuss till Bukarest där vi övernattar på NH Hotel.
Dag 8 (30/5) (Frukost)
Transfer shuttle-bus från hotellet till respektive flygavgång som deltagarna bokat, c 2,5 timmar innan avgång.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.