Några höjdpunkter

 •  6 dagar i Okavangodeltat på en ”private concession”, vi bor i en lyxig camp. Att vi är i en ”private concession” ger oss möjligheter till att köra off-road och även fotografera till fots
 • 3 dagar på Chobe floden där vi fotograferar från specialanpassade fotobåtar
 • Afrika i den gröna säsongen, en helt annan upplevelse än under torrperiod
 • Stora chanser att möta och fotografera lejon, leopard och vildhund i Okavangodeltat.
 • Nära möten med elefanter, flodhästar, buffel och krokodiler utmed Chobe floden
 • Unika antiloparter i Okavangodeltat som sitatunga, tsessebe och lechwe. Chans även på roan- och sabelantilop
 • Stora chanser att fotografera SEX arter kungsfiskare
 • Nattsafaris i Okavangodeltat för att leta nattaktiva djur
 • På båtsafaris på Chobe floden är vi endast 1 fotograf per sätesrad
 • Dramatiska himlar ger dina bilder en extra dimension
 • Möjligheter att flyga helikopter och fotografera Okavangodeltat från ovan (ingår ej i resans pris)
 • Chartrat flyg ut till vår camp i Okavangodeltat ger oss mer bagagemöjligheter
 • På båtsafaris på Chobe floden är vi endast 1 fotograf per sätesrad
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Resan bidrar dessutom direkt med ett ekonomiskt stöd  till naturskydd

Solen börjar så sakta färga molnen på himlen svagt rosa och skymningen närmar sig alltmer. Våtmarken framför oss ligger spegelblank och födosökande fåglar speglas i vattnet. Runt om i gräsmarkerna betar zebror, gnuer och stora flockar med lechwe antiloper. Plötsligt så vajar det i gräset och lugnt förbyts mot stund av oro och snabba rusningar bland de betande djuren. Flockarna med lechwe tar sin tillflykt ut i våtmarken där de känner sig säkra mot rovdjuren. Sakta kommer en grupp med lejon fram ur det gröna gräset, denna gång misslyckades jakten men så lätt ger de inte upp…

OKAVANGODELTAT
Okavangodeltat är ett stort och varierat ekosystem som bildas där Okavangofloden rinner ut i Kalahariöknen i Botswana. Okavangodeltat är en unik våtmark som täcker mellan 6 000 till 15 000 kvadratkilometer av Kalahariöknen i norra Botswana. Deltat skapas av säsongsbetonade översvämningar som sker pga nederbörd under januari och februari i Angolas högländer. Vattnet flyter sedan sakta ner mot Botswana och översvämningarna i deltat når sin kulmen under juni till augusti. Deltat är i allmänhet platt, med en höjdvariation på mindre än två meter gör att området består övervägande av många små öar.

Deltat är en oas i en annars torr miljö och är känt för sitt fantastiska djurliv, med stora populationer av däggdjur och fantastiskt fågelliv. Under vår resa kommer vi att tillbringa vår tid i deltat på en privat koncession, vilket innebär att området inte är öppet för allmänheten. Vi kommer att bo i en lyxig camp mitt i ”vildmarken”. För vårt fotograferande är detta en stor fördel, inom koncessionen har vi möjlighet att köra off-road så vi kan både hitta motiv och vinklar som blir bäst för våra bilder. Vi har även möjligheter att gå ut ur fordonen och fotografera till fots, detta är givetvis reglerat och inte möjligt när det t.ex. finns rovdjur eller bufflar i närheten. Då det inte heller finns några ”öppnings- eller stängningstider” kan vi vara ute extra tidigt och sent om dagarna samt att vi kommer att ha nattsafaris för att leta nattaktiva djur. Det finns endast ”vår” lodge på koncessionen så det är mycket få jeepar i området. Vi kommer aldrig att uppleva någon trängsel.

Området har ett mycket rikt djurliv med flera lejonfamiljer, i skrivande stund så är det två flockar med vildhundar i området, leopard är vanligt förekommande (om än som nästan överallt lite lurig att se). Här finns även rikligt med betande djur och vi ser stora flockar med lechweantiloper beta kring våtmarkerna, impala, gnuer, tsessebe och zebror är vanliga. Den magnifika kudun finns också här men inte så rikligt. I deltat finns även sitatunga, roan- och sabelantiloper men de är mer sällsynta så här års.

Under våra dagar i Okavangodeltat kommer vi att ha möjlighet att flyga med helikopter och fotografera deltat från ovan. Det är en fantastisk upplevelse att få ses deltat och djuren från ovan. Under flygturen så tas helikopterns dörrar bort så att man inte behöver fotografera ut genom ett fönster. Piloten är mycket van vid att flyga fotografer så de vet vad vi vill ha.

Man kan välja om man vill flyga 30 min, 40 min eller 1 timma. Man är endast 2 personer i helikoptern. Helikoptertur ingår inte i resans pris men kan bokas via oss vid bokning av resan. Kontakta oss först angående priser och villkor.

CHOBE FLODEN
Den fantastiska och livgivande floden Chobe bildar den norra gränsen till Chobe nationalpark. Floden börjar som en liten bergskälla i Angola, där den är känd som Kwando. Därifrån rinner den genom Kalaharis sand innan den når Botswana och slutligen blir Chobe. Floden fortsätter sedan längs Botswanas norra gräns innan det möter den mäktiga Zambezifloden och rinner över stupet vid Victoriafallen. När floden når nationalparkens norra gräns har den blivit en bred, slingrande vattenmassa som slingrar sig genom träskmarker och varvas av ett antal frodiga, gröna öar. Denna del av floden lockar till sig en nästan otrolig täthet av vilt, elefanter, bufflar och otaliga flodhästar och krokodiler. Fågellivet är också extraordinärt under hela året.

Vi kommer att tillbringa tre dagar på Chobe floden, där vi tar oss fram med en specialanpassad fotobåt. Under samtliga båtturer på resan är vi endast en fotograf per sätesrad för att få så bra fotomöjligheter som möjligt. Vid tidpunkten för vår resa bjuder floden på ett fantastiskt fågelfoto med mängder av olika arter där kanske de sex arterna kungsfiskare, som är regelbundna utmed floden så här års, är pricken över i:et. Men förutom dessa juveler så finns det rikligt med jacanor, ormhalsfågel, olika vadare, afrikansk fiskörn och så den lilla underbart vackra afrikanska dvärganden.

Givetvis kommer vi även att fotografera däggdjur utmed floden och här är det elefanterna som är huvudattraktionen. Ofta kommer de ner till floden, framförallt på eftermiddagen, för att dricka, beta eller bada (vilket de gärna gör länge). Här finns även gott om flodhästar och buffel och med lite tur dyker även lechwe och puku antiloper upp. Självklart vill vi även fotografera de stora krokodilerna och det är inte ovanligt att vi kommer de så nära som bara någon meter.

Under resan  kommer vi att ha olika fotografiska workshops där vi bland annat går igenom olika tekniker för att förbereda oss inför olika typer av fotografering som kommer under resan. Vi tittar även på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering. Vi kommer även ha tillgång till redigeringsrum.

Dagsprogram

Dag 1 (9/3) (Eftermiddagste – Middag)
Ankomst till Kasane runt lunchtid. Transport till vår lodge. Under eftermiddagen beger vi oss ut på första båttur på Chobe floden i våra specialanpassade fotobåtar. Tillbaka på lodgen ca kl 19.00.

Dag 2 (10/3) (Frukost – Brunch – Eftermiddagste – Middag)
Efter en lätt frukost tidigt på morgonen beger vi oss åter ut på Chobe floden och letar efter spännande motiv. Tillbaka på lodgen ca 10.30 för brunch, vila och bildredigering. Ca kl 15.30 får vi ”high-tea” och sedan åter ut på floden. Tillbaka på lodgen ca kl 19.00.

Dag 3 (11/3) (Frukost – Brunch – Eftermiddagste – Middag)
Vi tar en tur utmed floden på morgonen för att sedan efter brunch flyga ut till Okavangodeltat. Flyget från Kasane tar ca 1 timma och vi har ett eget plan. Väl framme i deltat tar vi oss till vår lyxiga camp och installerar oss innan det är dags för vår första gamedrive.

Dag 4-7 (12-15/3) (Frukost – Brunch – Eftermiddagste – Middag)
Unde dessa fyra dagar tillbringar vi så mycket tid det går ute i deltat för att leta motiv och fotografera. Området är mycket djurrikt med flera flockar med lejon och vildhundar. Även leopard är vanlig men som så ofta är den den svåraste av de stora katterna att se och fotografera. Här finns även mycket antiloper och andra betesdjur. Elefanter är även dom vanligt förekommande. Under vår tid i Okavango kommer vi även att göra nattgamedrives för att leta efter nattaktiva djur. Om man vill kommer det även finnas möjlighet att flyga med helikopter över deltat för att fotografera från luften (ingår inte i resans pris).

Dag 8 (16/3) (Frukost – Brunch – Eftermiddagste – Middag)
Vi har en sista gamedrive på morgonen innan det är dags för oss att lämna deltat och flyga tillbaka till Kasane. Vi checkar åter in på samma lodge som tidigare och på eftermiddagen är vi åter ute på Chobe floden med båt. Tillbaka på lodgen ca kl 19.00

Dag 9 (17/3) (Frukost – Brunch)
Vi har en sista tur på Chobe floden på morgonen innan det är dags för oss att påbörja resan hemåt igen. Efter brunch åker vi till Kasane flygplats och lämnar Botswana för denna gång.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots och då framför allt ett enbensstativ. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering. I jeepar och båtar är bean bags bra att ha. I båtarna på Chobe floden finns dessutom gimbalhuvuden monterade på varje stolsrad.

 • KLÄDER
  Temperaturen i norra Botswana är såhär års behagligt riktigt varm och skön. Dag tid är det shorts och t-shirt som gäller, alternativt tunna långbyxor. Det är dock bra att ha med sig en fleecetröja och långbyxor då morgnar och kvällar kan vara litet svala när man färdas i jeepen. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Ett par grövre gymnastikskor samt sandaler är bästa valet för fötterna.

 • BOENDE
  När vi är vid Chobe floden bor vi på en mycket bekväm lodge. Ute i Okavangodeltat bor vi en i lyxig tältcamp som ligger precis vid en av deltats huvudkanaler. Campen är en av de klassiska i deltat och genomgick en renovering under 2020 så allt är mycket fräscht.  Då campen ”bara” har sex tält kan enkelrums möjligheterna vara något begränsade. Kontakta oss för mer information.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendena har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon, båtar och flygplan vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum) och drycker och måltider enligt program, alla drycker under vår vistelse på lodge i Kasane och tältcamp i Okavango (även inkluderat lokal alkohol), samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, jeep, båt), chartrat flyg t/r Kasane – Okavangodeltat, transfer till och från Kasane flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Kasane alt. Victoria Falls, transfer Victoria Falls – Kasane, ev. visum, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker och måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Kasane International Airport. Resan börjar och avslutas här. Det går även att flyga till Victoria Falls om man önskar det. Transfer från Victoria Falls ingår inte i resans pris utan tillkommer. Kontakta oss för mer information.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

 • PASS OCH VISUM
  Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Botswana. För svenska medborgare krävs inget visum till Botswana för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.