Fågelfotografering runt Hornborgasjön
11 – 13 maj 2018
Vill du lära dig eller förädla konsten att fotografera fåglar som rör sig, fåglar i miljö, fåglar som har spännande beteenden – så är denna workshop precis vad du behöver. Vi fotograferar runt Hornborgasjön och omnejd – ett av Sveriges i särklass bästa fågelområden. Detta är ett våtmarksområde och reservat av den högsta karaten med ett myller av fåglar och motiv.
Hornborgasjön är mest känd för de upp till 25 000 tranor som rastar och dansar under vårstrecket, innan vår workshop börjar. Vi kommer att koncentrera oss på det myller av doppingar (5 arter finns här), änder, vadare och måsfåglar som finns här tillsammans med våtmarkssångfåglar, hägrar och rovfåglar som också är vanliga – alla blir mål för våra objektiv och kameror.
Vi rör oss under tiderna när fåglarna är mest aktiva och när ljuset är som bäst, vilket betyder att vi fotograferar under morgon och kväll. Mitt på dagarna arbetar vi med våra bilder, vilar och har lärorika bilddiskussioner där du får feedback på dina bilder och får inspiration av att se vad andra har gjort.
Vi kommer att börja helgen med ett teoripass på fredag eftermiddag där vi tittar på hur man arbetar med olika fågelfototekniker. Vi kommer även att gå igenom ljusets betydelse för en lyckad bild innan vi på kvällen tar oss an den första fotosessionen.
Under kursen berättar Jan också om de olika fågelarterna och deras spännande liv. Du får ta del av deras häckningsbiologi och får veta mera om de ekologiska samspelen. Jan är en av Sveriges mest meriterade fågelfotografer och mest publicerade fågelboksförfattare.
Under fotograferingen ute får alla individuell hjälp så att man får ut så mycket som möjligt av tiden vi är ute.
Workshoppen lär ut en mängd olika tekniker för bilder du kanske aldrig har tagit tidigare, som t.ex.:
- Att få skarpa och välkomponerade bilder.
- Att fotografera i motljus.
- Att få miljön med i bilderna.
- Att göra bilderna till mer än enbart rena artporträtt.
- Att läsa hur fåglar rör sig för bra actionbilder.
- Att få bilder med biologiskt innehåll.
- Att använda lång slutartid.
Välkommen till en helg fylld med fotografering och inspiration i Västergötland!
Workshopsfakta
Datum
11-13 maj 2018
Starttid: 16.00 11 maj
Sluttid: 13.00 13 maj
Ledare
Jan Pedersen
Antal deltagare
Min 6
Max 10
Pris
4 995kr
(Anmälningsavgift 1 400 kr)*
Sista anmälningsdag
31 mars 2018
Inkluderat i priset
Helpension (del i dubbelrum, 2 frukostar, 2 luncher, 2 middagar), handledning.
Enkelrumstillägg
600 kr
Ej inkluderat i priset
Resa till Flämslätts Stifts- & kursgård i Valle Härad, resekostnader runt Hornborgasjön, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.
Boende
Vi bor och har teoriundervisning på Flämslätts Stifts- & kursgård.
Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För flera av de arter vi vill fotografera under resan kommer vi att kunna komma rätt så nära.
Detta gör att ett telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm eller 500 mm, är mycket användbara för fågelfotografering. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.
Kläder
Morgnar och kvällar kan vara kalla så varma kläder som tjock tröja och långbyxor är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder. Grova gymnastikskor, gummistövlar eller kängor rekommenderas.
Gruppen och språk
Våra workshops är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Ledarna på våra workshops talar svenska och engelska.
*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan workshopen.
Galleri
Sista anmälningsdag
Fel: Kontaktformulär hittades inte.