Några höjdpunkter

 • Upplev och fotografera Islands vackra vildmark, även bortom turiststråken
 • Dessutom besöker vi några mer kända pärlor såsom Landmannalaugar, Jökulsárlón, Reynisfjara, Dýrhólaey och Skógarfoss
 • Liten grupp, ENDAST 6 DELTAGARE, gör att det finns gott om tid för individuell handledning så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt fotograferande
 • Mycket tid i fält, resan är 7 DAGAR. Vi planerar och anpassar oss efter rådande väder och ljus.
 • Guidning och fotografisk handledning av Frida Hermansson som har många års erfarenhet av fotografering på Island och tar er med till flera av sina favoritplatser
 • Resan tar oss till dramatiska kustlandskap, grönskimrande mossbeklädda lavafält, nära de enorma glaciärerna, till kristallklara vattendrag, forsande vattenfall och turkosblå sjöar
 • En landskapsfototur som bjuder på riktigt storslagna vyer, intima landskap och finurliga detaljer
 • Vi tar oss fram med en rejäl fyrhjulsdriven Landrover Super Defender som klarar att korsa vattendrag och ta sig fram på höglandsvägarna vilket gör att vi kan ta oss till platser som kan vara svåra att nå i vanliga fall
 • Vi jobbar med olika typer av fototeknik för att försöka skapa olika uttryck i bilderna
 • Individuell handledning, både i fält såväl som i teori
 • Fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas ännu bättre med dina bilder
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

Följ med på ett äventyr längs Islands sydkust och upptäck delar av det mytomspunna höglandet. I skiftet september / oktober glöder höstfärgerna i markvegetation och fjällbjörkar, har vi tur kommer den allra första nysnön på bergstopparna och kanske dansar norrskenet om natten.

Vi färdas längs kusten och fotograferar svarta lavastränder, dramatiska klippformationer och milsvida vyer, vi tar oss upp nära glaciärerna och besöker både vattenfall och raviner och besöker områden där den vulkaniska aktiviteten gör sig påmind. Vi kommer att besöka en del av de stora ikonerna såsom vackra vattenfallet Skógarfoss, basaltklipporna vid Reynisfjara, de färggranna ryolitbergen i Landmannalaugar, glaciärsjön Jökulsárlón med den berömda stranden där isbitarna skimrar som diamanter mot den svarta sanden, men fokus ligger på mindre kända pärlor och vi kommer att göra avstickare upp på det vackra höglandet som bjuder på skimrande glaciärsjöar, turkosblå forsar, dramatiska vattenfall, svart öken och mossbeklädda lavafält.

Motiven är många och finns alltid nära, vi anpassar dagarnas upplägg efter rådande omständigheter för att få så pass bra fotomöjligheter som möjligt. Här finns alla förutsättningar att utveckla ditt landskapsfoto – dramatiskt väder, storslagna vyer och spännande detaljer. Du får individuellt anpassad fotografisk handledning i fält.

VATNAJÖKULL, JÖKULSÁRLÓN OCH VESTRAHORN
Vår resa kommer att ta sin början på sydöstra Island där vi får flera tillfällen att fotografera den vackra glaciärsjön Jökulsárlón och isstranden nedanför. Vatnajökull är Europas största glaciär och stora isberg och isflak från den hamnar i glaciärsjöarna Jökulsárlón och Fjállsárlón. Det är en spännande miljö att fotografera, om det har regnat mycket lyser isbergen intensivt turkosblå i det klara vattnet och motiven är i ständig förändring. Det är inte ovanligt att man ser sälar simma omkring inne i sjön. När isbergen smält tillräckligt mycket kan de flyta ut i havet via en kanal från Jökullsárlón. En del av dem spolas upp på den svarta lavastranden där de ligger som glittrande diamanter och isskulpturer mot den svarta sanden.

Från Vatnajökull går det flera enorma glaciärtungor som sträcker sig ned mot kusten. Vi kommer kunna ta oss upp nära glaciären på vindlande bergsvägar och få en fantastisk utsikt över både glaciären och kustlinjen nedanför. Här finns möjligheter att fotografera utsnitt och grafiska detaljer såväl som storslagna vyer. Vi kommer även ta oss längre österut där vi kan fotografera Stokksnes svarta sanddynor och det vackra berget Vestrahorn. Om vädret tillåter gör vi även en enklare vandring på ett par timmar till en mycket vacker och undangömd ravin.

HÖGLANDET
Vi tar oss vidare västerut längs kusten och gör några kortare stopp vid glaciärer och vattenfall. Det stannar även till vid Eldhraun, ett av Islands största lavafält där de mossbeklädda lavaformationerna skapar spännande bildmöjligheter. Vårt nästa boende ligger nära några av höglandsvägarna och under våra dagar här besöker vi bland annat nationalparken Fjallabak som är mest känt för området Landmannalaugar med sina färggranna ryolitberg, varma, rykande bäckar och karga lavafält är en dröm att fotografera. Vi kommer även göra besök vid mäktiga ravinen Fjádrargljúfur och ta oss upp till några mindre kända pärlor på höglandet som bjuder på kristallklara vattenfall, skimrande gröna mossbeklädda berg, glittrande fjällsjöar och karga, svarta asköknar. Platser som är svåråtkomliga då en fyrhjulsdriven bil som klarar att korsa vattendrag krävs.

ISLANDS SYDSPETS
Den sista natten tillbringar vi i Islands sydligaste stad Vík. Här har vi nära till den vackra kusten med de välkända klippformationerna Reynis Drangar, den svarta lavasanden Reynisfjara med mäktiga basaltkolumner och en enorm basaltgrotta och Islands sydligaste spets, den nyckelhålsformade klippan Dýrhólaey.

Dagsprogram

Mer information

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Landskapet bjuder på stor variation och det finns motiv i både stort som smått. Därför rekommenderar vi att ni tar med er en vidvinkel (14-24 mm eller liknande), ett normal zoom t ex 24-70 alternativt någon fast optik såsom 24mm / 35mm / 50mm samt ett kortare tele t ex 70-200 mm som passar bra för de stora vyerna. Även ett makro kan komma väl till pass för detaljer.
Stativ rekommenderas! Samt gärna någon form av fjärrutlösare (även timer går bra).
Gråfilter och polariseringsfilter kan vara bra att ha med sig. Även regnskydd till kameran.

Vädret på Island är omväxlande oavsett årstid. Vid denna tid på året kan vi både råka ut för vindstilla dagar då solen fortfarande värmer, men även snöstorm, regnskurar och mycket vind. Kläder för lager på lager rekommenderas, varmt underställ i t ex merinoull och riktigt bra regnkläder, varm jacka, mössa, handskar, yllesockor (minst 2 par) och rejäla kängor och ev stövlar då mycket av fotograferingen sker nära vatten.

Boendet är i olika guesthouse och av medelstandard. 

Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Del i dubbelrum, helpension med måltider enligt dagsprogram, lokala transporter, fotoguidning, fotoundervisning och support.

Resa tur och retur Island, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Resan startat och avslutas på Reykjaviks flygplats. Vår reseledare möter dig där. Exakt tid meddelas senare.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.