Några höjdpunkter

  • En helgworkshop med Staffan, en av Sveriges mest erfarna viltfotografer
  • Några av Sveriges bästa älgställen med en av Sveriges bästa älgfotoguider
  • Daniel vet var älgarna brukar vara och hur man ska närma sig dom
  • Älgarna är som lättast att locka till sig just nu under högbrunsten
  • Så här års är älgarna som stiligast med ny-fejade horn och klädda i finaste höst/vinterpälsen
  • Vi är på plats under den bästa älgfototiden på hela säsongen
  • Flammande höstfärger i markerna
  • Vi letar upp älgar som vi smyger fram till och lockar till oss
  • Vi sitter också i tältgömslen just där älgarna valt att samlas
  • Chans till att även fotografera lavskrika, kanske järpe eller någon annan gammelskogs-specialare bland fåglarna
  • Urskogsfoto i en av landets finare låglandsgammelskogar
  • Gedigen viltfoto-rådgivning och tekniska tips av Staffan Widstrand, i en liten grupp likasinnade

SKOGENS KONUNG
När vi lockar på den stora älgtjuren med ett trånande älgko-läte i gryningen, kan tjuren komma farande som ett expresslok för att se om han kan stå till tjänst på något sätt. Dessutom brukar gärna älgkor intressera sig för att kolla in konkurrensen, och därutöver kan någon älgkalv också bli nyfiken på vad som är på gång. ..

I kvällningen sitter vi sedan tysta som möss i våra tältgömslen, strategiskt uppställda på en plats där älgarna just i år gillar att samlas, och väntar in att de stora djuren ska komma. Har vi tur och älgarna gör som de ska, kommer de fram ut ur skogen och visar upp sig.

Vår lokale älgexpert bor i området och kommer att rekognosera de älgställen han känner till sedan gammalt, men även genom sitt nätverk leta fram eventuella nya för hösten, så att det ska kunna bli så bra fotomöjligheter som det bara går. För att få bra bilder på älg behövs dock både tålamod, tid, ljuddisciplin, tidiga morgnar och sena kvällar. Vi kommer att vara på plats den absolut bästa tiden av hela brunstsäsongen, på de bästa tiderna på dygnet, med den sannolikt bäste guiden och just i det två veckor korta tidsfönster då det är uppehåll i älgjakten häruppe.
Älgarnas beteende och förekomst varierar lokalt från år till år, därför kan vi inte ange exakt varthän vi far i regionen. Vi kommer att bo i enkla men mycket bekväma och strategiskt belägna stugor och göra utfärder därifrån.

GAMMELSKOGEN
Vi kommer också att besöka något så ovanligt i Sverige idag, som ett stycke riktigt fin gammelskog, i ett av landets alldeles för få urskogsreservat. Här kan vi se hur stora delar av Norrland en gång såg ut, hur vårt skogliga naturarv faktiskt egentligen ska se ut i den här delen av landet. Lavklädda granar, grova tallar, månghundraåriga träd som till sist fått ligga där de fallit, täckta av en matta av mossa. Kanske ett gäng lavskrikor som kollar in vilka vi är, och kanske en järpe?

Om du vill uppleva ett av Nordens mest mytomspunna och sedan generationer tillbaka mest folkkära och karakteristiska djur, själve Skogens Konung, få chanser till ett antal spännande älgbilder och en riktig gammelskogsupplevelse, så är detta verkligen en workshophelg för dig.

Dagsprogram

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Workshopens fokus ligger på att fotografera älg. Vi kommer att kunna röra oss en del fritt i skogen när vi fotograferar, dock måste undvika att skrämma de skygga älgarna, vilket gör det nödvändigt att ha med sig teleobjektiv. Vi  kommer att fotografera både i gryning och skymning, så det är bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm, 80-400mm, eller ännu hellre långa ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 mm, 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på älgarna.
För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ är ett måste, gärna med ett gimbalhuvud, typ Gitzo, Wimberley eller Sirui. Rispåse/bönpåse är också en bra idé.

Temperaturen i norra Sverige  börjar i oktober bli senhöstkall. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett helt ullfrottéunderställ och ullfrottéstrumpor av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera. Gummistövlar eller vattentäta vandringskängor är bästa valet för fötterna. Ombyte och regnkläder för det fall att det regnar. Varma vantar och mössa.

Boendet är fullt tillgängligt för deltagare med nedsatt rörlighet och detsamma gäller i anslutning till minibuss och väg. Då vår fotografering delvis kommer att ske i skogen är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först.

Vi bor på i enkla men bekväma stugor. Toalett och dusch finns i varje stuga.

Del i dubbelrum (stuga för 2 personer), måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning, lokala resor, transfer till och från Umeå flygplats/järnvägsstation.

Resa tur och retur Umeå järnvägsstation/flygplats, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

Umeå flygplats och Umeå järnvägsstation. Resan börjar och avslutas här. Ange var ni vill bli upphämtade. Möjligheten finns också att köra egen bil till där vi ska bo. Det meddelar vi i så fall efter att vi bestämt säkert vilken ort vi ska bo på.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att er försäkring ska täcka eventuell sjuktransport hemåt, vid behov.

Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.