DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – MANDELBLOM OCH BÖLJANDE JORDBRUKSLANDSKAP I ANDALUSIEN 10 – 15 FEBRUARI 2022. LÄS MER HÄR…

VAR MED OCH UPPTÄCK RIO TINTO
När vi planerade och rekognoserade för vår resa till Andalusien och mandelblomningen ville vi också rekognoserad området kring Rio Tinto för att kunna göra en framtida resa dit. Så när Frida var i Andalusien förra året gjorde hon även besök vid Rio Tinto för att rekognosera och fotografera men pga oförutsedda händelser hann hon inte med allt vi hade planerat. Vi vill inkludera Rio Tinto i våra framtida resor till Andalusien så i samband med resan till mandelblomningen i Andalusien i februari 2022 kommer Frida att lägga ytterligare några dagar vid Rio Tinto för att lära känna området bättre och om du vill har du möjlighet att följa med på denna ”tilläggstur” tillsammans med Frida.

Den unika miljön intill Rio Tinto bjuder på mängder av motiv, det finns större vyer att arbeta med, men det är kanske framförallt de intima landskapen som är allra mest spännande här. Detaljerna, mönstren, färgerna och formerna i klippor, stenar, lera, sand och vatten triggar kreativiteten och bjuder på oändliga fotomöjligheter.

RIO TINTO
Floden, vars namn betyder den röda floden, har fått sin ovanliga färgskala efter ca 5000 års gruvbrytning i Minas de Rio Tinto, där man bland annat brutit guld, silver, koppar och andra mineraler. Floden har en extrem syrahalt (pH2) och höga värden av järn och tungmetaller. Ungefär 50 km av floden är färgad i rött, orange och gult.

Pågrund av flodens extrema sammansättning är det lite liv här, men några bakterier och alger lyckas leva i det förgiftade vattnet. Man forskar fortfarande mycket kring floden och det finns teorier om att det kan vara naturliga orsaker bakom den ovanliga sammansättningen och det låga pH-värdet, men det mesta talar för att den långvariga gruvdriften är huvudorsaken.

Floden har även fått forskarnas uppmärksamhet pågrund av de bakterier som lever och trivs i miljön. Man har bland annat jämfört likheterna med prover från Mars.

Dagsprogram

Mer information

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Landskapet bjuder på stor variation och det finns motiv i både stort som smått. Därför rekommenderar vi att ni tar med er en vidvinkel (14-24 mm eller liknande), ett normal zoom t ex 24-70 alternativt någon fast optik såsom 24mm / 35mm / 50mm  samt ett kortare tele t ex 70-200 mm som passar bra för de stora vyerna. Även ett makro kan komma väl till pass för detaljer.

Stativ rekommenderas! Samt gärna någon form av fjärrutlösare (även timer går bra).

Gråfilter och polariseringsfilter kan vara bra att ha med sig. Även regnskydd till kameran.

Det kan vara lite kyligt på morgnar och kvällar så en varm tröja / tunn jacka är bra att ha med. På dagarna ligger temperaturen ofta kring 20 grader. Bekväma vandringskläder och kängor är att rekommendera samt regnställ. Komplettera gärna med sandaler / träningsskor att ha på hotellet eller under transportsträckor.

Vi bor på mindre hotell av medelstandard.

Boendena kan ha begränsningar vad gäller tillgänglighet. Vår minibuss är inte tillgänglighetsanpassad.

Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från Malaga flygplats och naturvårdsbidrag.

Flyg tur och retur Malaga, Spanien, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

Resan börjar och avslutas på Malaga flygplats. Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.