FÅGELPARADISET I UNGERN MAJ 2022

– JOHNNY ERIKSSON, UPPLANDS VÄSBY

Blåkråka fotograferad i Ungern av Johnny Eriksson på fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Parande blåkråkor i Ungern. ©Johnny Eriksson
Klicka på bilden för att se den stor.

Äntligen var det dags för en resa jag sett fram emot länge. Flyget skulle ta oss till Ungern och hem till Mr Bence Mate och hans berömda gömslen. Bence är en flerfaldigt prisad fotograf som har byggt upp en mångfald av natur kring sin gård ute på landet.

Staffan från Wild Nature fotoresor samlar ihop oss på Budapest flygplats och sedan går färden mot den lilla byn Pusztazer. En färd på ca 2 timmar söderut. Vi anländer till gården och tas emot av Bence själv och hans team av naturvårdare och guider. Man får genast ett familjärt intryck av dem. Vi serveras en god Ungersk lunch och blir presenterade ett schema för veckan med alla gömslen. Det finns 24st gömslen placerade på gården och i dess närhet.

Naturen kommer man väldigt nära här tack vare Bences specialgjorda gömslen där du sitter bekvämt och fotar bakom ett unikt glas som hindrar att fåglarna ser dig. Jag var först lite tveksam till att fota bakom ett glas med tanke på bildskärpa osv men glaset visade sig vara av högsta kvalitet och jag tappade endast ett bländarsteg i ljusinsläpp.

Vår reseledare Staffan har en genomgång och sedan delas vi in i grupper om 2 personer och åker ut till skogsgömslena även kallade ”drinking stations”. Här fick jag se och fota flertalet fågelarter som kom för att dricka och bada i eftermiddagssolen. Det gick väldigt livligt till stundtals och vattnet stänkte åt alla håll. Det var nästa svårt att ta in hur avslappnat fåglarna betedde sig framför oss där vi satt bakom glaset på bara någon meters avstånd.

Svartstork fotograferad i Ungern av Johnny Eriksson på fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Svartstork i Ungern. ©Johnny Eriksson
Klicka på bilden för att se den stor.

Härfågel fotograferad i Ungern av Johnny Eriksson på fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Härfågel i Ungern. ©Johnny Eriksson
Klicka på bilden för att se den stor.

Nöjda med fåniga leenden på våra läppar kommer vi tillbaks till gården. Vi säger hej till det National Geographics filmteam som packar ihop sin utrustning efter ett par veckor med Bences biätare. En härlig start på vår vecka vi ska tillbringa här och middagsmaten som vi åt ute i trädgården smakade extra gott den kvällen.

Följande dagar får vi se och uppleva ett fantastisk fågeliv. Och på mycket nära håll dessutom. Ibland var till och med 70-200mm för lång. Vi fotade för det mesta bara när ljuset var som bäst på tidig morgon och sen kväll. Mitt på dagen när ljuset var som starkast tog vi paus för den som ville. Det var skönt med lite vila och ladda kamerabatterier m.m inför nästa sittning.

Gömslena var verkligen i en klass för sig. Mycket genomtänkta med grenar för fåglar att sitta på framför tex ett bo och i rätt höjd och rätt vinklar med snygga bakgrunder. Och placeringen av gömslet i sig för bästa medljus eller motljus. Några gömslen sitter du faktiskt under vattennivån vid tex en sjö och har kameran precis vid vattenytan.

Stort tack till Wild Nature fotoresor och deras representant Staffan Widstrand som matade oss med tips och råd om fotograferandet hela tiden. Mycket uppskattat av både nybörjaren och de mer erfarna. Det känns tryggt att resa med Wild Nature fotoresor. Jag vet att de själva alltid har varit på resmålet innan och införskaffat sig kunskap om fotomotiven och jag kommer alltid hem med fantastiska bilder och upplevelser. Tack!

Silkeshäger fotograferad i Ungern av Johnny Eriksson på fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Silkes- och gråhäger i Ungern. ©Johnny Eriksson
Klicka på bilden för att se den stor.