Costa Rica

mars 2021

Några av resans höjdpunkter:

 • Längre resa med fler dagar än de flesta andra arrangörer.
 • Många års erfarenhet och lokala kontakter för speciella djur.
 • Fantastiska molnregnskogar i Monteverde.
 • Närkontakt med många arter kolibrier.
 • Praktquetzalen är lättast att få se och fotografera under denna tid.
 • Myller av amfibier och kräldjur och med flera arter av pilgiftsgroda.
 • Många nattexkursioner i regnskogarna.
 • Närfotografering av tukaner och många andra färggranna fåglar på en privat hacienda.
 • Vandringar och fotografering bland trädtopparna.
 • Världens hotspot för djur och växter.
 • Flera arter av de största arapapegojorna.
 • Vrålapor och sengångare.
 • Heldag på gränsfloden mot Nicaragua.
 • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi bidrar aktivt till naturskydd i ”Barnens regnskog”.

Costa Rica är en av världens främsta naturdestinationer. Ekoturism är inte bara ett begrepp utan en realitet överallt i landet och nästan 30% av landets yta är skyddad i form av reservat eller nationalparker. Det finns knappt heller något annat land i världen som har så många olika växt- och djurarter inom ett så litet område som Costa Ricas. Landets biodiversitet är världens största.

Costa Rica är också landet utan militär och så rent att man kan dricka vattnet nästan överallt. Costa Rica har dessutom några av världens mest uttalade miljö- och naturvårdslagar och naturguiderna är av yppersta världsklass.
På denna fotoresa har vi med stor lokalkunskap och omsorg valt vart vi ska åka så att vi får möjligheten att uppleva både olika miljöer och en rikedom av djur och växter. Vi rör oss därför främst i de artrika regnskogarna varav några är världskända och vi gör under två veckor en cirkel i det centrala höglandet där vi möter en spännande natur överallt. Kolibrier, tukaner, vrålapor, trögdjur, leguaner och pilgiftsgrodor är bara ett fåtal av de spännande djurgrupperna som vi möter och nästan överallt är djuren förvånansvärt oskygga. De är på många håll lätta att fotografera, eftersom jakt inte förekommer sedan länge. Skogarna är levande med tusentals orkidéer, lianer, bromelior, mossor och andra epifyter och varje dags besök i regnskogen ger helt nya fotomöjligheter av djur, växter och miljöer.

Monteverdes molnregnskogar
Vårt första mål på fotoresan är Monteverdes molnregnskogar. En förtrollad värld som består av flera olika reservat. Området ligger isolerat på 1400 meters höjd och varje dag sveps skogarna in i de lågt hängande molnen. Vi bor i ett av de små trevliga samhällena och gör utflykter till olika reservat varje dag. Huvudmålet är praktquetzalen som i sin lysande gröna dräkt med den 65 cm långa stjärten var gudarnas budbringare i indiankulturerna. Detta är en av världens vackraste fåglar och ingenstans är den så lätt att se som här. Vi hoppas också på den märkliga treflikiga klockfågeln som har ett läte och ett utseende som hämtat ur Star Wars. Kolibrier finns det gott om och vi besöker också fler matningsställen så vi kan komma dem nära. Dessutom gör vi flera nattfotograferingar i Barnens Regnskog, som är bevarat av svenska skolelevers insamlingar, där vi hoppas på allt från ormar, grodor till spännande insekter. En morgon gör vi en av världens mest spektakulära trädtoppsvandringar bland trädkronorna så vi kan fotografera skogen från ovan. Jaguar, ocelot och tapir finns också i Monteverdeområdet men är svåra att se.

Gränsflod mot Nicaragua
I det nordligaste Costa Rica, på väg mot gränsfloden Rio Frio passerar vi en av världens vackraste stratovulkaner – Arenal, som tillika är Centralamerikas mest aktiva vulkan. På floden har vi under en hel dag en egen båt, som tar oss otroligt nära alla hägrar, storkar, ibisar, ormhalsfåglar, skarvar, kungsfiskare och andra vattenfåglar som finns längs floden. Vi smyger oss nära med båten och hoppas även att överraska en och annan kajman på fotoavstånd. Här på gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua är floden otrolig vacker och har vi tur kan det även bli bilder på vrålaporna som också finns här.

Tirimbina och La Selva låglandsregnskog
En riktig låglandsregnskog är också på vårt program. I denna regnskog finns internationella team av biologer som har studerat skogen i över 30 år. Här gör vi flera nattvandringar och letar efter ugglor, pungdjur, grodor, insekter och ormar. På dagarna strövar vi i närheten av vår lodge där djuren finns ända in på husknuten. Här finns det flera arter pilgiftsgrodor, den stora rödögda lövgrodan som är sinnebilden för Costa Ricas regnskogar, tukaner, papegojor, kolibrier och stora trädklättrande leguaner. Alla märkligt orädda och fotomöjligheter finns här i övermått. Vi besöker också reservatet under dagtid och hoppas på spindelapor och vrålapor framför kamerorna och vi gör ett besök på en privat hacienda som har riggat för naturfotografer och där tukaner, färggranna tanagers och kolibrier förekommer i överflöd – helt tillvanda till naturfotografer.

Cerro de la Muerta
Sista målet på resan på väg tillbaka mot San José är Cerro de la Muerta – ”De dödas berg”. Vi åker upp i molnregnskogen igen – nu i Talamanca bergen till en otrolig mysig och trevlig lodge. Där finns de bästa förhållanden för praktquetzal och speciella kolibrier som eldstrupig kolibri och vulkankolibri. Alla djur är precis runt lodgen och i samarbete och med hjälp av ortsbefolkningen får denna ekoturistiska lodge alltid nys om var spännande djur finns. De har även ett program för omhändertagande och utsläpp av ormar som annars lätt blir offer för jordbrukarnas machetes. Vi finslipar nu alla de tekniker som vi har lärt oss om action- och kreativ fotografering av djur och fåglar i en behaglig familjär miljö innan det är dags för det närliggande San José och hemfärden.

Under resan kommer vi även att ha tid för fotografisk workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för nästa dags fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.
Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö.

Resefakta

Datum
Mars 2021

Pris
  
Kommer inom kort

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare

8

Vandringar
På resan kommer vi att ha många korta vandringar i reservaten varav hela 5-6 nattvandringar. Dessa nattvandringar är som de övriga dagsvandringarna, de är ej ansträngande konditionsmässigt eller långa. Speciellt i mörkret rör vi oss mycket långsamt så ögonen hinner med.

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, samtliga båtturer, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från San José flygplats.
Boendet kommer att vara på hotell, camps och lodger av medelstandard

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur San José, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, ev. kameraavgifter i reservaten och saker av personlig karaktär.

Flygplats

San José internationella flygplats vid namn Juan Santamaría. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kolibrier och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. 
Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då det är mycket blött och kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåse liknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är tungt att släpa på i regnskogen men är bra att ha i alla lägen, framförallt vid fasta situationer vid matningsplattformarna och vid kolibrimatningar. Alternativet är ett stabilt ettbensstativ. Ett stativ av den ena eller andra formen är ett måste.

Kläder

Morgonen kan vara lite kylig i bergsregnskogen. Dagarna är mycket varma med temperaturer på över 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Gummistövlar eller ett par grövre vandringskängor är ett måste för fötterna i regnskogen. De ger dessutom ett skydd mot ev. ormar. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
 För genomresa (transfer) genom USA behövs ett Esta visum. Ansök om visum i god tid och observera att det EJ går att åka med en flygförbindelse som går via USA om man inte har detta visum.
 Visumansökan görs smidigt hos Esta på internet.
 Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.