Några höjdpunkter

  • Upplev och fotografera Vatnajökulls safirblå isgrottor med en lokal guide
  • Superjeepfärd till och från isgrottorna
  • Glaciärsjön Jökulsárlón och den svarta lavastranden där isbitarna som flyter i land skimrar som diamanter
  • Spännande och dramatisk kust med svarta lavastränder och mäktiga klippformationer
  • Ikoniska vattenfall såsom Skogarfoss och flera mindre kända pärlor
  • Dramatiska raviner och milsvida vyer
  • Goda chanser att se och fotografera norrsken
  • Fotografera grafiska vinterlandskap
  • Erfaren guidning av Frida Hermansson som har lång erfarenhet av att fotografera på Island
  • Liten grupp om MAX 7 deltagare
  • Individuell handledning, både i fält såväl som i teori
  • Fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas ännu bättre med dina bilder
  • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

Att uppleva Island på vintern är något utöver det vanliga. Vädret på ön är alltid nyckfullt och särskilt om vintern. Det bidrar till att göra det redan storslagna landskapet ännu mer storslaget, och om snön lägger sig finns möjlighet till minimalistiska och grafiska bilder.

Vi färdas längs sydkusten österut och upplever den dramatiska kustens spännande klippformationer, svarta lavastränder och många vattenfall. Vi har hela tre nätter i Vatnajökulls nationalpark för att kunna vara flexibla beroende av vädrets förutsättningar och det är också här vi tillbringa en dag med att fotografera de vackra, blåskimrande isgrottorna under Vatnajökull.

Motiven är många och finns alltid nära, vi anpassar dagarnas upplägg efter rådande omständigheter för att få så pass bra fotomöjligheter som möjligt. Här finns alla förutsättningar att utveckla ditt landskapsfoto – dramatiskt väder, storslagna vyer och spännande detaljer. Du får individuellt anpassad fotografisk handledning i fält.

VÍK, FJADRARGLJÚFUR OCH SKÓGAR – KUST, RAVINER OCH VATTENFALL
Vår resa går sydöst från Keflavik och vi följer kusten. Vi anpassar våra motiv efter rådande väder och ljus. Vi tillbringar vår första natt i Vík. Här har vi nära till den vackra kusten med de välkända klippformationerna Reynis Drangar, den svarta lavasanden Reynisfjara med mäktiga basaltkolumner och en enorm basaltgrotta och Islands sydligaste spets, den nyckelhålsformade klippan Dýrhólaey. Vidare går färden österut och längs vägen kan vi fotografera det välkända vattenfallet Skógarfoss men även några mindre kända, men minst lika vackra vattenfall. Här finns även det mytomspunna lavafältet Eldhraun med sina spännande lavaformationer och några vackra raviner som tillexempel Fjádrargljúfur. Vi kommer även att tillbringa vår sista natt i Vík, så det finns möjlighet att återkomma till vissa av motiven.

VATNAJÖKULL NATIONALPARK – GLACIÄRLAGUNER OCH ISGROTTOR
Vi tillbringar tre nätter i Vatnajökulls nationalpark. Här får vi flera tillfällen att fotografera den vackra glaciärsjön Jökulsárlón och isstranden nedanför. Vatnajökull är Europas största glaciär och stora isberg och isflak från den hamnar i glaciärlagunerna Jökulsárlón och Fjállsárlón. Det är en spännande miljö att fotografera då motiven är i ständig förändring. Det är inte ovanligt att man ser sälar simma omkring inne i lagunen. När isbergen smält tillräckligt mycket kan de flyta ut i havet via en kanal från Jökulsárlón. En del av dem spolas upp på den svarta lavastranden där de ligger som glittrande diamanter och isskulpturer mot den svarta sanden.

Från Vatnajökull går det flera enorma glaciärtungor som sträcker sig ned mot kusten. Vi kommer kunna ta oss upp nära glaciären med superjeep och en lokal guide som guidar oss på en privat tur till några av Vatnajökulls kristallblå isgrottor och kanjoner. Här finns möjligheter att fotografera utsnitt och grafiska detaljer såväl grottornas kammare i sin helhet. Vi kommer även ta oss längre österut där vi kan fotografera Stokksnes böljande sanddynor och det vackra berget Vestrahorn.

Även här styrs vi av rådande väder och ljus, och dagsplaneringen är flexibel. Vid klart väder är chanserna till norrsken mycket goda så här års och vid chans till norrsken beger vi oss till någon av glaciärlagunerna Jökulsárlón eller närliggande Fjallsárlón för att få så fina förgrunder som möjligt.

Safirblå isgrottor och vinterlandskap på Island. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Frida Hermansson

Dagsprogram

Dag 1 (20/2) (Middag)
Ankomst till Keflavik med eftermiddagsflyg. Frida möter er på Keflavik. Vår färd går mot Vík och Islands sydspets, resan tar ungefär 3 timmar och om vädret tillåter gör vi något fotostopp längs vägen. Middag och boende i Vík.

Dag 2 (21/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering vid Reynisfjara / Dýrholay. Tillbaka till vårt guesthouse för frukost. Därefter packar vi ihop våra saker och beger oss österut.  Vi gör fotostopp längs vägen. Kvällsfotografering vid Stokksnes/Vestrahorn eller Jökulsárlón. Tillbaka till vårt guesthouse för middag.

Dag 3-4 (22-23/2) (Frukost – Lunch – Middag)
De här dagarna håller vi öppna beroende på rådande väder. Någon av dagarna beger vi oss till isgrottorna med superjeep. Övriga motiv är glaciärlagunderna Jökulsárlón och Fjallsárlón, Stokksnes och Vestrahorn. Vid chans till norrsken beger vi oss till någon av glaciärlagunerna.

Dag 5 (24/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi planerar efter rådande väder, ljus och norrsken. Ev morgonfotografering vid isstranden, därefter åter till vårt guesthouse för frukost innan vi packar ihop våra saker och beger oss tillbaka mot Vík. Det finns chanser till fotostopp längs vägen och kvällsfotografering vid kusten eller en ravin.

Dag 6 (25/2) (Frukost – Lunch )
Morgonfotografering vid Reynisfjara.  Därefter återvänder vi till vårt guesthouse för frukost innan vi packar ihop våra saker och beger oss mot Reykjavik. Vi kan hinna med något fotostopp längs vägen. Därefter är det dags att checka in och ta eftermiddagsflyget hemåt.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Landskapet bjuder på stor variation och det finns motiv i både stort som smått. Därför rekommenderar vi att ni tar med er en vidvinkel (14-24 mm eller liknande, en vidvinkel är nödvändigt i isgrottorna), ett normal zoom t ex 24-70 alternativt någon fast optik såsom 24mm / 35mm / 50mm samt ett kortare tele t ex 70-200 mm som passar bra för de stora vyerna. Även ett makro kan komma väl till pass för detaljer.
    Stativ rekommenderas och är nödvändigt i isgrottorna! Samt gärna någon form av fjärrutlösare (även timer går bra).
    Gråfilter och polariseringsfilter kan vara bra att ha med sig. Även regnskydd till kameran.
  • KLÄDER
    Vädret på Island är omväxlande oavsett årstid. Vid denna tid på året ska vi vara beredda på snöstorm, regnskurar och mycket vind även om vindstilla dagar med klart även förekommer. Köldeffekten vid vind ska ej underskattas. Kläder för lager på lager rekommenderas, varmt underställ i t ex merinoull och riktigt bra regnkläder, varm jacka, mössa, handskar, yllesockor (minst 2 par) och rejäla kängor och ev stövlar då mycket av fotograferingen sker nära vatten. En pannlampa är bra att ha vid tidig morgon / norrsken. Broddar rekommenderas då det kan vara mycket isigt och halt på de platser vi besöker. (Vid isgrottorna tillhandahåller den lokala guiden ordentliga glaciärkängor, stegjärn, hjälmar och övrig säkerhetsutrustning)
  • BOENDE
    Boendet är i olika guesthouse och av medelstandard. 

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga. Vid besök till isgrottorna kan det vara enklare vandring om ca 3-10 km.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, helpension med måltider enligt dagsprogram, tillstånd och guidning vid isgrottor, lokala transporter, fotoguidning, fotoundervisning och support.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa tur och retur Island, försäkringar, ev medicinska tester eller vaccinationer, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Resan startat och avslutas på Reykjaviks flygplats. Vår reseledare möter dig där. Exakt tid meddelas senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Frida Hermansson
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

    Anmälan till reservlista (ej bindande)

    Safirblå isgrottor och vinterlandskap på Island 20-25 Februari 2024

    OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Övriga upplysningar

    JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
    Dataskyddspolicy.