Några höjdpunkter

 • Lekande brushanar fotograferas från gömslen på kända spelplatser.
 • Vi fotograferar i Midnattssolens varma färger och i ljuset från den långa skymningen och gryningen.
 • Riktigt nära möten med några av de 80 000 par arktiska havsfåglar som häckar på Hornøya: lunnefågel, toppskarv, storskarv, sillgrissla, spetsbergsgrissla, tordmule, tobisgrissla, gråtrut och tretåig mås. Fåglarna häckar oskyggt alldeles vid stigen, nästan som på Galápagos.
 • Bra chans att se och med lite tur även fotografera jaktfalk och hökuggla.
 • Chans att fotografera tundrafåglar som myrspov, skärsnäppa, smalnäbbad simsnäppa, fjällabb, kustlabb och många fler.
 • Snösiska, lappmes, gråsiska, tallbit, bergfink, ekorre och lavskrika vid väl inkörda matningar. Ofta också hermelin, skogshare, blåhake och dalripa.
 • Fantastiska landskapsfotomöjligheter där den vindpinade arktiska tundran möter det anrika kulturlandskapet längs kusten och Polarhavets karga kustlinje i Midnattsljuset.
 • De typiska små arktiska fiskehamnstäderna Vadsø och Vardø.
 • Reseledaren tar oss till sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade.
 • Resan bidrar dessutom direkt till naturskydd genom ett ekonomiskt stöd till Birdlife.

VARANGERHALVÖN
En fulladdad arktisk sommarvecka där vi har valt ut några av de bästa fågel- och landskapsfotomöjligheterna som den norska Varangerhalvön kan erbjuda såhär års. Häruppe möter taigaskogen den vindpinade, snöklädda tundran och Polarhavets dramatiskt karga kustlinjer. Uråldriga jordbruksmarker med anor från långt före Vikingatiden sträcker sig i en tunn bård längs kusten och där innanför, efter en smal frans av fjällbjörkskog, sträcker sig så den kala tundran mil efter mil i Varangerhalvöns nationalpark.
Den korta men intensiva Polarsommaren är i full sving, det är Midnattssol och alla fåglar håller på med sina parnings- och häckningsbestyr. Så här års i ett försommarlandskap med ett spännande, arktiskt sommarljus som kan bjuda på starka varma färger, långa skuggor, dramatiska skyar och strålande fotomöjligheter av många olika slag. Den arktiska tundran visar oss vildmarkens ännu ganska ostörda kvalitet häruppe.

BRUSHANAR OCH ANDRA TUNDRAFÅGLAR
Vi möter den snö- och vindpinade tundrans arktiska landskap på flera platser häruppe, både på fjället och nere i fjällbjörkskogsranden. Här gör vi flera försök att fotografera brushanarnas otroligt intressanta och bildmässiga spel från gömslen av olika slag, för att maximera chanserna till fina bilder av de karismatiska fåglarna, med hänsyn till ljusets och vädrets makter. Dessutom arbetar vi för att komma på lagom närhåll från en rad andra tundrafåglar som finns häruppe: fjällabb, kustlabb, berglärka, lappsparv, vinterhämpling, skärsnäppa, myrspov, storspov, rödstrupig piplärka, ljungpipare och smalnäbbad simsnäppa. Kanske även bredstjärtad labb. Vi besöker en matningsplats nära en fjällbäck, där goda chanser brukar ges till att fotografera arter som snösiska, lappmes, gråsiska och talltita. Häromkring sitter också ofta någon hökuggla eller två och ibland ses här hermelin eller ripor.

HORNØYA
med sin stiliga fyrplats och sitt karismatiska läge alldeles längst ute i havsbandet är Hornøya en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier och dessutom Norges östligaste punkt, i linje med Istanbul! Alla borde någon gång i livet unna sig själv att komma till ett riktigt myllrande och pulserande fågelberg, där det är action i alla riktningar, dygnet runt. Vi kliver iland i den intensiva och sagolikt myllrande fågelkolonin här, med sina 80 000 par spetsbergsgrisslor, toppskarvar, storskarvar, tordmular, sillgrisslor, lunnefåglar, tobisgrisslor och tretåiga måsar. Kanske kommer någon av öns jaktfalkar eller havsörnar förbi, för att försöka få någon av de 160 000 havsfåglarna att kalasa på?

TAIGAN
I Pasvik Nationalpark möter vi så den vilda taigaskogen och några av dess sommarfågelarter. Vi besöker ett taigaskogsområde med häckande salskrak och en väl inkörd matningsplats för lappmes, tallbit och ekorre. Ibland kommer vi dessutom nära dalripa och lavskrika.

Varangerresan är helt enkelt en ovanligt komplett Arktisk sommarresa till ett av Europas finaste och vildaste polarnaturområden på det europeiska fastlandet, som bjuder på närkontakt med flera av vår kontinents mer spektakulära och bildmässiga fågelarter, i ett relativt ostört och anrikt vildmarks- och kulturlandskap. Staffan Widstrand har varit här ett tiotal gånger sedan sitt första besök 1996.
Vissa dagar kommer han att visa bilder, hålla workshopföredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från komposition och hur man bäst närmar sig vilda djur, till hur man lämpligast ställer in centrala kamerafunktioner som autofokus och blixt, eller tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi tittar också på deltagarnas bästa bilder från turen. Gruppen är liten, för att det ska bli maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren och så att vi ska få plats i minibussen.

Alla dagar försöker vi att maximera fotomöjligheterna i det finaste ljuset, vilket betyder att vi huvudsakligen kommer försöka att vara ute och fotografera i det som annars betecknas som ”nattetid” och istället försöka ta igen sömnen under tiden mitt på dagen. Allt beroende också på väder och vind och lokal information.

Dagsprogram

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv – allt från gömslefotografering av fåglar till storslagna landskap så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till långa teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 14-24 och 24-70 mm är utmärkta inte bara för landskapsfotografering utan kan även komma väl till pass i tex gömslen. Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar från gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering. Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågelfotograferingen och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering. För att ”öka” brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom, så kan du använda 1,4 x telekonverter eller använda en kamera med DX-format eller 4:3 sensor.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda, det underlättar mycket att ha två olika kamerahus redo vid gömslesessionerna.
Ett stativ är mycket användbart i samband med gömslefotograferingen, speciellt om man använder större teleobjektiv.

Temperaturen på Varangerhalvön kan juni variera mellan några enstaka plusgrader till behagliga sommartemperaturer. Rejäla fältkläder och varma skor är verkligen att rekommendera! Ha gärna med kläder i olika lager. Närmast kroppen helst kläder i ullmaterial, som Woolpower ullfrotté eller Aklimas tunna underställ, verkligt bekväma. Regnbyxor och regnjacka/poncho.

Vi bor på hotell av medelstandard.

Boendena är fullt tillgängliga. Resans karaktär gör att gömslen och vissa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet. Vid eventuell tvekan, kontakta oss helst först så kan vi resonera om hur möjligheterna ser ut. Vi strövar på en del kortare promenader i terrängen, som är relativt lättvandrad och inte särskilt brant. På Hornøya kommer eventuell rullstol att utgöra en utmaning.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, lokala guider, gömslen, samtliga båtturer, fotoundervisning och support, alla lokala transporter, transfer till och från Kirkenes flygplats.

Flyg tur och retur Kirkenes (OBS! Kontakta oss först för information om flygbiljetter), försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Kirkenes flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass. Reservation för att den lite oklara Covid-19 situationen kan innebära olika begränsningar som vi idag inte känner till.

Reservation för att den lite oklara Covid-19 situationen kan innebära olika begränsningar som vi idag inte känner till.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.