Några höjdpunkter

  • Fantastiska höstfärger i bokskogen
  • Unik chans att utvecklas inom 2 områden, makro och lanskapsfotografering
  • Grafik- och formlära av den erfarna makrofotografen Anna Ulmestrand. Lär dig att se naturen på ett annorlunda sätt och utveckla ett unikt tänkande bland ett myller av motiv tillsammans med vår nyaste tillskott i Wild Natures reseledarefamilj
  • Lär dig olika kreativa landskapstekniker och få teknisk information om din utrustning av Jan Pedersen
  • Ett myller av spännande grafiska skogsmotiv i Söderåsens nationalpark
  • Vi arbetar mycket med naturligt ljus och vikten av rätt för- och bakgrund
  • Workshopledarna kommer att finnas där för dig i skogen och vid genomgång av utrustning och bildutvärdering så att du kan utvecklas som fotograf
  • Mysigt boende strax intill nationalparken, vi har hela boendet för oss själva

SÖDERÅSENS NATIONALPARK…
… är unik i den svenska nationalparksfloran. Djupa dalar, dramatiska rasbranter och en av Nordeuropas största sammanhängande naturskyddad ädellövskog gör detta till en riktig naturpärla. Utsikten över landskapet är fantastiskt och i bokskogens slänter står de stora träden i en sagolik pelarsal där små vattendrag och sjöar bryter en färgexplosion i rött, fullt och brunt som så här års täcker området.

Makro- och landskapsmotiv finns i en överflöd när ögonen blir varse om detta myller av motiv. Färger, former, ljus och bakgrund ger möjligheter till otroligt många spännande bilder och Anna Ulmestrand är en sann mästare på detta och får många anonyma motiv att framstå som små konstverk. Anna med sin mångåriga erfarenhet inom makro, kommer att förklara för dig och visa hur hon gör för att få fram sina mycket annorlunda makrobilder.

Så här års kan vi vänta oss all möjliga väderförhållanden från sol till dimma. Det ger oss rika möjligheter att variera landskapsfotograferingen där den kuperade skogen och de mäktiga träden ger oss allehanda fina kompositionsmöjligheter. Vi ger oss även på strömmande vatten och hur vi får till mystik i bilderna med hjälp av bland annat ICM tekniker där vi avsiktligt rör kameran under exponeringen. En teknik man mycket väl kan använda sig av även inom makro.

Denna workshop vänder sig till dig som är intresserad utav makro- och/eller landskapsfotografering i ett spännande skogslandskap. Workshopen är även för dig som vill ta steget längre och utforska att tänka och fotografera lite annorlunda än att “bara” få en skarp bild. Det är inte vad man fotograferar utan hur man fotograferar som är av vikt. Vi kommer att vara ute och fotografera i skogen morgon och eftermiddag. När vi inte är ute i skogen blir det teoriföreläsningar och vi arbetar med att redigera bilder tillsammans.
Vi kommer även att ägna tid åt att titta på och prata om varandras bilder.

Helgen börjar på fredag eftermiddag med en kort bildvisning och lite genomgång av workshopen. Under helgen kommer vi att blanda teknik och bildgenomgång med gemensamt fotograferande ute i skogen.

Behöver du hjälp med något specifikt så finns workshopledare där för dig. Vårt mål kommer att vara att du kommer hem med massor med inspiration och nya idéer, och en massa bra bilder förstås.

Välkommen till en mycket varierande och stimulerande workshop i skogen och de fantastiska höstfärgernas värld.

Dagsprogram

Mer information

Anna Ulmestrand, född 1970 brukar omnämnas som en av Sveriges främsta makrofotografer. Anna har fotograferat sedan barnsben och fastande för makrovärlden, som hon fotograferar uteslutande sedan 18 år tillbaka.

Till vardags arbetar hon som Art Director. Reklamvärlden är fylld av dolda signaler säger hon, signaler hon lärt sig utnyttja till fullo inom foto.

Hon är en ofta anlitad föredragshållare och workshopledare och har haft haft flertal utställningar. Hon är även medlem i Naturfotograferna/N sedan 2014 och har figurerat i en mängd artiklar och skapat 3 egna fotoböcker. 2013 vann hon 1 a pris i nationella delen av EISA Maestro Photo contest.

Anna kan man även se som makrolärare för moderskeppet.se och finns intervjuad i podcasten ”Fotografen och Landskapet” nr 16. Hon har agerat domare i en mängd tidskrifter och är även återkommande domare för NNPC (Nordic Nature Photo Contest).

Anna har alltid uttryckt sig på ett kreativt sätt, i allt från musik, konst, dans eller foto och trivs bäst bland det hon behärskar, bland färg och form. För henne är färg liv och energi och form en riktning och berättelse. En bild skall ge mig mer än något vackert, jag vill inte få det serverat på silverfat utan kunna fantisera och se något helt annat. Hon har alltid haft bra fantasi, lite för bra för sitt eget bästa anser hon. Men denna fantasi hittade sin rätta plats och blommade ut i makrovärlden för nästan 20 år sedan.
Den lilla världen som ett makro visar är en märklig värld, obetydlig och tråkig först för blotta ögat men genom makroobjektivet dyker dess sanna kreativa natur upp.
Inom makrovärlden är det inte är vad man fotograferar, utan hur man fotograferar det som spelar roll och kombinationen fantasi + makro gör att man kan resa till andra sidan jorden, till rymden eller till och med få se rosa elefanter! Allt är möjligt!

www.annaulmestrand.com

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Workshopens fokus ligger på makro, närbild och landskapsfotografering.
Vi kommer att röra oss till fots väl inne i bokskogen och bär med oss all utrustning. Objektiv för landskapsfotografering kan vara bra att ha till exempel någon vidvinkel – objektiv från 14 mm till 70 mm kan passa de miljöer vi fotograferar, ibland även kortare tele, 70-200 t ex. makroobjektiv eller mellanringar är också ett måste för nära motiv eller objektiv tex kort tele med kort närgräns. Gråfilter och ev polarisationsfilter kan vara användbart. Stativ och trådutlösare rekommenderas för landskap med långa slutartider.

Temperaturen i mitten av oktober börjar normalt kunna bli lite kall. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett underställ och varma strumpor är att varmt rekommendera. Då blir utelivet en njutning. Vattentäta skor eller möjligen kängor är bästa valet för fötterna. Ombyte och regnkläder om det är risk för regn. Varma vantar och mössa.

Vi har hyrt hela Vila Söderåsen för denna workshop och kan därmed fritt disponera över all ytor. Rummen på Villa Söderåsen känns mysiga och ombonade. Gemensamma toaletter och duschar utanför rummet.

Rummen på entreplanet kan användas av personer med nedsatt rörlighet. Rummen på övervåningen är inte tillgängliga för deltagare med svårt nedsatt rörlighet. Då vår fotografering delvis kommer att ske i terrängen eller på spångad led är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Har du frågor, så hör efter med oss så kan vi resonera om detaljerna.

Del i dubbelrum, 2 frukostar, 2 middagar, 1 lätt lunch, annat enligt dagsprogram, workshops och fotohandledning.

Resa tur och retur Villa Söderåsen, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker, dricks och saker av personlig karaktär.

Samling vid Villa Söderåsen 15.00 23 oktober. Vi kan ordna upphämtning för de som kommer med tåg till Teckomatorps tågstation.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.