Anna Ulmestrand
Anna UlmestrandFotoreseledare
Anna Ulmestrand, född 1970 brukar omnämnas som en av Sveriges främsta makrofotografer. Anna har fotograferat sedan barnsben och fastande för makrovärlden, som hon fotograferar uteslutande sedan 18 år tillbaka.

Till vardags arbetar hon som Art Director. Reklamvärlden är fylld av dolda signaler säger hon, signaler hon lärt sig utnyttja till fullo inom foto.

Hon är en ofta anlitad föredragshållare och workshopledare och har haft haft flertal utställningar. Hon är även medlem i Naturfotograferna/N sedan 2014 och har figurerat i en mängd artiklar och skapat 3 egna fotoböcker. 2013 vann hon 1 a pris i nationella delen av EISA Maestro Photo contest.

Anna kan man även se som makrolärare för moderskeppet.se och finns intervjuad i podcasten ”Fotografen och Landskapet” nr 16. Hon har agerat domare i en mängd tidskrifter och är även återkommande domare för NNPC (Nordic Nature Photo Contest).

Anna har alltid uttryckt sig på ett kreativt sätt, i allt från musik, konst, dans eller foto och trivs bäst bland det hon behärskar, bland färg och form. För henne är färg liv och energi och form en riktning och berättelse. En bild skall ge mig mer än något vackert, jag vill inte få det serverat på silverfat utan kunna fantisera och se något helt annat. Hon har alltid haft bra fantasi, lite för bra för sitt eget bästa anser hon. Men denna fantasi hittade sin rätta plats och blommade ut i makrovärlden för nästan 20 år sedan.
Den lilla världen som ett makro visar är en märklig värld, obetydlig och tråkig först för blotta ögat men genom makroobjektivet dyker dess sanna kreativa natur upp.
Inom makrovärlden är det inte är vad man fotograferar, utan hur man fotograferar det som spelar roll och kombinationen fantasi + makro gör att man kan resa till andra sidan jorden, till rymden eller till och med få se rosa elefanter! Allt är möjligt!

www.annaulmestrand.com