Några höjdpunkter
- Europas bästa område för vilda orkidéer – med ca 30-40 blommande arter när vi är där
- Hela fält av blommande växter med bl.a. pingstliljor och irisar
- Unika skogar och gamla kulturlandskap
- Besök i medeltida by
- Boende på traditionell apulisk gård (maseria)
- Mycket lugn takt där din själ hinner med
- Traditionell och god apulisk mat – och gårdens eget vin ”ad libitum”
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
GARGANO
Den kalkrika Garganohalvön, i landskapet Apulien, är sporren på den italienska halvön eller stöveln. Ingenstans i Europa finns en sådan rik flora av orkidéer. Europarekord på ett 70-tal olika arter – och alla finns inom ett litet område. Orkidéerna växer bland ett myller av irisar, anemoner, klipprosor och asfodiler. I området finns totalt nästan 2 000 växtarter. Det är dessa artrika ängar, där även ett rikt djurliv med mindre djur och insekter finns, som är målet för denna unika fotoresa.
Monte Gargano nationalpark som ligger mitt på Garganohalvön är det primära målet för vår fotoresa och ligger bara ett par timmar med bil norr om flygplatsen i Bari.
Området är glest befolkat med fiskebyar ut mot Adriatiska havet och inåt land finns små medeltida samhällen och gårdar, kallade ”maserior” i Apulien. Naturen är omväxlande med kalkstensberg, ängar och skogar genomskurna av raviner och dalgångar. Små jordbruksområden är blandade med garigue, maccia, pinjeskogar, lövskogar och olivodlingar. Många övergivna odlingsmarker är i olika stadier av återgång till ”vild natur” och överallt finns ett fantastiskt växtliv och en myllrande smådjurs- och insektfauna.
FALSKSPELANDE ORKIDÉER OCH ANDRA SKÖNA BLOMMOR
Under tiden som vi strövar med våra kameror i landskapet är växtligheten och orkidéerikedomen på topp och ca 30-40 arter orkidéer blommar. Iögonfallande är Ofrys-orkidéerna som med sina blommor imiterar olika arter av honsteklar och bin för att lura hannarna till pollinering. Här hittar vi toffelofrys (O. bertolonii), spindelofrys (O. sipontensis) och Apuliens egen smyckeofrys (O. apulica) bland många arter. Flera ofrys-orkidéer är endemiska och finns enbart här i Gargano området. Andra orkidéer vi stöter på är borstnycklar (Orchis italica), ögonnycklar (Órchis quadripunctáta), göknycklar (Orchis morio), fjärilsnycklar (Orchis papilionacea) och flera arter av satyrnycklar (Serapías). Vi hänförs också av vilda pingstliljor, flera arter av vilda irisar och mattor av Appeninska sippor.
I området finns även smaragdödla och flera andra spännande kräldjur och tillfällen till att fotografera fjärilar blir det ofta i de rika orkidéängarna.
Under dagarna gör vi ibland avstickare upp i bergen och besöker de spännande miljöer som gömmer sig i den medeltida byn Monte Sant Angelo.
Reseledaren lär ut flera olika sätt att fotografera makro och arter i miljö. Vi fotograferar också så nära de underbara orkidéerna att bilderna blir mer abstrakta och mer suggestiva uttryck av färg, former och ljus. Vi prioriterar alltid bra ljus och tidig morgon och sen kväll är vi igång som mest tack vare det varma och mjuka ljuset, men vi provar även konstljus. Under resan kommer vi även att ha tid för flera fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom olika tekniker och vi kommer även att titta på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla ditt fotograferande.
Vi bor mitt i nationalparken på en traditionell apulisk gård (maseria) som drivs biodynamiskt. Precis runt gården finns fina fotomiljöer, ängar med orkidéer och skog med pingstliljor och irisar. Boendet på gården är ett så kallat ”agriturismo” av medelklass och alla måltider är inkluderade i priset. Maten är rustik och traditionell italiensk/apulisk mat när den är som bäst. Närodlad, biodynamiskt och mycket kommer från gården där vi bor.
Vi rör oss i ett lugnt tempo i naturen och som oftast är det inga avstånd att gå. Transporter under resan kommer att ske med minibuss.
Detta är en resa inte bara för naturfotograferna utan även för dig som vill lära annorlunda fototekniker, är botaniskt intresserad eller som vill uppleva en unik del av Italien. Allt i ett lugnt tempo med siesta mitt på dagen och utsökt lokal mat och vin.
Dagsprogram
Dag 1 (24/4) (Middag)
Ankomst till Bari sen eftermiddag och på flygplatsen väntar vår reseledare. Härefter följer en bilresa på ca. 3 timmar innan vi når vår hotell – en ”agriturismo” – en traditionell Apulisk gård ”maseria”. Efter att vi har checkat in och avnjutit den därpå sent följande middag, så har vi en kort briefing om vad som väntar oss under nästa dags morgon och de kommande dagarna.
Dag 2-5 (25-28/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Varje dag har vi en tidig start vid soluppgång. Vi har med oss lite kaffe/te och beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter återvänder vi till hotellet för en mer riktig frukost och en stunds siesta. En välsmakande lunch på lokala råvaror bryter av vilan och efter lunchen har vi en informationsession där vi diskuterar morgonens fotografering och förbereder oss för eftermiddagen. Mitt på eftermiddagen är det så dags för en ny fotosession till solnedgången är ett faktum. En härlig middag på ”vår gård” avslutar alltid dagen. Vissa dagar, beroende på vädret, gör vi en halv dags avstickare till naturmiljöer nära kustens fiskesamhällen eller bergens medeltida byar.
Dag 6 (29/4) (Frukost)
Efter en tidig frukost har vi ca. 3 timmars transfer till flygplatsen i Bari.
Mer information
Fotografiskledare
Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.
Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.
Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.