Några höjdpunkter

 • 5 dagars vandring men boende på mysiga lodger
 • Nepals kultur, fauna och flora
 • Vi kan se och fotografera ågra av Himalayas högsta toppar utan att vi behöver vandra över 3600meter
 • Kathmandus tempel och myllrande stadsliv
 • Närgångna Makaker och Glador
 • Fotografera ugglor och Guldschakal i lokalt naturreservat
 • Pokahara med Phewa lake med Himalayas vita toppar
 • Svensktalande fotografisk ledare och lokala guider
 • Reseledaren tar dig till sina favoritställen, och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Tidigt på morgonen väcks vi ur våra sängar av en kopp varm te, vi rör oss ut i den kyliga bergsluften för att uppleva dagens första solstrålar på dem vita topparna som reser sig på andra sidan dalgången. Nedanför oss fyller tät dimma dalgången och på himlen syns några av nattens sista stjärnor. Med våra kameror i högsta hugg får bergen liv när gryningens ljus färgar dem i varma toner av orange och rött. Det är här på 3600 meter över havet som vi fångar Himalayas spektakulära landskap och kultur på ett fotografiskt äventyr över 12 dagar med lärande och upplevelse i fokus.

Följ med på en unik fotografisk upplevelse till några av världens högsta toppar och mytomspunnen natur. Längs med Himalayas sluttningar vandrar vi genom subtropisk skog, över floder och vattenfall medan vita bergstoppar reser sig framför oss. Vi rör oss sakta högre upp bland bergen tills vi når trädgränsen och spektakulära vyer över 8000 meter höga berg ligger framför oss. Längs med bergskammen seglar mäktiga gamar på vindarna och djupt nere i dalarna kan vi ana små byar och bergssamhällen, det är här vi vi hittar våra motiv och utvecklar våra fotografiska kunskaper med ledning av Himalaya-fotografen Jonathan Stenvall/N

BOENDE OCH MAT
I Kathmandu och Pokhara kommer vi bo på hotell och äta bekvämt på restauranger i närområdet. Under vandringen kommer vi spendera nätterna på Tehus. Tehus ägs ofta av en familj som bor uppe i bergsområdet längs med vandringsleden och erbjuder mat och sovrum av enkel med väldigt mysig karaktär. Maten som erbjuds här består av både lokala rätter och västerländska alternativ.

NATUR OCH KULTUR
Det är svårt att hitta en mer storslagen natur på jorden än Himalayas vita toppar, det är dock långt ifrån allt som Himalaya har att bjuda på. Djupa dalgångar med klarblå floder, täta tempererade regnskogar och små pittoreska bergsbyar präglar Himalayas lägre sluttningar. Vi kommer även spendera tid i huvudstaden Kathmandu samt den mycket kulturella stadsdelen Patan fylld av tempel och buddistiska monument belägen i Kathmandu-dalen.

WORKSHOP
Resan är skräddarsydd så du ska få dem bästa fotografiska förutsättningarna att fånga Himalaya men också utveckla din fotografering och lära dig nya kreativa tekniker för att fånga mäktiga bergslandskap. Under ledning av Fotograf Jonathan Stenvall kommer du få tips, råd och personliga handledning under resan. Under resans gång kommer vi ha inslag av både fotografisk teori och praktiska övningar med mål att ta din fotografering till nästa nivå.

VANDRING OCH SVÅRIGHETSGRAD
Vår vandring går genom Mardi himal i skuggan av det mäktiga Annapurna massivet med högsta topparna över 8000 meter. Vi är på plats sen höst efter monsunen slut då vyerna vanligtvis är som allra bäst, vi kommer kunna njuta av klara krispiga morgnar och varma behagliga dagar genom bördiga skogsklädda sluttningar. Vandringen är en av de lättare då vi aldrig kommer nå över 4000 meter och rankas vanligtvis som lätt till medel. Med det sagt är det ändå alltid krävande att vandra i Himalaya men de flesta oavsett ålder eller erfarenhet kommer kunna klara etapperna förutsatt att man förbereder sig rätt inför vandringen. Delar av packningen kommer vi få hjälp med så vi endast behöver bära en lättare dagsväska med kamerautrustning. Kontakta oss om du har frågor eller osäkerheter kring vandringens svårighetsgrad.

Det gömda Himalaya, Nepal. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Jonathan Stenvall
Det gömda Himalaya, Nepal. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Jonathan Stenvall

Dagsprogram

Dag 1  (26/10)(Frukost)
Ankomst till vårt i hotell i Kathmandu, vi har tillsammans en introduktion till det kommande äventyret och du får tid att förbereda och köpa in den sista utrustningen. Under kvällen åker vi tillsammans till Swayambudnath, ett tempel och buddistisk stupa på toppen av ett trädklätt berg som reser sig högt över Kathmandus brus. Här uppe finns en stor del av stadens urbana makak population som vi fotograferar medan solen går ned över topparna som omger Kathmandu dalen. Har vi tur får vi redan nu se några av Himlayas höga 8000 meters toppar långt bort i fjärran. Vi avslutar dagen med gemensam middag och samkväm.

Dag 2 (27/10) (Frukost)
Tidigt på morgonen går vi ombord på en buss som på slingriga vägar tar oss genom centrala Nepals landskap av höga berg och djupa dalar. Vi stannar till och äter lunch på Royal Beach camp intill floden Trisuli innan vi fortsätter till staden Pokhara, vår utgångspunkt till Himalaya. Vi kommer fram på eftermiddagen / kvällen och bor intill vackra Phewa sjön. Vi tar en promenad i solnedgången längs med sjön innan middag och läggdags.

Dag 3 (28/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost färdas vi norrut med vyer över några av världens högsta berg. Vi börjar vår vandring genom bördiga sluttningar och täta skogar. Vi tar oss upp till Australian camp på ca 2000 meter över havet där vi övernattar på ett mysigt tehus. Vi tar alla tillfällen vi kan få att utforska området fotografiskt och kombinerar vandringen med teori och praktiska fotouppgifter.
Pokhara – Australian camp 2060 m.ö.h

Dag 4 (29/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vandringen fortsätter och naturen övergår till en tät rhododendronskog samtidigt som vi tar oss högre upp i bergskedjan. Makalösa vyer över Annapurna och det kända ’’Fish tail’’ berget skymtar genom lövverket. Vi vandrar hela dagen och tar oss upp ända till 3000 meter över havet, självklart med kamerorna i högsta hugg.
Australian camp – Low camp 3050 m.ö.h

Dag 5 (30/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi vaknar tidigt för att se solens första strålar träffa några av jordens högsta toppar, efter vår fotograferings session äter vi en varm frukost innan avfärd mot high camp. Vandringen tar oss längst en hög bergsrygg med spektakulära vyer åt alla håll. Vi anländer till High camp tidigt på eftermiddagen. Vi äter ett mål mat och förbereder inför gyllene timmen när ljuset på bergen är som allra bäst.
Low camp – High camp 3600 m.ö.h

Dag 6 (31/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi vaknar tidigt och tar oss ytterligare några hundra meter upp. Här njuter vi av soluppgången och vandringens bästa vyer. Vi spenderar hela dagen i området kring high camp där vi utvecklar vårt bildspråk och lär oss hur vi på bästa sätt fångar landskapet. Vi övernattar nere på high camp.
High camp – View point – High camp 3600 m.ö.h

Dag 7 (1/11) (Frukost – Lunch – Middag)
För dem som vill ger vi oss ut på ännu en gryningsfotosession innan vi efter frukost lämnar high camp. Vi jobbar oss ned till Forest camp där vi vilar ut på lägre altitud och spenderar natten på 2540 m,ö.h.
High camp – Forest camp 2540 m.ö.h

Dag 8 (2/11) (Frukost)
Efter frukost fortsätter vi sista biten ner till vår upphämtningsplats där vi blir körda i jeepar tillbaka till Pokhara, övernattning på hotell intill sjön.
Forest camp – Pokhara

Dag 9 (3/11) (Frukost)
Efter en lång vandring på hög höjd får vi idag en chans att vila ut och utforska staden på egen hand. Hyr en båt, upplev sjöns tempel eller vila ut på hotellrummet. Vi ses på kvällen för gemensam middag och samkväm.

Dag 10 (4/11) (Frukost)
Vi flyger inrikes tillbaka till Kathmandu, från flygplatsen blir vi körda till Patan i Kathmandu dalen. Patan är känt för sina fantastiska tempel, monument och kulturarv. Vi fotograferar och utforskar stadens över 1200 olika buddistiska monument.

Dag 11 (5/11) (Frukost)
Nu börjar det bli dags att knyta ihop säcken och gå igenom resans bilder tillsammans. Du kommer få lära dig mer om redigering i Adobe photoshop och Lightroom och vi avslutar med en gemensam bildvisning. Under dagen kommer det även finnas tid för egen fotografering. Vi återsamlas på kvällen för gemensam middag på hotelltaket.

Dag 12 (6/11) (Frukost)
Transfer till flygplatsen och avfärd mot Sverige.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan ibland även för djurfotografering.
  Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.

  Då det kan förekomma regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.

  Tänk på att du ska orka bära din utrustning när du vandrar.

 • KLÄDER
  Fältkläder så att du kan klä dig i lager är det bästa alternativet. Regnkläder är bra att ha med.

  Mer information om kläder fås i utskick innan resan.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Vandringen i Himalaya naturen där gör att möjligheten att genomföra resan är begränsande vid nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Boende på hotell och tehus alla nätter, frukost alla dagar, samtliga måltider under vandringen, lokala guider, bärhjälp, alla tillstånd, fotoworkshop, inrikes transport.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg till och från Nepal, visum, luncher och middagar i Kathmandu och Pokhara,  dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, ev vaccinationer, ev medicinska tester och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan startar och slutar på Tribhuvan flygplats i Kathmandu.  Exakt tid anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan workshopen.

 • PASS OCH VISUM
  För svenska medborgare som reser till/Nepal krävs giltigt pass. Svenska medborgare kan få visum vid ankomst till Nepal (visa on arrival). Svenskar uppmanas att innan resa kontrollera med nepalesiska generalkonsulatet i Stockholm eller med nepalesiska immigrationsmyndigheten vilka regler som gäller för det visumet som är tänkt att sökas.. Pass krävs vid incheckning av flyg.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Var noggrann med att kolla att försäkringen innehåller hemreseskydd vid eventuell sjukdom eller pandemi och att den gäller för alla former av förändringar i form av inställda flygresor, förseningar, myndighetsbeslut eller skadestånd, oavsett anledning bortom er, vår resebyrås och vår lokala arrangörs kontroll. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Vandring i hög terräng är den stor del av resan. Kontakta oss om du har frågor eller osäkerheter kring vandringens svårighetsgrad.

  Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

  Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Jonathan (f, 1997) är uppväxt och baserad i Stockholm. Med fascination för naturens mångfald fotograferar han allt från spektakulära bergslandskap till den lilla makrovärlden. Han har sedan ung ålder föreläst, haft workshops och fotoresor. Hans bilder och texter har publicerats i ett flertal böcker, magasin och tidningar.

År 2015 blev han utsedd till årets unga nordiska naturfotograf (NNPC) och sedan dess har han blivit tilldelad flera utmärkelser i internationella fototävlingar.

Jonathans intresse för att resa och upptäcka världen tog honom 2017 till Nepal och Himalaya vilket har blivit en plats han återbesökt många gångar och är idag utbildad vandringsguide i centrala Nepal.

Jonathan är invald i Naturfotograferna/N utbildad guide och ambassadör för kameramärket OM System.

Hemsida: www.Jonathanstenvall.com

Jonathan Stenvall, fotografisk ledare Wild Nature fotoresor

  Boka fotoresa

  Det gömda Himalaya - Nepal 26 okt - 6 nov 2024

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund