Några höjdpunkter

  • Fokus på att lära ut tekniker som skapar en känsla
  • Vi jobbar bla med ICM och  dubbelexponerings tekniker
  • Användning av ljuskällor tex ficklampa för att måla fram olika delar i bilden när mörkret ligger över området 
  • Fokus på bildskapande, kreativitet och komposition
  • Tips om hur du utvecklar din bildbehandling
  • Individuell handledning både i fält och i det digitala mörkrummet

Bröderna Ivanssons bilskrot i Båstnäs utanför Töcksfors i Värmland har gått ifrån att vara en destruktionsplats för bilar till en kulturell mötesplats. Bilkyrkogården är ett monument över en tid som flytt. Nu kan bilarna i Båstnäs ses som en installation där naturen är den viktigaste aktören. Med åren har Båstnäs blivit en kulturell mötesplats för konstnärer och framförallt fotografer från hela världen.

Den här workshopen riktar sig till dig som vill lära dig att fotografera med en mer subtil känsla där utsnittet spelar en stor betydelse och bilden ska utstråla en dystopisk känsla där man nästan kan tro att den slutgiltiga katastrofen har ägt rum.

Den övergivna bilkyrkogården ligger mitt i dom djupa skogarna i Värmland där allmän väg slutar,  under workshopen kommer fokus ligga på att skapa bilder med en känsla av totalt förfall. Vi kommer att jobba med fokus på känsla och utsnitt. Under helgen jobbar vi med att bygga en sammanhållen bildserie.  Vi fotograferar mestadels under dom ljusa timmarna men vi kommer även återvända till bilkyrkogården när mörkret fallit över området. 

TEKNIK, BILDBEHANDLING OCH FOTOGRAFERING
Under workshopen kommer vi att ha både teoretiska och praktiska pass. Bland annat så diskuterar och pratar vi om tekniken för att fotografera med känsla och hur man hittar utsnittet och vad man ska tänka på när man bygger upp en bildserie.  Det blir en gedigen genomgång och diskussion om hur man bygger upp känslor i bilden.
Vi kommer även prata bildbehandling och komposition samt titta på och diskutera bilder tagna av andra fotografer.
Vår fotograferingen koncentreras kring bilkyrkogården och den angränsade miljön där.

Dagsprogram

Mer information

Thomas Örn karlsson har jobbat i 6 år som fotograf med start inom naturfotografering, men på senare år jobbat mer eller mindre inom skräck och sci-fi genren där alla gränser är till för att brytas.

Thomas är ambassadör för Olympus och Focusnordic.

Med ett flertal utställningar utomlands t.e.x New York, Spanien, Portugal, Paris m.m och otaliga illustrationer till olika skräck och sci-fi magasin utomlands och bokomslag plus egna böcker så har han lyckats hitta en egen väg inom fotografering.

Utöver sitt kreativa skapande så har Thomas ett stort engagemang för naturvårds frågor, ett av dom. är jobbet han gjort angående vattendragen i Västsverige där han i över 4 år har dokumenterat genom bilder och samlande av miljöfakta vad som har hänt med dom de senaste åren.

Han har både förläst för Sveriges klimatminister, Isabella Lövin, och även haft ett ca 20 tal utställningar runtomkring i Sverige. Även inom det här projektet så har det blivit kreativt med långa slutartider med Nisifilter och drönar bilder men även det traditionella natur och landskap bilderna har spelat stor roll.

Objektiv för landskapsfotografering kan vara bra att ha till exempel någon vidvinkel, (objektiv från 14 mm till 70 mm kan passa de miljöer vi fotograferar, ibland även kortare tele, 70-200 t ex.) Gråfilter och ev polarisationsfilter är användbart. Stativ och trådutlösare rekommenderas.

Vädret i september kan variera från riktigt varmt sommarväder till mer höstligt väder. Lämpligt är att ha kläder som man kan klä sig i olika lager. Mössa och vantar är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och kängor.

Vi bor på Turistgården Töcksfors i dubbelrum med toalett och dusch.

Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering innebär minskad tillgänglighet för rullstol.

Del i dubbelrum utan toalett och dusch på rummet – 6 590 kr

Del i dubbelrum med toalett och dusch på rummet- 6 990 kr

Enkelrum utan toalett och dusch på rummet – 7 490 kr

Enkelrum med toalett och dusch på rummet – 7 990 kr

Boende enligt val, måltider enligt dagsprogram, fotohandledning och guidning, moms. 

Resa tur och retur Töcksfors, lokala transporter, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker, dricks och saker av personlig karaktär.

Samling vid Turistgården Töcksfors kl 14.00 fredagen den 10 september.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer & beställ försäkring här.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.