Några höjdpunkter

  • En av Afrikas finaste nationalparker. Många stora kattdjur i ökenmiljö
  • Lejon i sanddyner
  • Vår resa går till Kalahariöknens djurrikaste del
  • Möjlighet för ökenlo, gepard och afrikansk vildkatt
  • Massor av oryxantiloper i suggestiva miljöer
  • Bästa området för att se och fotografera den sällsynta bruna hyenan
  • Många möten med surikater
  • Djuren är koncentrerade till vattenhål med möjligheter för action
  • Ett otroligt rikt fågelliv med många rovfåglar
  • Nattfotografering av öknens stjärnhimmel
  • Gott om tid till att fotografera och många game-drives** på varje lokal
  • Två reseledare med massor av kreativa och olika fotograferingstips
  • Reseledarna visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
  • Vi stödjer organisationen ”Project Wild Dog”

KGALAGADI TRANSFRONTIER NATIONALPARK
Nationalparken är ett av de vildaste och mest djurrika vildmarksområden som finns på denna planet. Nationalparken är större än många länder och sträcker sig in i både Sydafrika och Botswana. Flera olika ökenekosystem ger en oerhörd rik djurvärld med ökenlejon i sanddyner, geparder och leoparder som jagar sabelhornade gemsbock och andra antiloper. Fågellivet är otroligt varierande med Afrikas största och minsta rovfåglar. Hit kommer professionella naturfotografer om och om igen för den vackra miljön, de många djuren och det otroliga ökenljuset.

12 maj 2000 invigdes denna transfrontier park. Transfrontier betyder en park/nationalpark med stora sammanhängande och intakta ekosystem som sträcker sig in i flera länder, och där det inte finns hinder utan djuren kan röra sig och vandra fritt.

Kgalagadi innehåller flera ökenekosystem med flera stora floder som enbart fylls under regnperioden. Nossobfloden är gränsflod och rinner således både i Botswana och i Sydafrika. Under torrtiden är det här det mesta av djurlivet finns eftersom stora samlingar av kameltornsakacieträd finns. Dessa ger näring och skugga till hovdjuren och efter dessa följer rovdjuren. Runt dessa flodbäddar och vid vattenhålen utspelar sig dagligen en kamp på liv och död eftersom rovdjuren oftast jagar här.

DJURLIVET I KGALAGADI
Landskapet präglas av röda och gula sanddyner, saltsjöar, stäpp och skogssavann. Djurlivet är otroligt rikt med stora mängder springbock, gemsbock, struts, gnu, giraff och koantilop. Mindre djur är även de rikt representerade, här hittar vi djur som sjakal, afrikansk vildkatt, honungsgrävling, surikat, ökenräv, mungo och specialiteten den visslande ökenråttan. Men det är de stora kattdjuren och möjlighet att se dem “in action” som har gett parken kultstatus bland naturfotografer. Afrikas stora
svartmanade lejon, gepard, leopard, ökenlo, fläckig hyena och brun hyena jagar alla i nationalparken och möjligheter till spännande fotografering är stor.

Fågellivet är unikt med den störst örnen – stridsörnen, och den minsta rovfågeln i Afrika – pygméfalken. Slagfalk är mycket vanlig och likaså många arter vävarfåglar, bylbyler, duvor, trapper, flyghöns, ugglor, finkar och ett stort urval av övriga rovfåglar.

Under resan kommer vi att bo på flera spännande lodger och “restcamps” där det finns möjlighet att gå runt själv och fotografera de mindre djuren. Några har även egna gömslen där det finns chans för rovdjur på nära håll.

Under resan kommer vi även att ha fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för nästa dags fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö.

Och detta är också en resa för dig som längtar till Afrika men som kanske redan har gjort flera vanliga safariresor i Östafrika och Södra Afrika.

Detta är en oerhörd unik fotosafari!

Dagsprogram

Mer information

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Johan Siggesson född 1977. Frilansande naturfotograf från Älvängen strax norr om Göteborg, men boende på Malta sedan flertalet år tillbaka.

Johan har en högskoleexamen i informatik. Han leder kurser i naturfotografi på Malta och anlitas flitigt av de lokala naturorganisationerna för bildvisningar och föreläsningar. Johan leder också privata workshops på Malta där han främst koncentrerar sig på de lokala kameleonterna och de endemiska sötvattenskrabborna.

Det relativt begränsade djurlivet i hans nya hemland Malta har inspirerat honom att söka sig till andra destinationer. Skottland ligger Johan särskilt varmt om hjärtat och han fotograferar regelbundet både på Shetlandsöarna och på det Skotska Höglandet.

Johan har under åren premierats i många av de större naturfototävlingarna både i Europa och USA. Hans bilder är utsökta och subtila med fokus på det nära.
2014 utsågs han till Årets Naturfotograf i Skottland.

www.johansiggesson.com

Safari i bil kallas för game-drives. På resan kommer vi att färdas i stora och moderna Toyota 4WD bilar. Vi är 3 fotografer i varje bil.

Nästan alla arrangörer har ett antal förutbestämda game-drives** per dag och ett max antal kilometer av ekonomiska sparskäl, MEN INTE VI! Vi kan planera och köra hur mycket vi vill och utan några kilometerrestriktioner.

Normalt vill vi göra game-drives** tidig morgon innan soluppgång tills det blir varmt på förmiddagen. Därefter blir djuren inaktiva p.g.a värmen och för oss väntar frukost, vila, lunch och fotoworkshop i campen innan det är dags för eftermiddagens game-drive** som slutar när det blir mörkt. Några dagar vill vi köra hela dagen, t.ex om det är mycket att fotografera och spännande djur att leta efter och likaså när vi skall förflytta oss mellan lodgerna. Vid dessa tillfällen har vi eventuellt frukost och/eller lunch med oss.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar, så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under game-drives** är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Mer information kommer med avresemeddelande. Stativ är svårt att använda i jeeparna, där är bönpåsar bättre. Stativ är däremot mycket bra i de olika camperna där det finns många mindre djur och fåglar att fotografera.

Under morgonen och på kvällen kan det vara kylig och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka.
Gymnastikskor och sandaler är bästa valet för fötterna. Solskydd för huvudet är mycket viktigt.

Boende
Boendet kommer att vara på lodger av medelstandard och vi bor både på Botswana-sidan och på Sydafrika-sidan.

Boendet har begränsningar för rullstol. De jeepar vi använder kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram (lunch kan vara enklare lunchpaket ex smörgås), samtliga inträden och kameraavgifter i nationalparker och reservat, samtliga game-drives, lokala guider, fotoworkshops, transfer till och från Upington flygplats. Boendet kommer att vara på lodger av medelstandard och vi bor både på Botswana-sidan och på Sydafrika-sidan.

Flyg tur och retur Upington Sydafrika, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, saker av personlig karaktär.

Upington internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.
Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

För nordiska medborgare krävs inget visum till Sydafrika för vistelser under 90 dagar. Ditt pass ska vara giltigt i minst 30 dagar efter hemresan från Sydafrika. Du ska minst två tomma sidor i passet till stämplar och passet ska vara maskinläsbart. Gränsövergången mellan Sydafrika och Botswana är obemannad. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.