ÖSTAFRIKAS NATURJUVEL MED BERGSGORILLOR, SCHIMPANSER OCH ANDRA PRIMATER – UGANDA JAN 2022

– EWA NYBERG, STOCKHOLM

Resa att besöka bergsgorillor och schimpanser har alltid varit nummer ett på min önskelista. Så när Wildnature Fotoresors nyhetsbrev kom i oktober 2021 så utan någon tvekan så bokade jag resan.
Vi var en alldeles lagom grupp om åtta personer som möte upp fotograf Henrik Karlsson på hotellet i Entebbe.

Min berättelse är från en 2 veckors rundresa i Uganda. Vi reste runt i två jeepar mellan våra destinationer, Mabamba våtmarksområde nära Lake Victoria, Mgahinga och Bwindi nationalpark i Virunga bergen, samt Kibale National Park

Mabamba våtmarksområde
Vårt främsta mål var att ”hitta” träskonäbben (Balaeniceps rex). Det finns bara ca 1000 individer kvar i Uganda, så den är starkt hotad. Vi gjorde 3 turer ut i våtmarkerna och hade tur alla gånger att få se träskonäbben plus en massa andra spännande fåglar också. Vi hade ”dubbeltur” att få se träskonäbb unge bli matad av en av föräldrarna.

Mgahinga och Bwindi nationalpark
Huvudfokus var att få se guldmarkattan (Cercopithecus kandti) och bergsgorillorna (Gorilla beringei beringei). Vandringen till guldmarkattorna började på ca 1 900 möh och efter tre tuffa timmars vandring fann vi dem på ca 3 000 möh. Vi gjorde två olika vandringar till bergsgorillorna. Första vandringen tog tre timmars innan vi träffade på en bergsgorilla familj den andra vandringen då hade vi tur, vandringen tog bara 40 minuter. Vi hade tur att vi kunde följa deras aktiviteter på mycket nära håll – de verkade inte vara inte medvetna om alla regler som gällde för oss (10 meters avstånd). Pga av Covid så måste vi alla ha munskydd under timme vi fick vara nära primaterna.

Bergsgorillaunge, Bwindi nationalpark. ©Ewa Nyberg.
Klicka på bilden för att se den stor.

Guldmarkatta, Mgahinga nationalpark. ©Ewa Nyberg.
Klicka på bilden för att se den stor.

Kibale National Park
Där var huvudfokus, två vandringar till chimpanserna (Pan troglodytes).Vi hade lyckan att kunna följa dom på mycket nära håll vid båda vandringarna. Även chimpanserna hade missat reglerna med 10 meters avstånd så dom passerade oss på mycket nära håll. Dom satt ner på marken och iakttog oss noga när vi också stod på knä och fotograferade dom.

Tack för två fantastiska veckor i Uganda, Bra lodger, bra mat , bra organisation och ledning av Henrik Karlsson, bra lokala chaufförer som körde oss på ett säkert sätt mellan de olika nationalparkerna.Fått många fina minnen att titta tillbaka på. Jag återkommer gärna på en ny fotoresa arrangerad av Wild Nature fotoresor.

Schimpans i Kibale nationalpark. ©Ewa Nyberg.
Klicka på bilden för att se den stor.