Arktiskt sommarfågelmyller på Varangerhalvön

5 -11 juni 2020

Några av resans höjdpunkter:

  • Lekande brushanar fotograferas från gömslen.
  • Fågelön Hornøya, en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier.
  • Chans att fotografera tundrafåglar som myrspov, skärsnäppa, smalnäbbad simsnäppa, svartsnäppa och många fler.
  • Snösiksa, rödvinge trast, tallbit, lappmes mm vid fågelmatning.
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
  • Vi bidrar aktivt till naturskydd genom ekonomiskt stöd till Birdlife

En fulladdad arktisk sommarvecka där vi har plockat ut de bästa naturfotomöjligheterna som den norska Varangerhalvön kan erbjuda såhär års. Den korta men intensiva Polarsommaren är i full sving, det är Midnattssol och alla fåglar håller på med sina parnings- och häckningsbestyr. Vi försöker fotografera brushanarnas otroligt intressanta och bildmässiga spel från gömsletält och dessutom komma på lagom närhåll från en rad andra tundrafåglar som fjällabb, kustsnäppa, berglärka, snösparv, lappsparv, vinterhämpling, skärsnäppa, myrspov, rödstrupig piplärka, ljungpipare, dalripa och smalnäbbad simsnäppa. På den tillgängliga fågelön Hornøya lockar fotomotiven bland de 80 000 paren havsfåglar som lunnefågel, spetsbergsgrissla, tordmule, tretåig mås och toppskarv. Kanske kommer någon av öns jaktfalkar eller havsörnar förbi? Samt besök i ett taigaurskogsområde i Pasvik, med häckande salskrak och en väl inkörd matningsplats för lappmes, tallbit och lavskrika.

Fågelön Hornøya, med sin stiliga fyrplats och karismatiska läge alldeles längst ute i havsbandet hyser en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier. Här kommer havsörn och jaktfalk ofta förbi, för att försöka få någon av de 80 000 paren lunnar, spetsbergsgrisslor, tordmular, trutar och tretåiga måsar att kalasa på. Den arktiska tundrans vildmarker häruppe är ännu ostörda och i Pasvik möter vi också den vilda taigaurskogen och dess fågelarter. Detta är en ovanligt komplett Arktisk sommarresa till ett av Europas finaste naturområden som bjuder på närkontakt med flera av vår kontinents mest spektakulära och bildmässiga fågelarter.

Vid vissa tillfällen kvällar kommer ledaren att hålla föredrag och gå igenom kamerateknik, med en del viktiga lyxtips för den naturfotointresserade. Om allt från hur man bäst närmar sig vilda djur till hur man lämpligast ställer in kamerafunktioner som autofokus och blixt eller tolkar histogrammet för bästa exponering. Midnattssolen gör att fotoljuset är som bäst på ömse sidor om midnatt och vi kommer att försöka anpassa våra aktiviteter efter det i görligaste mån. Gruppen är liten, vilket maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren.

Resefakta

Datum
5 – 11 juni 2020

Pris  
28 900 kr
(Anmälningsavgift 5 780 kr)*

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare
Min 6
Max 6

Sista anmälningsdag
30 april 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, gömsle, samtliga båtturer, fotoundervisning, lokala transporter (fyrhjulsdrivna bilar), transfer till och från Kirkenes flygplats. Boendet kommer att vara på hotell av medelstandard.

Enkelrumstillägg
4 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Kirkenes (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Boende
Vi bor på hotell med medelstandard.

Flygplats
Kirkenes flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från gömslefotografering av fåglar till landskap så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan kan även komma väl till pass i tex gömsle.Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar ifrån gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering.Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågelfotograferingen. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda, det underlättar mycket att ha två olika kamerahus redo vid gömslesessionerna.
Ett stativ är snudd på ett måste i samband med gömslefotograferingen, speciellt om man har större teleobjektiv med sig.

Kläder
Temperaturen på Varanger halvön kan juni variera mellan några enstakaplusgrader till behagliga sommartemperaturer. Rejäla fältkläder och varma skor är att rekommendera! Ha gärna med kläder i olika lager.

Tillgänglighet
Boendena är fullt tillgängligt. Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (5/6) (Middag)
Ankomst till Kirkenes, avresa med minibuss till Vadsø.
Middag och övernattning på hotell.
Efter middagen besöker vi en koloni med tretåig mås. I området finns mycket fåglar och det är stor chans att vi kan fotografera jaktfalk, mer vanliga fåglar är fjällabb, rödstrupig piplärka, lappsparv och snösparv.

Dag 2 (6/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avfärd från hotellet, ut till en privat fågelmatningsplats, som drar till sig ett brett spektrum av tundra- och fjällbjörkskogsfåglar och -djur som vi får se på nära håll. Bland de möjliga arterna finns dalripa, fjällripa, hermelin och ett antal småfåglar, som snösiska. Frukost- och Lunchpaket med från hotellet. Resa till Vardø där vi även övernattar. På kvällen åker vi ut till fågelön Hornöya som är känd för sina stora kolonier med lunnefågel, spetsbergsgrissla, tordmule, tobisgrissla, tretåig mås och mycket mer. Här finns även stor chans att fotografera jaktfalk.

Dag 3 (7/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avfärd ut till ön Hornøya, där vi fortsätter att fotografera havsfågelkolonierna.
Frukost- och lunchpaket med från hotellet. Vi spenderar hela dagen på Hornöya. Efter middag på vårt hotell åker vi för att fotografera lekande brushane. På vägen till lekplatsen finns chans för mycket fotografering.

Dag 4 (8/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig ger vi oss ut på tundran igen. Vi letar blåhakar, labbar, fjällpipare och andra arter. Vi gör kanske även ytterligare besök vid brushane leken.
Frukost- och lunchpaket med från hotellet. Vi förflyttar oss under dagen mot Båtsfjord och hela tiden letar vi efter tundrans fåglar. Goda chanser för fjällabb, berglärka, fjällripa och jaktfalk.

Dag 5 (9/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig start för båttur till Syltefjordstauran, en stor havsfågelkoloni liknande Hornöya men här finns även havssulor som vi kan fotografera på nära håll.
Frukost- och lunchpaket med från hotellet. Vi förflyttar oss under dagen mot Pasvik och under resan letar vi hela tiden efter tundrans fåglar.

Dag 6 (10/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig start på dagen för en heldag i taigaskogen. Här finns fågelmatning som drar till sig tallbitar, lappmes, lavskrika och ofta finns även häckande salskrake i området.

Dag 7 (11/6) (Frukost)
Efter frukost åker vi mot Kirkenes flygplats och vidare hem.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.