Några höjdpunkter

 • Två dagar i sensationellt bra gömslen för de galet stiliga fågelarterna praktejder, alförrädare och alfågel – en riktig världsattraktion, där fåglarna ofta kommer riktigt nära och vi är helt nere i vattenlinjen. Andra arrangörer erbjuder ofta bara en dag i gömslena.
 • Vi går iland mitt i en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier, på Hornøya, för riktigt nära möten med några av de 80 000 par arktiska havsfåglar som häckar här: lunnefågel, toppskarv, sillgrissla, spetsbergsgrissla, tordmule, storskarv och tretåig mås. Fåglarna häckar alldeles vid stigen, som på Galápagos.
 • Bra chans att se och med lite tur även fotografera jaktfalk och hökuggla.
 • Snösiska, lappmes, gråsiska, tallbit, ekorre och lavskrika vid väl inkörda fågelmatningar. Ibland också hermelin och dalripa.
 • Fantastiska vinterlandskapsfotomöjligheter där den snöklädda och vindpinade arktiska tundran möter Polarhavets karga kuster.
 • Snöskoterslädetransport i tundrans fjällbjörkskog och i taigans tallskog.
 • De typiska små arktiska fiskehamnstäderna Vadsø, Vardø och Båtsfjord.
 • Reseledaren tar oss till sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade.
 • Resan bidrar dessutom direkt till naturskydd genom ett ekonomiskt stöd till Birdlife.

VARANGERHALVÖN
En unik vårvintervecka där vi har valt ut några av de allra bästa fågel- och landskapsfotoställena på den norska Varangerhalvön. Häruppe möter taigaskogen den vindpinade, snöklädda tundran och Polarhavets dramatiskt karga kustlinjer. Uråldriga jordbruksmarker med anor från långt före Vikingatiden sträcker sig i en tunn bård längs kusten och där innanför, efter en smal frans av fjällbjörkskog, sträcker sig så den kala tundran mil efter mil i Varangerhalvöns Nationalpark. Så här års ett snöigt vinterlandskap i minusgrader, med ett spännande, arktiskt vinterljus som kan bjuda på starka pastellfärger, långa skuggor, dramatiska skyar och snöfall och strålande fotomöjligheter av många olika slag. Den snöklädda arktiska tundran visar oss vildmarkens ännu ganska ostörda kvalitet häruppe.

PRAKTEJDER, ALFÖRÄDARE OCH ALFÅGEL
Vi fotograferar de nästan osannolikt eleganta arktiska änderna praktejder, ejder, alförrädare och alfågel från specialbyggda flytpontongömslen, där vi ligger torrt och bekvämt i fåglarnas ögonhöjd, precis ovan vattenytan. De världsunika och världsberömda flytande gömslena här ger oss fenomenala möjligheter till närkontakt med dessa verkligt bildmässiga högarktiska änder, så vi satsar på två dagar i gömslena, för att maximera chanserna till fina bilder av de karismatiska fåglarna, med hänsyn till ljusets och vädrets makter.

HORNØYA
med sin stiliga fyrplats och sitt karismatiska läge alldeles längst ute i havsbandet är en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier och dessutom Norges östligaste punkt, i linje med Istanbul! Alla borde någon gång i livet unna sig själv att komma till ett riktigt myllrande och pulserande fågelberg, där det är action i alla riktningar, dygnet runt.
Vi kliver iland i den intensiva och sagolikt myllrande fågelkolonin här, med sina 80 000 par spetsbergsgrisslor, toppskarvar, storskarvar, tordmular, sillgrisslor och tretåiga måsar, precis under den tid då lunnefåglarna brukar anlända alla i samlad tropp för häckningssäsongen. Kanske är Hornøya Skandinaviens allra finaste fågelberg? Alla havsfågelarterna här brukar göra sig mycket lättåtkomliga för fantastiska fotomöjligheter. Fåglarna häckar nästan på stigen och har helt andra saker att tänka på än oss, nästan som på Galápagos. För den som filmar, glöm inte att ta med mikrofonen, för att ljudkulissen är verkligen fantastisk! Ett larm och kakalorum utan like. Ofta kommer också någon jaktfalk eller havsörn på jakt efter byte i fågelbergets branter och inte sällan visar de upp sig på ganska bra fotoavstånd, bara man är snabb och observant nog och har lite tur med vädret…

TUNDRAN OCH BJÖRKSKOGEN
Vi möter den snö- och vindpinade tundrans arktiska landskap på flera platser häruppe, både på fjället och nere i fjällbjörkskogsranden. En skoterslädtur tar oss till en fågelmatning nära en fjällbäck, där goda chanser brukar ges till att fotografera arter som snösiska, lappmes, gråsiska och talltita. Häromkring sitter också ofta någon hökuggla eller två och ibland ses här hermelin eller ripor.

TAIGAN
I Pasvik Nationalpark möter vi så den vilda taigaurskogen och några av dess vinterfågelarter.
Här åker vi skotersläde ut i skogen och fotograferar vid en beprövad matningsplats för ekorre och fåglar som lappmes, tallbit, talltita, lavskrika och kanske någon hökuggla. Ibland sitter dalriporna tillgängliga här, i sin vita vinterdräkt.

Varangerresan är helt enkelt en ovanligt komplett vårvinterresa till ett av Europas finaste och vildaste naturområden, med möjligheter till närkontakt med ett antal av vår kontinents mest spektakulära fågelarter. Kvällstid kommer reseledaren att visa bilder, hålla workshopföredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från komposition och hur man bäst närmar sig vilda djur, till hur man lämpligast ställer in kamerafunktioner som autofokus och blixt, eller tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi tittar också på deltagarnas bästa bilder från turen. Gruppen är liten, för att det ska bli maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren och så att vi ska få bra plats i minibussen.

Dagsprogram

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv – allt från gömslefotografering av fåglar, till storslagna landskap – så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan kan även komma väl till pass i tex gömsle. Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar ifrån gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering. Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara vid fågelfotograferingen. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda, det underlättar mycket att ha två olika kamerahus redo vid gömslesessionerna.
Ett stativ är mycket användbart i samband med gömslefotograferingen, speciellt om man använder större teleobjektiv.

Temperaturen på Varanger halvön kan i mars variera mellan några få plusgrader och många minus grader. Rejäla vinterkläder och framförallt rymliga, varma skor är att rekommendera! Ha gärna med kläder i olika lager. Närmast kroppen helst kläder i ullmaterial, som Woolpower ullfrotté eller Aklima. 

Vi bor på hotell av medelstandard.

Boendena är fullt tillgängliga. Resans karaktär gör att gömslen och visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet. Vid frågor eller tvekan, kontakta oss helst först så kan vi resonera om hur möjligheterna ser ut.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, gömslen, samtliga båtturer, fotoundervisning, alla lokala transporter (minibuss och skotersläde).

Flyg tur och retur Kirkenes (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter innan ni beställer), försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Kirkenes flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass. Reservation för att den lite oklara Covid-19 situationen kan innebära olika begränsningar som vi idag inte känner till.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.