Några höjdpunkter

 • Sju dagar (fem heldagar & två halvdagar) i Masai Mara – den klassiska safari destinationen. Vi bor i en tältcamp som är helt inriktad på naturfotografer. Campen ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve
 • Vi har stort fokus på den stora migrationen och allt vad den kan erbjuda i stora hjordar med gnuer och zebror och andra djur 
 • Vi kommer att vara vid Maras floder för att försöka fotografera när hjordarna korsar floderna
 • De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området
 • Masai Mara har alltid stora mängder med djur – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller
 • Heldags game drives i Masai Mara för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under tidigare resor har vi bl.a. kunna följa fem geparder i nästan sex timmar när de jagade gnuer
 • Vi har off-road tillstånd i Masai Mara vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till
 • Max fyra fotografer i varje jeep
 • Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar
 • Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering

Den sammetslena afrikanska nattens intensiva mörker omsluter oss där vi sitter vid en öppen eld i vår tältcamp. Ur mörkret hör vi några hyenor som skrattande passerar inte långt från campen. Samtalet runt elden tar åter över ljudkulissen och det finns mycket att prata om. Hela dagen har tillbringats ute i Masai Maras fantastiska natur och upplevelserna och intrycken är många, för att inte tala om bilderna. I ett slags eufori berättas det omväxlande om lejonflocken vi fotograferade i soluppgången, gnuer som korsade floden och den unika upplevelsen att få se en gepardhona med sina ungar sittandes på en termitstack och blicka ut över de vidsträckta gräsmarkerna.

Plötsligt så fylls natten av ljudet från två rytande lejon, kraftfullt och självsäkert talar de två hanarna om för sin flock och andra lejon att det här är deras område och att här är det dom som är kungarna.

MASAI MARA
Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Den ständigt pågående vandringen av gnuer och andra betesdjur som zebror och antiloper brukar komma till Masai Mara under juli månad och då fylls savannen med miljontals av djur. För att komma till gräsmarkerna i Masai Mara måste djuren korsa områdets floder och denna företeelse har blivit en av de riktigt stora naturupplevelserna i världen och något som man som naturfotograf och naturintresserad bara måste uppleva någon gång i sitt liv. När djuren korsar floden för att komma till nya betesmarker så utsätter de sig för stor fara då floden är ”full” av krokodiler som gärna tar för sig av detta tillfälle. För att minska risken att bli en krokodils byte samlar sig djuren i stora flockar och tvekan kan vara lång innan de vågar sig ut i floden. Till slut så är det någon som vågar sig ut och den följs genast av flocken. För att så snabbt som möjligt ta sig över floden kastar sig djuren ibland ut från strandbrinken och landar på sina artfränder.

Basen för vår vistelse i Masai Mara är Oltepesi Tented Safari Camp. Våra chaufförer guidar oss genom den natur de växt upp i och kan utan och innan. Deras kunskaper och erfarenheter är oöverträffade i Masai Mara och en garant för att ge oss fotomöjligheter i absolut världsklass på vår safari. Våra guider är helt införstådda med vilka ljusförhållanden som är särskilt attraktivt för naturfoto och de har en enastående förmåga att ställa oss i rätt position för att hitta de motiv vi söker. Denna resa är helt inriktad mot att ge deltagarna maximal tid med de bästa fotoförutsättningarna. Under denna resa kommer vi att tillbringa hela 75 timmar på safari. Detta medför att förutsättningarna att få fantastiska bilder på savannens djur är mycket god.

EN DAG PÅ SAFARI VID OLTEPESI TENTED SAFARI CAMP
Dagen börjar vid fem-tiden med att vi träffas i mässtältet för en kopp kaffe eller te och en ingefärskaka. Kort därpå möter vi upp med våra guider och chaufförer vid safarifordonen. När vi ger oss av i mörkret, för en heldag i Masai Mara, anar vi redan nu en begynnande gryning i öster. Kanske får vi i strålkastarnas sken se något av de nattaktiva djuren som finns i området, som tex öronhund eller ett piggsvin skymta förbi. Bara tio minuter senare kommer gryningen snabbt. Himlavalvet får i öster vackra röda toner. I detta läge letar våra chaufförer upp en lämplig förgrund, såsom exempelvis en grupp giraffer, anteloper, elefanter eller kanske ett lejon. Vi får dagens första fotosession på djurens karakteristiska silhuetter mot gryningen, vilket blir en vacker inledning på dagen. Lika fort som det kom är det magiska ljuset borta. Solen går upp och vi fortsätter att leta djur under den tidiga morgonen. Med dagg i gräset och kanske lite dimslöjor i svackorna kan vi få fantastiskt fina ljusförhållanden för foto under dagens första timmar. Ibland kan vi hitta en grupp lejon eller en gepard under de tidigare morgontimmarna. Vid denna tid på dygnet är det attraktivt foto åt alla håll och våra chaufförer gör sitt yttersta för att vi ska finna vackra lägen på savannens djur och fåglar. Hela tiden så håller vi koll på gnuernas rörelse vid floderna, om de börjar samlas för att korsa floden tar vi oss snabbt i ett så bra läge vi kan.

När det finaste ljuset gått över och djurens aktiviteter tillåter så letar vi upp en fin plats för frukost vid en flodkrök eller under ett akaciaträd. Ofta erbjuder tiden kring måltiderna möjlighet till lite friare foto på landskap, fåglar, ödlor eller insekter.

Efter frukost packar vi ihop och safarin drar vidare. Vid den här tiden på dagen så finns inte sällan tips från andra guider och chaufförer om sevärda händelser i området. Om de stora flockarna med gnuer och zebror börjar samlas vid floderna så får vi information om det och tar oss dit så snart vi kan. Allteftersom ljuset blir skarpare mitt på dagen så testar vi lite olika fototekniker som lämpar sig för den typ av ljus när solen står mycket högt på himlen. Någon gång mitt på dagen gör vi ett lunchstopp. Vi får på nytt möjlighet att utforska de närmaste omgivningarna. I samband med lunchstoppet så kan vi också få en liten stunds vila. Men snart är vi iväg mot nya mål igen. Någon gång efter klockan 15 så börjar ljuset åter bli lite mjukare. Vi ägnar tid åt att leta efter intressanta företeelser bland djuren på savannen. Kanske kan vi få syn på något rovdjur som förbereder sig för jakt på ett villebråd. Våra mycket erfarna guider vet hur vi ska positionera oss för att få bra fotolägen vid sådana tillfällen.

Under sena eftermiddagen står solen allt lägre. Ett vackert ljus brukar ofta infinna sig vid solnedgången, och vi försöker på nytt hitta djur som kan bilda en vacker silhuett mot den nedåtgående solen. Efter solnedgången så beger vi oss så sakteliga hemåt. När vi kommer tillbaka till vår camp så är det helt mörkt. Vi får en dryg timma i våra tält innan det blir dags för gemensam middag och tillfälle att summera dagens intryck. Dagen avslutas med att vi somnar in i våra tält, omgivna av savannens ljud. Kanske hör vi det märkliga ljudet från en grupp zebror, skällande sjakaler eller en grupp hyenor som ylar på avstånd.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi, i mån av tid, även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. Fortbildningen anpassas efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan. Under våra dagar i Masai Mara kommer vi att ha fokus på att fotografera savannens djur och extra fokus lägger vi på gnuernas och zebrornas korsningar över floderna.  Lejon, leopard och gepard är mycket vanliga i de områden vi rör oss i i Masai Mara och givetvis kommer vi att spendera mycket tid med de stora katterna och andra spännande djur. Vi kommer att jobba mycket med ”bilden” och försöka att skapa en så bred portfolio från Masai Mara som bara möjligt. Vid soluppgång och solnedgång letar vi efter möjligheter att fotografera Masai Maras djurliv mot den färgstarka och ofta dramatiska afrikansk himlen. Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod.

Den stora migrationen i Masai Mara, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson
Den stora migrationen i Masai Mara, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto

Dagsprogram

Dag 1 27/7 (Lunch – Middag)
Vi tar buss från Nairobi till Aitong på morgonen. Vi möts av våra Masai guider och sista biten till vår tältcamp åker vi i våra safarifordon. och vidare transport till vår tältcamp. Efter ankomst till vår tältcamp får vi lunch och kan sedan göra oss iordning för vår första game drive. Åter i tältcampen efter mörkrets inbrott.

Dag 2–6  28/7 – 1/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 7  2/8  (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till Aitong och vidare i buss till Nairobi. Resan avslutas på Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi.

Mer information

 • SAFARIS/GAME DRIVES
  På resan kommer vi dagligen ha safaris. Vi kommer att ha heldagar i Masai Mara dag 2 – 6. Vi har inga kilometer restriktioner utan kan köra de sträckor som krävs. Safaris sker med öppna safarifordon.

  **Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för Gamedrive.

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. I våra jeepar finns det bean bags att använda som stöd. Stativ kan vara bra om tillfälle ges till nattfotografering i campen.

 • KLÄDER
  Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

 • BOENDE
  Vi bor på en tältcamp av medelstandard. Enkelrum är starkt begränsade i tältcampen i Masai mara.
  Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, transport t/r Nairobi – Masai Mara, samtliga game drives enligt dagsprogram, Off-road tillstånd i Masai mara, inträdesavgifter och andra avgifter som rör nationalparkerna, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur till Nairobi, eTA till Kenya, ev vaccinationer och medicinska tester, dricks, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar i Nairobi, exakt plats och tidpunkt anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  Kenya är numera visumfritt land men som turist måste ansöka om en Electronic Travel Authorization (eTA) för inresa i Kenya. Detta görs genom en elektronisk ansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida tidigast 90 dagar före avresa. En avgiften betalas i samband med ansökan.

  Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter datum du reser in i Kenya.

  Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Du bör i god tid före avresan ta kontakt med en vaccinationscentral för att se över dina vaccinationer, samt ev. behov av andra mediciner.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Frida Hermansson
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

  Boka fotoresa

  Den stora migrationen i Masai Mara, Kenya 27 juli-2 augusti 2025

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Extra hotellnatt 26-27 juli 2025*
  Ja - del i dubbelrum (Hotellkostnad tillkommer)Ja - enkelrum (Hotellkostnad tillkommer)Nej
  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund