FÖRLÄNG DIN RESA MED – MABAMBAS TRÄSKONÄBBAR 5-8 MARS 2023.
LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Två besök hos bergsgorillorna
 • Två dagar med schimpanserna i Kibale nationalpark
 • Besök hos den starkt hotade guldmarkattan i Mgahinga nationalpark
 • Besök i Bigodi swamp där vi letar efter aporna svartkindad vitnäsa, östlig svartvit guereza, röd guereza och gråkindad mangab
 • Fantastiskt fågelliv med mängder av exotiska arter där jätteturakon är kronjuvelen
 • Vi åker till Uganda när det INTE är regnsäsong
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

BERGSGORILLOR
Under den brittiska kolonialtiden fick Uganda smeknamnet Östafrikas juvel och det är ett namn som än idag stämmer in på Uganda. Landet är en riktig naturjuvel med en enorm mångfald av däggdjur, fåglar, reptiler och insekter. Högst upp på listan står nog bergsgorillan, en av världens mest hotade däggdjursarter. I dag beräknas det finnas knappt 1 000 bergsgorillor kvar och alla lever i Virunga bergen, som ligger i Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa, samt i den närbelägna nationalparken Bwindi Impenetrable forest. Att få uppleva bergsgorillorna i det vilda är något som man aldrig kommer att glömma, kanske det rent av är en av de största naturupplevelserna som går att få. För att vi både ska kunna uppleva och fotografera bergsgorillorna på bästa möjliga sätt har vi inte bara en ”gorillatrek” utan två. Besöken till gorillorna är hårt reglerade och tiden man får vara hos gorillorna är begränsad. Vi vill genom att inkludera två gorilla besök skapa så bra förutsättningar det går för vår fotografering. Vi kommer att besöka bergsgorillorna i Mgahinga nationalpark eller i Bwindi Impenetrable forest.

SCHIMPANSEN
Schimpansen är en av Ugandas andra riktigt lysande juveler i naturen.  Tillsammans med bonobon är schimpansen den människoapa som är närmast släkt med människa, den delar omkring 99 % av sitt DNA med den moderna människan. För att vi ska få uppleva denna vår närmsta släkting på nära håll och i lugn och ro både fotografera och bara njuta av upplevelsen har vi två dagar med schimpanserna. Under våra dagar med schimpanserna startar vi tidigt på morgon för att hinna hitta schimpanserna innan de vaknar upp för dagen. Sedan följer vi dom i deras liv under dagen, vi låtsas att vi äter det de äter, vi gör det de gör osv allt för att komma de så nära som möjligt och få uppleva schimpansernas vardagsliv. En dag med schimpanserna innebär att när vi har hittat dom, får vi tillbringa ca 4-5 timmar med dom.

GULDMARKATTA
Under våra dagar i Mgahinga nationalpark kommer vi även att ägna en dag åt att leta efter den starkt hotade guldmarkattan som bara förekommer i Virungabergen i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa. Under våra dagar bland gorillor, schimpanser och guldmarkattor kommer vi givetvis att hitta många andra spännande djur och fåglar som vi ges möjlighet att fotografera.

BIGODI VÅTMARKSRESERVAT
Bigodi våtmarksreservat är ett fascinerande område. Reservatet är känt för sin rika biologisk mångfald, där finns flera arter primater, bl.a. Östlig svartvit guereza (Colobus guereza), gråkindad mangab (Lophocebus albigena) och svartkindad vitnäsa (Cercopithecus ascanius). Förutom dessa arter, som vi har stora chanser att fotografera, så finns även röd guerezor (Piliocolobus tephrosceles) och svartmössmarkatta eller L’Hoests apa (Allochrocebus lhoesti) i Bigodi. Den sistnämnda är det dock mycket sällan att man ser.

Bigodi är också mycket rikt på fåglar och vi kommer att försöka att få bra fotomöjligheter på jätteturakon som är den rikta juvelen i fågelfaunan i området.

Dagsprogram

Dag 1 (25/2) (Lunch – Middag)
Ankomst till Entebbe på morgonen. Vi åker mot Kibale nationalpark och vår lodge. Lunch på vägen till lodgen. Efter check-in och lite vila har vi en genomgång av det tänkta upplägget på resan och dagen avslutas med middag.

Dag 2 (26/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag börjar vår primatupplevelse på riktigt. Efter frukost beger vi oss till Bigodi våtmarksreservat för att leta efter första hand Östlig svartvit guereza (Colobus guereza), gråkindad mangab (Lophocebus albigena) och svartkindad vitnäsa (Cercopithecus ascanius). Har vi sedan en riktig tur så får vi se och kunna fotografera även röd guerezor (Piliocolobus tephrosceles) och svartmössmarkatta eller L’Hoests apa (Allochrocebus lhoesti).

Vi kommer även att hålla utkik efter fåglar när vi vandrar i området, här har vi bra möjligheter att hitta jätteturakon. Vi kommer att tillbringa morgonen och eftermiddagen i reservatet.

Dag 3-4 (27-28/2)  (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa två dagar tillbringar vi i djungeln med schimpanserna. Vi börjar dagarna tidigt för att hinna leta upp chimpanserna innan de lämnar sina övernattningsplatser. Vi kommer att följa chimpanserna under ca 4-5 timmar och för att komma de riktig nära deltar vi i deras vardag. Vi kommer tillbaka till vår lodge först på eftermiddag/kvällen.

Dag 5 (1/3)  (Frukost – Lunch – Middag)
Idag är det transportdag mot Mgahinga nationalpark. Vi ger oss av efter frukost och färdas utmed Rwenzoris sluttning och genom de rullande kullarna vid Kigezi. Vi äter lunch utmed vägen och säkert hittar vi något fint fotostopp på vägen. Vi kommer fram till vår lodge på kvällen.

Dag 6 (18/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag ska vi börja våra vandringar i djungeln i Virungabergen och leta efter primater. Först ut är guldmarkattan. Vi har en tidig frukost och får med oss lunchpaket. Efter att vi har registrerat oss i nationalparkens kontor så beger vi oss ut i djungeln för att leta guldmarkatta. Letandet efter markattorna kan ta olika lång tid beroende på vart de håller till men räkna med att vi är ute i stort sätt hela dagen. Mgahinga nationalpark är en del av Virunga massivet som sträcker sig inom de tre länderna Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa.

Dag 7 (3/3) (Frukost – Lunch – Middag)
I dag är det dagen med stort G, vår första gorillavandring står på dagordningen. Vi har en tidig frukost och sedan tar vi oss till Mgahinga nationalpark. Efter det sedvanliga pappersarbetet börjar så vår sökande efter bergsgorillorna. Precis som för gårdagen är det svårt att säga exakt hur dagen ser ut då det beror på vart gorillorna är men när vi hittad dom så tillbringar vi en timme med dom.

Dag 8 (4/3)  (Frukost – Lunch – Middag)
Precis som i går ägnar vi dagen åt att besöka bergsgorillorna i Mgahinga nationalpark. Räkna med en heldag ut i djungeln och en upplevelse du aldrig glömmer.

Dag 9 (5/3)  (Frukost – Lunch)
I dag avslutas vår resa, om du inte valt att följa med oss på vår förlängning till Mabamba våtmark. Efter en tidig frukost beger vi oss mot Entebbe och flygplatsen.  Flyg hem till Skandinavien på kvällen.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Uganda erbjuder många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar, vilket gör det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För fotografering av bergsgorillorna och övriga primater är objektiv från 24mm till 500 mm utmärkta beroende på vilken typ av bilder du vill ta.

  Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder på. Stativ kan vara svårt att använda på ett snabbt och effektivt sätt i djungeln. När du är på trek i djungeln efter gorillor, schimpanser eller guldmarkatta är det att rekommendera att du anlitar en bärare till din kameraryggsäck. Nationalparkerna har ett system med mycket tillförlitliga bärare och jag garanterar att det är skönt att slippa bära ryggsäcken när det går uppför.

 • KLÄDER
  Klimatet i Uganda är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

 • BOENDE
  Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendena har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet.  Vandringarna i bergen är inte lämpliga för personer med funktionsnedsättningar.

 • INKLUDERAT I PRISET
  2 gorilla tillstånd, tillstånd för 2 heldagar hos schimpanserna, 1 guldmarkatta tillstånd, övriga inträden och avgifter i nationalparker, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (vi åker i bekväma Toyota Landcrusiers), transfer till och från flygplatser. Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Entebbe, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, visum, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter, vaccinationer och ev. medicinska tester samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan startar och avslutas på Entebbe internationella flygplats.
  Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

 • VISUM
  Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter ankomst till Uganda. För svenska medborgare krävs visum till Uganda, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.
 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer. För inresa i Uganda krävs att man är vaccinerad mot Gula febern.

 • GRUPPEN & SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.