Den stora migrationen – Kenya

Augusti 2021

Den sammetslena afrikanska nattens intensiva mörker omsluter oss där vi sitter vid en öppen eld i vår tältcamp. Ur mörkret hör vi några hyenor som skrattande passerar inte långt från campen. Samtalet runt elden tar åter över ljudkulissen och det finns mycket att prata om. Hela dagen har tillbringats ute i Masai Maras fantastiska natur och upplevelserna och intrycken är många, för att inte tala om bilderna. I ett slags eufori berättas det omväxlande om lejonflocken vi fotograferade i soluppgången, gnuer som korsade floden och den unika upplevelsen att få se en gepardhona med sina ungar sittandes på en termitstack och blicka ut över de vidsträckta gräsmarkerna. 

Plötsligt så fylls natten av ljudet från två rytande lejon, kraftfullt och självsäkert talar de två hanarna om för sin flock och andra lejon att det här är deras område och att här är det dom som är kungarna.

Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Den ständigt pågående vandringen av gnuer och andra betesdjur som zebror och antiloper brukar komma till Masai Mara under juli månad och då fylls savannen med miljontals av djur. För att komma till gräsmarkerna i Masai Mara måste djuren korsa Mara floden och denna företeelse har blivit en av de riktigt stora naturupplevelserna i världen och något som man som naturfotograf och naturintresserad bara måste uppleva någon gång i sitt liv. När djuren korsar floden för att komma till nya betesmarker så utsätter de sig för stor fara då floden är ”full” av krokodiler som gärna tar för sig av detta tillfälle. För att minska risken att bli en krokodils byte samlar sig djuren i stora flockar och tvekan kan vara lång innan de vågar sig ut i floden. Till slut så är det någon som vågar sig ut och den följs genast av flocken. För att så snabbt som möjligt ta sig över floden kastar sig djuren ibland ut från strandbrinken och landar på sina artfränder.

På resan kommer vi självklart att försöka få bra bilder när gnuerna och de andra betarna korsar floden men vi kommer inte att glömma bort allt annat som finns runt omkring. Djuren är bokstavligen överallt och givetvis drar de stora mängderna av betesdjur till sig många predatorer så vi har mycket stora chanser att få uppleva unika möten med de stora kattdjuren.

Under vår vistelse kommer vi även att besöka andra reservat och nationalparker. Vi kommer att besöka några av sjöarna med ett rikt fågelliv, här har vi fokus på att fotografera skrikhavsörn, flamingos, kungsfiskare och mycket mer.

För att göra vår resa till Kenya riktigt fulländad planerar vi att göra en förlängningsresa till Amboseli nationalpark i södra Kenya. Här är det fotografiska fokuset helt och hållet på elefanterna och att få bilden av elefanter med berget Kilimanjaro i bakgrunden.

Resan blir preliminärt på ungefär två veckor om man väljer att följa med på förlängningen också.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.