FÅGELBERGETS MÅNGFALD – STORA KARLSÖ MAJ 2022

– THOMAS EK, NACKA

Tordmular, Stora Karlsö. ©Thomas EK.
Klicka på bilden för att se den stor.

Vi var åtta deltagare som samlades i Klintehamn och reste över till Stora Karlsö tillsammans med vår enormt kunnige workshop-ledare Magnus Martinsson. Han kunde verkligen allt om växter och djur på Gotland och Karlsöarna och hade många intressanta berättelser om hur de är beroende av varandra.
Dessutom, naturligtvis, en mycket bra fotograf!

Vi anlände till Norderhamn på eftermiddagen för att tillbringa tre dygn på ön. Installerade oss i våra rätt enkla boenden i Norderhamn och Hien, några 100 m västerut. Vi bodde bara några steg från stranden. Vi började bekanta oss med ön genom att gå upp till fyren och fota ner på fågelberget. Där var det massor med sillgrisslor och tordmular som satt på klipphyllorna och trängdes och även fullt med fåglar på sjön. En imponerande syn!

Kvällen tillbringade vi på stranden. Magnus rekommenderade oömma kläder, stenarna bar tydliga spår av fåglarna för att uttrycka det försiktigt…
Fullt med främst grisslor och tordmular i vattnet och på stenar.

Sovmorgon…
…var det inte tal om. Uppställning och redo för morgonpasset 03:45 då vi åter fotade från stränderna tills det var dags för frukost. Försiktigt smygande till lämplig fotoposition för att inte skrämma iväg fåglarna och sedan gällde det ”bara” att hitta bra kompositioner och situationer. Det var mycket aktivitet och parningstid och fåglarna är ju inte direkt blyga så det blev många bra bilder.

På stranden vid Norderhamn häckade silvertärnor och under rälsen till slipen hade en strandpipare valt att bosätta sig. Längs stigarna låg ruvande ådor precis intill stigen. Det var verkligen nära till fåglarna!

Sillgrisslor, Stora Karlsö. ©Thomas Ek.
Klicka på bilden för att se den stor.

Stora Karlsös fyr i majnatten. ©Thomas Ek.
Klicka på bilden för att se den stor.

Inte bara fåglar
Vi tog flera promenader på ön och utforskade i stort sett hela, utom de fågelskyddade givetvis.
Grottan Stora förvar, Linnés ask (ca 400 år gammal och namngiven efter Linnés besök på 1740-talet) och inte minst alla orkidéer. Magnus höll fängslande berättelser om både växter, geologi och landskapsförvaltning. Vi lärde oss väldigt mycket under dessa intensiva dagar!

Nattsömnen…
…fick vänta för några av oss som tog en sen kvällspromenad upp till fyren för nattfoto. Det hade dragit in lite dis vilket gav en mycket fin effekt.

Forskning…
…på sillgrisslor har pågått under rätt många år och vi fick träffa forskningsledaren som berättade om vad de gör och lite om vad de kommit fram till. De har byggt en konstgjord fågelhylla med kameror och annan utrustning. Den är 11 m hög och förankrad högst upp på klippsidan. De kan klättra ner och via luckor komma åt fåglarna. Man får inte vara höjdrädd om man är forskare på St Karlsö!
Det är gott om mat i havet för fåglarna. De äter främst skarpsill som ofta håller till på gränsen till det saltare bottenvattnet på ca 60 m djup. Inga problem för grisslorna att nå det djupet!

Tack!
Tiden gick fort och det var dags för hemresa.
Stort tack till Magnus och övriga deltagare för några intressanta och mycket givande dagar, vi ses säkert igen!

Silvertärna, Stora Karlsö. ©Thomas Ek.
Klicka på bilden för att se den stor.