Några höjdpunkter

  • De bästa fotomöjligheterna av björn, varg och järv i Finland
  • Chans även på havsörn, kungsörn och skogsren
  • Besök i det unika urskogsreservatet Elimyssalo där 90% av skogen är mer än 120 år gammal och hyser förutom för stora rovdjur, även älg, bäver och skogsfågel
  • Magnus Elander som fotografisk ledare. Magnus är sannolikt Sveriges mest erfarne björnfotograf. Detta blir hans 22:e säsong hos björnarna
  • Workshops och föreläsningar om foto men även om våra stora rovdjur
  • Vi bidrar till naturskydd genom WWF:s arbete
  • Ledaren visar dig sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade

INGEN-MANS-LAND
Gränsen mellan Finland och Ryssland är hundratrettio mil lång och går genom obefolkade skogar och ödemarker. På båda sidor finns gränszoner som man inte får vistas i utan särskilt tillstånd. Djuren är fredade här och all jakt är förbjuden. På finska sidan är detta ”Ingen-mans-land” upp till tre kilometer brett och på den ryska minst sju. Här är förutsättningarna för att se och fotografera inte bara björnar, utan även vargar och järvar de kanske bästa i hela Europa.

Det är spännande att krypa in i ett fotogömsle. En primitiv liten koja i skogen med plats för en eller flera personer. Det finns ett smalt fönster i ögonhöjd att spana ut genom. Under detta tygstrutar att sticka ut kameraobjektiven genom. Björnar är nattaktiva djur så bästa tiden att få syn på en är i skymning och gryning.

FOTOGRAFERA BJÖRN
När man sitter på pass är det största möjliga tålamod och tystnad som gäller. För oss urbana själar är det ovant att lyssna till tystnaden. Den är inte absolut men kan ändå kännas tryckande för någon. Eller befriande för andra. Man måste anstränga sig för att höra ljud. Två torrakor som lutar sig mot varandra knirkar lågmält. En större hackspett hoppar krafsande på en tallstam en bit bort. Men jetflygplan verkar inte ha något frekventerat flygstråk inom hörhåll och det är många mil bort till trafikerade vägar. Allt signalerar frid.

Plötsligt varnar en korp. Sedan blir det tyst igen. Vi spänner öron och ögon. Det verkar vara något på gång eftersom korpen varnar på nytt. Det är skymning. I skogskanten några hundra meter bort anar vi en rörelse mellan träden. Och igen. Nu en bit längre till vänster. Med kikarens hjälp ser vi silhuetten av en björn. Den ser mörk ut och rör sig målmedvetet. Men vi hör inga ljud från den. Efter en stund är den framme nära oss. Mindre än hundra meter bort. Den vet att här brukar det finnas något ätbart. Nu hör vi också när björnen klafsar runt i den blöta mossan. Våra kameror med långa teleobjektiv är skjutklara. Tystnaden bryts tvärt av smattret när vi fyrar av. Men björnen är luttrad. Den vet att vi sitter där, men den vet också den inte behöver vara oroad. Så länge vi bara gör sådant som björnen är van vid, har den matro.

Vår värd är Lassi Rautiainen, en legendarisk finsk björnfotograf. Han kallar arrangemanget med gömsle och åtel för ”naturstudio”. Lassi har en gammal fyrhjulsdriven bil som han kört hundratusen mil med, mest på småvägar i östra Finland. På frågan om hur ofta han sett björn genom vindrutan när han är ute och kör, håller han fram sina händer. Inte fler än jag kan räkna på mina fingrar. Men, säger han, i mina gömslen kan jag se björnar nästan varje natt. När dom inte ligger i ide, förstås.

Dagsprogram

Mer information

Magnus Elander, född 1946 är frilansande fotograf och författare med världens natur som ämne. Innan sin fotojournalistiska karriär så jobbade han på universitet och inom kemiskindustri. Bl.a. har Magnus jobbat på Stanford Research Institute i Kalifornien, USA. Magnus är filosofie doktor i organisk kemi och vidare har han medverkat i mer än 40 arktiska expeditioner. Under dessa expeditioner har han tillbringat närmre tre år på Grönland. Magnus är en engagerad friluftsmänniska och fågelskådare men de nordliga breddgraderna som sitt favoritområde.

Hans bilder har publicerats i National Geographic magasin och flertal andra svenska och internationella tidningar. Magnus är vinnare i BBC Wildlife Photographer of the year. Han har skrivit eller medförfattat åtta böcker om Arktis, ekoturism och stora rovdjur.

Magnus är en av grundarna av “Rovdjurcentret De 5 stora” och han är medlem i International League fo Conservation Photographers (ILCP).

www.magnuselander.com

Resan är i första hand inriktad på att fotografera björn och förhoppningsvis även järv och varg. Då framför allt björnarna kan komma nära våra gömslen och om man vill fotografera djuren i landskapet kan det vara lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Zoomobjektiv från 70-200 eller 180/200-400mm, upp till t.ex. en fast 500 mm eller 600mm är utmärkta för rovdjursfoto. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom, kan du använda telekonverter. Då vi även kommer att spendera tid i en urskog med möjligheter för landskaps foto så kan vidvinkelobjektiv vara användbart. Det är bra att ha med sig en bra ficklampa och en pannlampa därtill så att du kan arbeta med händerna fria. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.

Temperaturen i norra Finland i juni och juli är oftast behaglig på dagarna men nätterna i gömslena kan bli lite kyliga. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett par gummistövlar eller vandringskängor är bästa valet för fötterna.

Vi bor i ett fridfullt basläger som kallas Kuikka med standard som ett vandrarhem. Här äter vi, har del i ett dubbelrum med säng, här finns gemensamma utrymmen för workshops. Här finns internet, TV, 220 volt ström, bastu, rökbastu, en sjö att bada i, båtar för roddträning/fiske, toaletter och duschar. Mobiltelefonen fungerar.
Fyra av kvällar/nätter tillbringar vi i gömslen. Det finns ett 15-tal olika att välja på. De flesta ligger inne i Ingenmanslands-zonen mellan Finland och Ryssland (vi
ordnar tillstånd att vistas där).

Boendet har god tillgänglighet men naturen vi rör oss i gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, boende i baslägret Kuikka 5 dygn, lokaltransporter till
och från gömslen, 4 gömslenätter, en eftermiddag med rökbastu, bildföredrag, fotoundervisning, moms.

Resan till och från baslägret Kuikka, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker och saker av personlig karaktär.

Alkoholhaltiga drycker kan inte köpas på plats, utan kunden får om sådana önskas, ta med det själv.
Att sitta i gömsle även den 5:e natten kostar 150 Euro extra.

Resan börjar Basecamp Kuikka. Ankomst bör ske ca kl 12.00 den 3 juli. Avslut efter brunch den 8 juli.

Alt 1. Flyg till Kajaani via Helsingfors. Hämtning till ett fast pris för transport 17 mil till Kuikka (baslägret). Och samma pris för lämning på återresan.
Transfer till Kuikka från Kajanni flygplats kostar 90 Euro enkel per person om man är minst 2 pers. Minimikostnaden är således 180 Euro, enkelresa.

Alt 2. Färja till från Helsingfors eller Åbo. Körning med egen bil drygt 60 mil. Det brukar
kunna ordna sig med samåkning. Vi tillhandahåller deltagarelistor.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.